Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Sporanox in nosečnost

Sporanox in nosečnost

Spoštovani g. Pušenjak!
Po skoraj dveletnem trdovratnem izcedku iz nožnice (mislim, da je bilo rečeno, da je bila kandidaza), ko ni pomagal Canesten, niti druga oralna dzravila, sem v decembru – po menstruaciji, vzela dve tabletki Sporanoxa, ki mi jih je predvisal moj ginekolog. Naslednje jutro sem se zbudila z velikimi podočnjaki in zato sem naslednji večer vzela le eno tabletko namesto predpisanih dveh. Zamik menstruacije je bil 3 dni, ob sicer rednem mesečnem perilu. Izcedka pa nimam več. V teh dneh pa ugotavljam , da sem noseča in sicer 6 tednov. Nekje sem prebrala, da naj bi bila ženska še dva meseca z zaščito, ko se zdravi s Sporanoxom.
Ali mislite, da je zdravilo bilo še vedno v mojem telesu, ko sem zanosila? Ali mislite, da bi lahko to kakorkoli ogrozilo otroka? Ker me zelo skrbi vas prosim za čim prejšnji odgovor!
Hvala in lep pozdrav

Draga Mojca,

Res je, da se sporanox dalj čas zadržuje v telesu vendar ima posebno “afiniteto” ali nagnjenje do kože in kožnih priveskov, predvsem nohtov, iz krvi pa se praktično izloči v enem dnevu. Zato mislim, da je strah glede nepravilnosti pri plodu odveč. Kljub temu svetujem (toda ne zaradi vzetega sporanoxa), da se v 12 .tednu opravi ultrazvočna preiskava “zgodnje morfologije” z merjenjem “nuhalne svetline”, ki ja najbolj splošen pokazatelj večjih nepravilnosti pri plodu, ne glede na to ali je bil ta izpostavljen kakemu znanemu škodljivemu dejavniku ali ne.

Sem noseča 17 tednov in imam izcedek iz nožnice ( beli tok). Ta nič ne boli in ne peče, zato me zanima če je povečan izcedek pač normalen v nosečnosti. Ker sem prej že imela vnetja ( ko me je tudi peklo in srbelo), zdravnik mi je vedno predpisal Canesten. Zanima me, če lahko ( ker jih imam že doma) če bi slučajno prišlo do vnetja z bolečino ( peče, srbi), lahko vzela Canesten sama ali pa moram nujno počakati na zdravnikov pregled.

Hvala Lep pozdrav

Najprej lep pozdrav.
Že večkrat sem v vaši rubriki prebrala o škodljivosti zdravil v prvih tednih
nosečnosti (predvsem od 6 do 12 tedna).
Tudi sama načrtujem nosečnost, zato sem se začela za te teme resneje
zanimati. Uživam namreč Propranolol 3x 40mg dnevno (aretmija), po
mnenju zdravnika bi morala tudi v nosečnosti še naprej uživati ta
zdravila. Na navodilih zdravil pa sem kot posebno opozorilo zasledia,
da naj bi omenjena zdravila zelo pogosto vplivala na nepravilen razvoj
predvsem otrokovih pljuč ter srca. Zanima me ali je tu mišljen razvoj otrokovih pljuč v prvih tednih nosečnosti ali dozorevanje otrokovih pluč v zadnjih
mesecih nosečnosti.
Ker si oroka z možem zelo želiva se nosečnosti ne bi rada odpovedala,
vendar pa me zanima kakšne nepravilnosti ter v kolikšni meri bi lahko ta
zdravila pustila na otroku.
Zanima me tudi do katerega tedna nosečnosti se naj bi z zdravnikom
dogovorila o eventuelnem zmanjšanju doze zdravil? Kakšna doza bi lahko
bila še varna? Zanima pa me tudi, ali bi lahko omenjena zdravila vplivala
na samo zanositev? Kakšne pa so potem preiskave s katerimi se ugotovi morebitna okvara plodu, ter koliko so te preiskave zanesljive.
Za vaš odgovor se že vnaprej zahvaljuje. Lep pozdrav.

Draga Sanja,

Candidiaza z belim tokom je najpogostejša težava v nosečnosti in jo po 12. tednu nosečnosti zdravimo. Canesten je povsem primerno zdravilo in ga lahko uporabite, če ga imate pri sebi, tudi brez posebnega pregleda.

Draga Nataša,

tako natančnih odgovorov, kot bi jih želeli vi, žal ne vem. Za to področje imamo zadolženo zdravnico na oddelku za humano genetiko v porodnišnici v Ljubljani. Na splošno pa beta blokerji lahko olajšajo nastanek prezgodnjega poroda v drugi polovici nosečnosti. Kakšen in v kolikšni meri imajo lahko specifičen učinek z ozirom na nepravilni razvoj ploda pa vam bo svetovala strokovnjakinja, kamor naj vas napoti osebni ginekolog.

New Report

Close