spravlja me ob živce…prosim za nasvet
Ga. Brecelj, nekaj postov nižje, pod naslovom “anoreksija” sem vam kar nekaj časa nazaj zastavila nekaj vparašanj. Dejali ste, da se po preboleli anoreksiji pojavijo predvsem na trebuhu večje in nenenakomerno razporejene količine maščobe (maščevja), ki so začasne in da naj me ne skrbi.
Jaz pa upam da so te maščobne spremembe na trebuhu res le začasne. Imam pa še eno vprašanje zaradi katerega sem v dilemi:
Odločila sem se, da bom začela jemati lecitin (z vitaminom E ali s selenom), ker je dober za spomin (sedaj bom v obdobju velikih inteligenčnih naporov in izpitov – matura). Vem pa tudi da ga jemljejo ljudje s povišano vsebnostjo maščob v krvi, se pravi ljudje s holesterolom. Na škatlici piše, da omogoča me drugim tudi pravilno porazdelitev maščob v telesu.
Ali menite, da bi bilo jemanje lecitina ustrezno ali bi mi utegnilo kakorkoli škodovati??? Prehrambena vrednost lecitina pa je 700 kcal/100g.
Ali naj bi res odvajal maščobe(holesterol) iz telesa?
AJa, še nekaj: še vedno sem napihnjena (trebuh), skoraj non-stop le včasih manj in spet drugič bolj. Zadostuje mi že pri hrani, če pojem nekaj malega zjutraj, npr. jogurt in jabolko in nato še popoldne kakšen sadež in seveda čez cel dan veliko tekočine. Kaj menite? ALi naj jem takrat ko nisem lačna?
Kaj naj storim? Bila sem pri zdravniku, dali so me na preiskave in ugotovili rahlo povišan holesterol…..
Hvala lepa za odgovore in pomoč,
LP
Najprej glede kopičenja maščob na trebuhu – gre za prehodno kopičenje, ki se navadno v nekaj mesecih po stabilizaciji teže in redne zmerne telesne aktivnosti prerazporedi.
O lecitinu sem vam že pisala, škoditi vam ne more, če ga uporabljate po navodilih proizvajalca.
Napihnjenost želodca pa je nekaj, kar morate poizkušati prezreti. Posamezniki s predhodnimi težavami s prenizko telesno težo so res pogosto preobčutljivi na oblutek polnega želodca. Nikar naj vas to ne odvrne od rednega hranjenja.