Najdi forum

spontani splav

Spoštovani,

23.marca letos sem splavila in sicer v 15 tednu nosečnosti.
Stara sem 29 let.
Zadnjo menstruacijo sem imela 10.12.01. 14.01.02 sem naredila domači test ClearBlue, ki je bil pozitiven in ki ga je s pregledom 18.01.02 potrdil moj osebni ginekolog. Na drugem rednem pregledu, 18.02.02, sem na ultrazvoku videla zarodek in njegove srčne utripe – nosečnost 11 tednov – vse O.K. tako je povedal moj zdravnik in tako sem se tudi sama počutila. Na tretjem pregledu, 18.03.02, sem že bila zelo zaskrbljena, ker se mi že 1 teden pojavlja rjavkast izcedek! Na to sem takoj opozorila zdravnika, ki je z vaginalnim pregledom ugotovil da je vse O.K. in da velikost maternice ustreza 14 tedenski nosečnosti. Ultrazvoka ni opravil in bila sem naročena na ponovni redni pregled čez en mesec. 22. marca, 4 dni po obisku pri zdavniku, je ta rjavkast izcedek postal obilnejši in temne barve. Takoj sem se odpravila v bolnico k dežurnemu ginekologu (to je bil čas stavke in moj dravnik ni delal), ki je z ultrazvočnim pregledom takoj ugotovil da zarodek ne živi več in da je že nekaj časa mrtev! Ker še nisem krvavela, so mi z dvemi inekcijami sprožili spontani splav in nato opravili kiretažo.
Čez 14 dni sem dobila histološki izvid pregelda ploda in posteljice in ugotovljeno je bilo, da se posteljica ni pravilno razvijala ( ” na posteljici vidni znaki starih in novih infarktov” kaj to pomeni ??? )
PROSIM ZA VAŠE MNENJE NA PODLAGI OPISANIH DOGODKOV.
Ta nosečnost je bila zaželjena in načrtovana. Ali je možno, da moj zdravnik ob zadnjem pregledu ni opazil sprememb???
KAKO NAPREJ? Psihična bolečina je še zelo prisotna. Kaj lahko storim, da to preprečim pri naslednji nosečnosti!???

Hvala za Vaš odgovor,
Marina

Draga Marina,

žal niste napisali ali pa vam ni znano koliko je meril plod ob ugotovljeni odsotnosti srčnih utripov. Če je bil plod res že v 11. tednu, ko je odmrl ali je bil celo že večji potem je to pomemben podatek. Nasplošno pa infarkti v posteljici po daljšem stanju odmrtega ploda žal ne povedo več veliko oziroma si s tem podatkom ne moremo pomagati naprej. Pri sveže ugotovljenih infarktih (do največ nekaj dni po odmrtju ploda) v posteljici pa gre lahko v ozadju dogajanja za “antifosfolipidni sindrom” pri nosečnici, kar v naslednjih nosečnostih pomeni zelo specifičen pristop od začetka nosečnsoti naprej, potrebo po Aspirinu (100mg/dan) in heparinu (injekcije v kožo) od samega začetka nosečnsoti dalje in po zelo pogostem nadziranju nosečnosti in kljub temu še vedno veliko verejetnost zapletov (zastoj plodove rasti, odmrtje ploda kadarkoli v nosečnosti kljub terapiji, preeklampsija, abrupcija posteljice ipd…), skratka zelo tvegane nosečnosti. Če vam uspe prepričati vašega ginekologa, da vas pošlje na ustrezne preiskave na kliniko za revmatične bolezni v Ljubljani (bolnica Petra Držaja) z napotno diagnozo: Antifosfolipidni sindrom i.o., stanje po odmrtju ploda v maternici,? potem bi to ne bila odvečna preiskava glede na to, da je to lahko pomemben podatek pri naslednji zaželeni nosečnosti.

Spoštovani dr. Pušenjak,

iskreno se Vam zahvaljujem za odgvor z dne 04.05.02 in Vam v nadaljevanju pošiljam še nekaj več podatkov. Navedeni podatki so prepisani iz obvestila zdravniku ter histopatološkega izvida.
– DIAGNOZE: 002.1 Gravid. 9 T ( amenoreja 14 tednov ). Missed abortion
– OPERACIJE: Kiretaža uterusa (H) + vacuum aspiratio s kontrolo kirete. Carboprost
– POTEK ZDRAVLJENJA: 22.03.2002, Gravid.14-15 ted., en teden rjav izcedek, danes obilnejši. Krčev ni imela. Mikcija in defekacija b.p.
St. somaticus: v mejah normale
St. gyn.: Uterus v AVF, nosečnost cca. 12 ted., adneksalno b.p.,
Portio: cervikalni kanal zaprt, temno rjav izcedek.
– Ultrazvok: Intrauerino gestacijska vrečka s plodom. DTT 29 mm = 9 ted. 6/7 bidinamike ni videti.
TT: 56 kg; RR: 135/75; L: 8,2 E: 4,2 Hb: 140 HTK: 0,40; Krvna grupa “A” RhD (+)

HISTOPATOLOŠKI IZVID:
OPIS – v poslanem je tkivo placente velikosti cca. 7×6 cm ter debeline 3-8 mm, ki je na notranji strani gladkast sivo modrikast, na maternalni strani pa značilno grobo vozličasta krhka spužvasta sivo rjavkasta, posebej so ovoji elastični tanki sivo belkasti.
DIAGNOZA IN MNENJE- Abradat maternične votline: Tkivo placente, ter plodovih ovojev, deloma degenerativno in regresivno spremenjenih, deloma s sliko starih in svežih hemoragičnih infarktov, oz. v razpadu, prežeto s krvjo, vnetnicami akutnega tipa in fibrinom.

ŠE ENKRAT VLJUDNO PROSIM ZA VAŠE MNENJE. HVALA
Marina

Po tako dolgem času po odmrtju ploda histologija za kakšne nadaljne postopke odločanja ni več uporabna. Še vedno pa velja to kar sem zadnjič odgovoril, mislim da, obstaja možnost antifosfolipidnega sindroma, ki v naslednji nosečnosti lahko na enak način konča nosečnsot, če se ga ne ugotovi in v nosečnosti čimprej prične preprečevati trombozo v posteljici.

New Report

Close