Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Spredaj še mleči, zadaj že stalni

Spredaj še mleči, zadaj že stalni

Pozdravljeni!

Pred kakšnimi 14 dnevi sem pri hčeri ( dobrih pet let ) opazila, da se ji maje spodnja desna enka.
Včeraj sem pri umivanju zobk ugotovila, da se ji maje tudi leva spodnja enka, ko pa sem malo bolje pogledala, sem opazila, da ji za mlečnimi enkami rasteta že stalni.

Sicer sva se danes že naročili na pregled, mene pa vseeno zanima, kaj se v tem primeru naredi. Glede na to, da se ji zobka zelo malo majeta, nič ne kaže na to, da bi kaj kmalu sama izpadla.

Najlepša hvala za odgovor.

Lp Mateja

mateja

Spoštovana Ma.Ca,

upam, da ste prebrali že prvi odgovor, ki pa sem ga kasneje po nerodnosti izbrisala. Zato zdaj ponovno odgovarjam, bistvo pa ostaja enako.
Izraščajoči zob na svoji poti oddaja posebne snovi, ki raztapljajo korenino mlečnega zoba. Če je pot stalnega zoba nekoliko izven linije, potem se raztopi le del koreninice. Tak zob se sicer maje, ekstrakcija pa je lahko precej boleča zaradi preostalega dela korenine, ki lahko sega še globoko v alveolo.
Ker je deklica stara šele 5 let, z ekstrakcijo ne kaže hiteti. Poseg je lahko precej boleč, kar pa na otroku pusti posledice. Če se bosta dogovorili za uporabo lokalne anestezije, potem bo zadeva precej olajšana (in ekstrakcija bo minila kot za šalo). Pri otrocih te starosti je ponavadi težava v tem, da ne dovolijo uporabe lokalne anestezije in dovolijo le, da jim predel površinsko omrtvimo. Če je korenina še velika, površinska anestezija ne more preprečiti bolečine pri ekstrakciji.

New Report

Close