Najdi forum

Spoznavno kosilo starši

Hvala vsem za nasvete, še najbolj mi je všeč tale s Portalacom. 😉

Ne, saj se hecam. Ja, rada bi ugajala, to je problem.

Saj glih to mi ječudno, ker v bistvu niso nek high class, pa tudi delajo se ne, da so…. samo mama komplicira. Res iz neproblema naredi problem. Ona potrebuje popoln red. Protokol.Je absolutno logičen tip človeka in ne zna improvizirat.
Kar pa se tiče mojih staršev… Očeta se res sramujem. Pa ne bom o tem tukaj, da me še kdo ne spozna. Naprimer Ona.

No tako – povem po pravici – sva na novo vseljena v stanovanje in še nisem nikoli pekla v tej pečici, pravzaprav imam tako malo časa, da še navodil za uporabo nisem prebrala, spucala pa mi jo je mama. (imam še nekatere druge obveznosti in s kuharijo se žal ne ukvarjam pogosto).

Torej še en nasvet rabim. Ne jejo svinjine, ker ni zdrava, ne jejo krompirja v pečici in ne uporabljajo olja za peko. – kako pečejo sicer ne vem, pri njih tudi pečeno meso zgleda bolj kuhano, vendar je dobro.

Kosilo moram pripravit, to je dejstvo – ne bom obširneje razlagala zaradi prepoznavnosti.

Testenine redijo, riž pa vedno jemo pri njih. Vedno jejo bolj lahko hrano, za razliko od mojih, ki jejo klobase in podobno.

Malo me pa tudi žlehtnoba matra, pa bi rada skuhala bolje od nje.

HVALA ŠE ENKRAT, ČE SE KATERA ŠE ČESA SPOMNE… BOM HVALEŽNA.

tvoji starši VISOKI…ajojoj…
tvoja pismenost pa na zelo NIZKEM!!!!!!!!!
Z ostalim se pa definitivno strinjam:))

Dosti k ekskluzivnosti prispeva že preprosta delitev ‘jedilnika’, se pravi, da imaš kosilo v treh ali štirih delih – hladna predjed (narezek pršut/camembert ali pa recimo paški sir/olive), topla predjed (juha), glavna jed, slaščica (palačinke ali kaj podobno preprostega). Skratka, brez posebnega truda navidezno dodaš ekskluzivnost.

Nisem brala ostalih postov.

Si v nezavidljivem položaju. Jaz bi oboje povabila na eno pozno popoldanski narezek in buteljko vina. S kakšnim pecivom se bi že 1 dan prej potrudila, na dan obiska bi pa stokala, da me vse boli in, da mi je slabo, v upanju, da se vsi čimprej speljejo!

Sej oni se hočejo samo spoznat, a ne? Nafotrajo se pa naj doma!

Prejle sem se hecala, sedajle se pa ne bom.
Glej: odrasla ženska (sedaj si noseča in če si se prej še lahko kdaj delala, da nisi odrasla, se počasi tega odvadi) si izbira tiste bitke, v katerih zmaga.
S fantovo mamo se ne tekmuje, ker v tej bitki nikoli ne moreš zmagati tako, da bi bili vsi zadovoljni.
Če ne kuhaš rada in tega nisi vajena, pa si vseeno izbiraš kuharijo za bojišče, se odločaš za poraz, in tega ti ni treba.
Vse, kar moraš pokazati obojim staršem, je to, da si lepa, mlada, pametna, noseča in da ti tvoj fant je iz roke. Vse ostalo je poraz.

p.s. Če mi zgornjega ne verjameš, imaš pa tule izhod v sili:

predjed: špargljeva juha (če bo napovedano hladno vreme) ali gazpacho (če bo vročina), oboje servirano v majhnih skodelicah

glavna jed: postrvji ali lososov file v omaki s koprom, za prilogo sveži grah, sveži koromač in mlad kuhan olupljen krompir z maslom

mlada solata, okrašena s češnjevcem, sol, olje in kis postrezi posebej

sirova plošča

sladoled

kava

Vse serviraj v dvakrat manjših porcijah, kot si navajena, na dvakrat večjih krožnikih, kot si navajena, repete prepovedane.

Protokol zaobideš in zadrego pri mizi zaobideš tako, da narediš sedežni red. Npr. izreži toliko srčkov kot imaš prostorov in na eno polovico strčka napiši vajino ime, na drugo pa ime tistega, ki naj tam sedi.

Aperitiv: aperol spriz za pit (pšt. v Hoferju ga imajo čisto solidnega po ugodni ceni – kozarci za penino in za dekoracijo rezina limone) in za grickat kateri od trdih sirov na krožniku, orehova jedrca, suhe slive, fige,…

1. Predjed: kraški pršut z melono ali pa solata caprese (povej dobesedno) – v resnici je narezan paradižnik z mozzarelo in svež bazilko s par kapljami oljšnega olja

2. predjed: tortelini in kupi Tartuffato od Ziganteja (Spar) – ko so tortelini, še bolje ravioli kuhani samo tole stvar (pasto v bistvu) dodaš na tople toreline in dodaš parmezan – tukaj mislim 250 g zavitek raviolov za vse

3. glavna jed: malček problema ker ne uprabljaš pečice – sicer pa mogoče lososovi kotleti (hitro fr, fr v ponvi) s koprovo omako oz. lahko janežev pire tukaj zdraven pa tudi krompir in blitva skupaj skuhana.

4. solata: po želji in ideji – sestavljena kumare, paradižnik, …

5. sladica – pojma nimam – daj se boš že znašla ker glih milefoglie ti ne bom dala za delat, tiramisu bi pasal, pa tudi hruške lepe helene tudi, ampak vanilijev sladoled in jagode

6. par klobas v hladilniku za tvojega tata in mamo potem ko bodo “simislišdasovisoki” odšli
Nabolj važno pa je: da narediš lep pogrinjek, lahko tudi na računalniku v srčku npr. narediš jedilnik. Zraven obvezno bagete in kakšne črn kruh in globoko zavzdihni in si mantraj – jaz to zmorem 🙂

Ok, si pa izziv 🙂

Pa poskusimo s tem:

– predjed kozice z avokadom (kupiš zmrznjene kozice, jih skuhaš, pustiš ohladit in nato zmešaš z olupljenim in zdrobljenim avokadom, česnom, peteršiljem, malo majoneze in kančkom gorčice ter daš v hladilnik) postrežeš jih s prepečenci ali toplimi krihki
– glavna jed – škampi na buzaro – čisto preporsta jed, poglej na kulinariki – vse se naredi v isti kozici; zraven lahko daš kruh (npr. francoska štruca) ali pa rezance (recimo tiste zelene, da je bolj inn)
– solato iz češnjevega paradižnika in mozzarelle z originom
– sladica: mogoče še vedno jagode s sladoledom ali pa morda panna cotta?

To je pa res simpl, ne pretirano redilno in hitro…..pa tudi predrago ne (škampi so najboljši sveži, ampak tudi zrznjeni bodo ok.

jedilniki se sicer berejo dobro ampak 5x nosit na mizo in pospravljat in … vse to kuhat ?? … to ni zame, razen če se želiš izognit pogovoru za mizo …

zdej če boš resnično domov povabila se drži tistih predlogov, ki so simpl in predlagajo popoldansko druženje in ne kosilo.
narezek sadni ali sirni + vinček je za moje pojme idealna kombinacija za priložnost, ki jo opisuješ… sploh ker klobasarjem in izbirčnežem (komplikatorjem) v enem šusu ugoditi pač ne boš mogla.

Točno tako. Zakaj bi se morala TI obremenjevati, če se ONA ne zna obnašati? To je njen problem, ne tvoj.

na Štajerskem delamo tako:

predjed: fajn ohlajena viljamovka, jegermajster, za matere kakšna irska krema

glavna jed: belo vino in kisla voda, slano pecivo

sladica: pivo ali kakšna sladka pijača – kokakola z rumom

Hvala še enkrat.

Po posvetu s fantom sva ugotovila, da bi bilo še najbolje tole: Ker tega njegova mama ni vajena. Tako v bistvu ne bo vedela kakšen okus pričakovat. ;)))

[center]predjed kozice z avokadom (kupiš zmrznjene kozice, jih skuhaš, pustiš ohladit in nato zmešaš z olupljenim in zdrobljenim avokadom, česnom, peteršiljem, malo majoneze in kančkom gorčice ter daš v hladilnik) postrežeš jih s prepečenci ali toplimi krihki
– glavna jed – škampi na buzaro – čisto preporsta jed, poglej na kulinariki – vse se naredi v isti kozici; zraven lahko daš kruh (npr. francoska štruca) ali pa rezance (recimo tiste zelene, da je bolj inn)
– solato iz češnjevega paradižnika in mozzarelle z originom
– sladica: mogoče še vedno jagode s sladoledom ali pa morda panna cotta?[/center]

Ali lahko origano iz zgornjega recepta zamenjam z baziliko? (Jo imam celo na balkonu). 😉

Njabrž bom pri škampih rabila še kak napotek, pa se bom znova obrnila na vas. Zlate ste, hvala.

ahjoj, saj veš, da škampov ne spravim dol!!!

Kaj pa, če bi tvoja mama prišla prej in ti pomagala pri kuhi?
Boš se malo bolje počutila in ti ne bo vsa samozavest med kuhanjem izginila.

Hvala za nasvet, ampak mojo mamo tole srečanje še bolj mori kot mene, zato je ne bom obremenjevala še s kuhanjem, bo pa spekla sladico – pri njej doma. Pa rekla je, da mi bo pomila posodo. 🙂

AHJOJ, komot lahko daš baziliko namesto origana. Sicer pa vse recepte za predlagan jedilnik dobiš na kulinariki – jaz redno črpam tam ideje 🙂 Pa poleg recepta, poglej še komentarje pod njim, ker dajejo praktične napotke.

Vso srečo 🙂

petnajst let nazaj enak problem imela z mojo
mlada, zaljubljena, ona noseča
novo stanovanje, kupila ravno štedilnik, hladilnik
v italiji kupila za par lir plastične krožnike in vilice, za kaj več nisva imela denarja in na kosilo povabila oboje starše
miza deska z gradbišča, stoli gajbice od krompirja pokrite s časopisom
in kaj skuhat za kosilo
pri mesarju sem povedal vso najino bedno situacijo s temi izbirčnimi starši
revež se je potrudil, napravil tri kile mesa, ne vem kje je staknil ribe, ker jih ne prodaja, vse skupaj lepo začninl, posodil pekač, eno trgovko nahecal, da je nalupila krompir in strogo zabičal, da naj vse skupaj pečemo dve uri in pol pri toliko in toliko stopinjah
juha je bila iz vrečke, ker sva imela samo en pisker,
in kosilo uspelo, še danes ne morejo pozabit tistega kosila

Super mesar!

Samo kaj pa če tašča bere to temo in te bo res prepoznala?

Me bo pač spoznala. Bo vsaj vedela kako jo doživljam. Lahko bo samo sumila, vprašat si pa tak ne bo upala.

kako pa se vam recimo za tašče zdi tole? 😉

[center]V posodi trdo skuhamo jajca. Ko so skuhana, počakamo, da se ohladijo, nato jih olupimo.

Paradižnike operemo ter razpolovimo.

Na krožnik postavimo 4 jajca, da stojijo pokonci (lahko si pomagamo tako, da jih na spodnjem delu malo porežemo, da lažje stojijo). Na vrh vsakega jajca potem položimo polovico paradižnika.

Vzamemo majonezo in na vsako paradižnikovo kapico z njo narišemo mušnici pike.[/center]

New Report

Close