Sprednji zob črni
Imam velike probleme s sprednjo enko. Zaradi slabe higiene zob v mladosti, se mi je na sprednji enki naredil velik karies.Pol zoba je bilo uničenega. Zobozdravnica v srednji šoli mi je zob zdravila in še sedaj sem ji za to zelo hvaležna. Takrat mi je dala notri parkrat eno zdravilo, potem pa ga zalila ali nekaj takega. Pozna se sicer kje je zalito, ampak to me ni motilo in sem bila s popravilom izredno zadovoljna. To je bilo pred cca. 10 leti. Do sedaj je bil zob v redu, sedaj pa sem začela opažati, da mi ta enka na vrhu črni oz. sivi. Ampak samo polovica zoba, torej na vrhu, zob pa je zalit na vrhu in še malo ob strani. Glede na to, da je to sprednji zob me seveda to zelo moti. Zakaj je prišlo do tega? Občutek imam, da je vedno slabše. Bi bilo potrebno zamenjati zalivko? Naj še povem, da sem v osmem mesecu nosečnosti in da te spremembe opažam zadnje tri, štiri mesece. Stara sem 25 let.
Lep pozdrav
Spoštovana liza82,
ponavadi pride do zabarvanja avitalnega (mrtvega) zoba kmalu po odmrtju in ne šele po 10 letih.
Pri mrtvem zobu je najbolje najprej poskušati z beljenjem zoba. Če to ni uspešno, je verjetno potrebno razmišljati o protetični rešitvi, npr prevleki.
Glede na vaše trenutno stanje bi pred porodom poskušala samo z beljenjem, po porodu pa ev. še s protetično rešitvijo.