spontano zdravljenje
Ponovno berem knjigo Spontano zdravljenje (Andrew Weil) , ki me navdušuje, saj je polna zdravega razuma in koristnih nasvetov. Med drugim govori tudi o alternativnih metodah ozdravljenja raka oz. načinih kako povečati sposobnost samozdravljenja.
Največja napaka zdravnikov je da nas ne učijo kako ohraniti zdravje in preprečiti bolezni (oz. kako naučiti ljudi da naj sploh ne zbolijo), ampak bolezenske procese le zatirajo in preprosto nevtralizirajo simptome. Beseda doktor izvira iz latinščine in pomeni “učitelj”. Učenje ljudi, kako preprečevati bolezni, bi morala biti poglavitna, zdravljenje že obstoječih bolezni pa drugotna naloga zdravnikov.
Metode, ki izkoriščajo naravno sposobnost telesa, da se zdravi samo, so veliko cenejše kot intenzivni posegi tehnološke medicine, hkrati pa tudi varnejše in dolgoročno učinkovitejše.
Zdravljenje pride od “zunaj”, ozdravljenje izvira iz “notranjosti”. Beseda ozdraviti pomeni narediti celostno, to je obnoviti popolnost in ravnovesje.
Fenomen spontanega samozdravljenja se zdi nejasen iz razloga, ker so le redki zdravniki iskali take primere, koncept zdravljenja od znotraj pa se zato zdi nenavaden.(čeprav je tak fenomen pogost).
Zanima me ali zdravniki upoštevate 2 temeljni hipokratovi zapovedi:
– primum non nocere – ne škodovati
– vis medicatrix naturae – spoštuj zdravilno moč narave
Veliko bolnikov z rakom se odloči za kemoterapijo, obsevanje ali operacijo, vendar želijo vedeti kaj lahko še naredijo, da se bolezen ne bi ponovila. Onkolog jim pove da, jim po končanem konvencionalnem zdravljenjiu ni potrebno storiti ničesar več. Vendar so bolniki pametnejši. Želijo se poučiti o antikarcinogenih živilih in dodatkih, načinih kako z mislimi okrepimo imunsko obrambo. Bolniki dopolnjujejo svoje zdravljenje z alternativo in so izjemno motivirani, da prevzamejo odgovornost za svoje zdravje. Iščejo informacije, jih dobijo in uporabijo.
Zakaj torej zdravniki ne prisluhnejo svojim pacientom v primerih , ko jim pomaga določena alternativna metoda , zakaj na to ne gledajo z znansvenega stališča, saj bi morda z določenimi alternativnimi izkušnjami pomagali na stotine bolnikom z podobno diagnozo ? Zakaj “apriori” odklanjate vse kar ni “šolska medicina” ? Ali se bodo kdaj tudi pri nas stvari obrnile v “korist” bolnikom ?
Saj navsezadnje bi lahko še verjeli nekaterim govoricam da v interesu zdravstva ni ljudi “ozdraviti ” ampak pridobiti čimveč bolnikov, saj to zagotavlja dohodek zdravnikom, pa tudi farmacevstki družbi.
Ne vem če boste vse objavili, morda sem bila preveč kritična (je pač moj trenutek razočaranja nad konvencionalno medicino).
Vsekakor pa vam priporočam da si nabavite zgoraj omenjeno knjigo – dobi se jo v akciji v DZS za samo 1.500 sit – napisal pa jo je zdravnik, ki je bil razočaran nad konvencionalno medicin, tako kot nas je kar nekaj.
Lep pozdrav !
Spostovana Rina,
Knjigo sem prebral pred pol leta in mi je bila vsec. Tudi jaz sem tiste vrste tip, ki hoce vedeti vec o zdravljenju raka, se poučiti o stvareh, ki so povezane s krepitvijo imunskega sistema, o alternativnih metodah in sredstvih in drugo. Preprican sem, da vsi sodelujemo pri ustvarjanju lastnega zdravja s svojimi prepricanji, obcutji in odnosom do zivljenja, na bolj neposreden nacin pa s telovadbo in zdravo prehrano, zivljenskimi navadami …Ja, tudi jaz verjamem v cudezno moč narave..Poleg tega je nas odziv na zdravljenje odvisen od od prepricanja v ucinkovitost zdravljenja in zaupanja, ki ga imamo v zravstveno osebje… Tudi jaz lahko to knjigo priporocam, kot zelo koristno branje..Pri nas je razprodana..
Joze
Spoštovana ga. Rina,
ZELO MI JE VŠEČ VAŠE RAZMIŠLJANJE in upam, da bo še mnogo ljudi prebralo ta vaš dopis, saj mnogim ljudem primanjkuje upanja, da bi verjeli v spontano zdravljenje.
Ko človek zboli je na dnu, zdravnik mu ne pove nič kaj pozitivnega in kaj še sploh lahko stori zase !? Verjame naj in išče naj, veliko je še stvari, ki mu lahko pomagajo do ozdravitve, kljub temu, da se vam bodo zdravniki nasmihali.
Lep pozdrav !
ANA