Najdi forum

Spor zaradi starosti

Čisto sem razočarana nad svojo mamo. Spoznala sem moškega, ki je 20 let starejši od mene (jaz jim imam 30).

Moja mama je nad menoj zgrožena, pravi, da se nizko cenim,da se ji gnusim, kako lahko dovolim, da se moški, ki bi bil lahko moj oče slini po meni, skratka ne podpira najine veze. Danes sem jo prosila, če bi pazila na hčerko, ker bi šla ven, pa mi je odvrnila da ne in da od sedaj naprej naj mi pazi hčerko kdor hoče, da ona te veze ne podpira in da zato tudi hčerke ne bo več pazila. Naj omenim, da do sedaj ni bilo problema glede varstva, sedaj pa tole in to samo zaradi let in zato, ker je moški njen sodelavec. Skratka do sedaj sva si bili prijateljici, nisem ji lagala ko sem šla prvič ven z njim, sedaj pa ko bi jo potrebovala, pa mi je obrnila hrbet.

Ne vem kaj naj storim, njega imam rada, prav tako pa imam rada svojo mamo in se nebi rada prepirala z njo zaradi tega.

Ojla, Aninas!

Odrasla ženska si in ne moreš pričakovati, da se bo tvoja mama popolnoma strinjala s tvojim življenjem. Pravico ima do svojega mnenja, tako kot tudi ti.

Očitno si samska mamica in potrebuješ več podpore od mame kot običajna družina. Toda nikjer ne piše, da moraš mamine usluge plačevati s tem, da se ji podrejaš v svojem življenju. Izbira partnerja je čisto tvoja osebna stvar in bližnji, če te imajo zares radi, te pri tem podprejo.

Kot kaže, te mama ne bo podprla in ti ne bo stala ob strani. Zato se ni treba prepirati z njo, če si sigurna v svojo odločitev, boš pač storila po svoje, za hčerko pa poiskala drugačno varstvo.

Čisto možno je, da bo čez čas postalo mami dolgčas po vnukinji in bo spet rada prevzela varstvo.

lp

Mama ima pravico do svojih čustev, tako kot ti do tvojih.

Če ti je pošteno povedala kaj si misli in tudi o tem da ni pripravljena varovat vnukinje, je to z njene stvari fer-tako se je pač odločila.

Tvoje življenje, tvoja hčerkica in tvoj novi “fant” pa so stvari ki se tičejo tebe, ne tvoje mame.

Sploh ker si že odrasla, “moraš” sama poskrbeti zase, prav tako za hčerko.

Šele takrat boš samostojna.

Glej, logično da je tvoja mama malo starejša generacija in ne razume ravno da imaš partnerja, ki bi ti lahko bil po starih regelcih lahko celo oče, to je tudi vse.
Osamosvoji se čimprej, menda imaš še koga ki ti lahko opravi kako varstvo, mamo pri tem pusti. Naprej pa bo že pokazal čas…

Za razliko od tebe, je mene moja (dokaj konzervativna) mama na tem področju presenetila. Ko sem bila stara 25, sva dobesedno padla skupaj z 20 let starejšim ljubimcem (ki je bil mimogrede tudi poročen). Hodil je celo k meni domov, dokler se nisem odselila. Rekla sem ji samo: “Mama, rad me ima.” In ona je rekla: “Vem, se mu vidi.” Bila sem šokirana, nikoli mi ga ni očitala, čeprav sem seveda potem z njim šla od nebes do pekla.

Skratka, razlika v generacijah nima veze s pogledom na svet. Vse ostalo pa so ti povedali že drugi.

Pozdravljeni Aninas!

Najti partnerja in začeti novo vezo, ni nikoli lahko. Sploh, če nisi več rosno mlad, imaš za seboj že razpadlo, razbolelo zvezo, ob tem pa še otroka. Veliko strahu in vprašanj se zastavlja, ko pogledaš nekomu v oči, ki bi te lahko spremljal na poti skozi življenje. Ob vsem tem, pa se vmeša še mama. S svojo stisko in stahovi je še močneje pritisnila na vas. Odločila se je celo, da vam ne bo pazila hčerke, ker ta moški ni za vas, saj bi lahko bil vaš oče.

Gospa, kdo je za vas in zakaj tako čutite, veste resnično samo vi. Vaši mami pa so se ob tem prebudili strahovi in dvomi, ki jih sama že zelo dolgo nosi v sebi. Ne vem, zakaj je vaša mama odreagirala na ta način, morda pa so med vama ostali neizgovorjeni stavki, ki čakajo, da bodo izrečeni in nenehno lebdijo nekje v zraku med vama. Vsekakor je to možnost, za pogovor o nečem globjem, kar zadeva samo vaju.

Če se boste odločili nadaljevati to vezo, to naredite zaradi sebe in svojih lastnih vzgibov, mamo pa poskušajte razumeti, da jo nekaj zelo boli. Poskušajte razmejiti to, kar čutite vi in si želite in kar čuti mama in želi od vas. Najverjetneje je tam skrit en globok sram, ki še ni dobil svojega mesta, sedaj pa vi postajate njegov naslovnik.

Kakorkoli se boste odločili, želim da je vse dobro za vas in vašo hčerko. Sledite svoji intuiciji in imejte se lepo.

Sabina Stanovnik
spec.ZDT
Midva-zakonski in družinski center, Ptuj
e-mail: [email protected]
tel:041/867-856

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

NA TOLE SEM NALETELA SLUČAJNO.
ker mi je 55 let in dokaj dobro poznam moške tvojega kova od zelo “blizu”, ti moram, žal, reči, da ima tvoja mama še kako prav.
Tvoja mama se tokrat povsem upravičeno brig
a zate, ker hudičevo dobro ve, kaj te ob takem “starcu” čaka….
Pri cca 50 letih se moški (z zelo redkimi izjemami, ki so bolj izjeme kot pravilo) pričnejo poslavljati od svoje t. i. “mladosti”. Pa ne le v fizičnem smislu, tudi v psihičnem.
Postanejo ljudje “navad”, ampak ne tistih, ki bi bile ljube tebi, ki si za ohoho generacij mlajša od njega. oprimejo se navad, običajev, vzorce (predvsem), ki so si jih pridobili v letih, kmalu po drugi svetovni vojni.
Postanejo tudi bolj leni, egoistični, manj skrbijo za osebno higieno…
V letih, ko domala vsaka ženska šele “zacveti”, postanejo oni godrnjavi “starci”, ki se nenehno nad nečim pritožujejo, KRIVDO PA VALIJO NA PARTNERICO, ker sami itak niso nikoli nič krivi.

To, kar ti pišem, ni toliko iz mojih lastnih izkušenj, napisano je iz izkušenj “poslušanja” ….
Skratka, če bi ti bila moja prijateljica, bi ti rekla, OK, če ne moreš drugače, obdrži ga še nekaj časa za ljubimcA, pa imej dobro odprte oči, če bi bila pa moja hči, potem pa bi ti svetovala enako kot tvoja mama.
Bi ti pa- na vsak način-stala ob strani, če me ne bi “ubogala”.
Kajti “streznitev” na noben način ne bi bila lahka….
🙁

MALI OGLAS: šenkam škaf zelja, kilo jabolk in gajbo dobre volje:-)

New Report

Close