Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami sporazumevanje

sporazumevanje

pozdrav vsem skupaj,
zanima me, kako se gluhi sporazumevate s svojimi vrstniki iz drugih drzav. Ali obstaja kaksno posebno izobrazevanje ali internacionalni znakovni jezik?
Nasploh si ne znam predtavljati, kako se clovek pocuti v druzbi, ce ne slisi, pa bi me res veselilo, ce bi kdo lahko opisal, na kaksne prepreke pri izobrazevanju naletite, ali ste pri tem odvisni samo od tolmacev, ali bi lahko normalno sluseci ljudje kakorkoli pripomogli k temu, da bi vam olajsali komunikacijo z nami. Se mi zdi, da se kar malo zaprete pred zunanjim svetom oziroma pred drugimi ljudmi (lahko, da se motim). Res skoda.
Se opravicujem, ce je vprasanje malce cudno, ampak ne poznam nikogar, ki bi slabse slisal ali pa bil gluh, da bi ga to vprasala.
Lepo se imejte, pa v naprej hvala za odgovor.

Pozdravljena Lana!
Obstaja mednarodni znakovni jezik. Nacionalnih znakovnih jezikov pa je prav toliko kot je držav. Glede komuniciranja gluhih ni takih ovir, da se ne bi našel skupen jezik, Japonec bo razumel Slovenca in obratno, če se oba potrudita biti jasna in uporabita kakšno telesno govorico ali skoraj pantomimo.

V družbi – če misliš na krog prijateljev, je malo težje, če je gluh sam v družbi slišečih, ker se pogosto spozabijo. Težko je brati z ustnic, veliko lažji in najlažji je razgovor v individualni obliki. Če pa se znajdeta dva gluha v družbi slišečih, pa se bosta ta dva združila v pogovoru.

Izobraževanje – največja in glavna prepreka je pismenost. Brez znanja jezika se ni mogoče učiti drugih stvari ali predmetov. Če znaš slovenski jezik, se boš naučil vse. Gluhi imajo največ tečav na področju funkcionalne pismenosti in pisanju oziroma v razumevanju besedil. to pa je osnova za kvalitetno izobraževanje. Šele potem so tolmači druga glavna stvar pri izobraževanju, saj posredujejo le govor v znakovni jezik. So pa zelo koristni, ker lahko “poslušamo” predavanja ali sodelujemo v debatah.
Na splošno pa slišeči lahko pomagajo na različne načine. Prvi je, da ponudite roko in zaupanje, potem bo komunikacija stekla sama od sebe. Gluhi imajo velikokrat tak občutek, da jih slišeči ne sprejemajo, zato je najlažje premagati oviro tako, da pristopite k njim in jih vprašajte. To je tisto, kar najbolj potrebujejo in najmanj pričakujejo. Še bolj navdušeni pa bodo, ko vidijo, da že poznate nekaj strategij za komuniciranje z njimi. Sami pa neradi pristopijo do slišečega, če res ni potrebno.

Vaše vprašanje je na pravem mestu in verjemite, to se vprašajo mnogi slišeči, le nerodno jim je postaviti vprašanje, večinoma iz bojazni, da ne bi prizadeli gluhe.

Lep pozdrav!

New Report

Close