Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina spontani pnevmotoraks

spontani pnevmotoraks

Ne vem,če je tale forum pravi za moje vprašanje – ne vem pa na katerega se naj obrnem.:-)
Dober mesec in pol nazaj sem imela spontani pnevmotoraks – vdor zraka v pljuča – in popolnoma se mi je sesedlo desno krilo pljuč.
Ležala sem na intenzivni negi 10 dni in po desetih dneh je bila membrana zaceljena.
Moje vprašanje je sledeče. Ali pravzaprav več vprašanj.:-)
Trenutno se počutim uredu – v sredo tudi grem nazaj v službo. O pnevmotoraksu nisem nikoli niti slišala – dokler se to ni zgodilo meni. In od takrat sem prebrala kar nekaj tem na to.
A mnenja so si nasprotujoča. Nekateri zdravniki govorijo,da se 60-tim odstotkim pacientov to zgodi enkrat in nikoli več – spet drugi,da je velika možnost,da če se ti je zgodilo enkrat – da se bo ponavljalo.
Sem “idealen” kandidat – po njihovih besedah.:-) Visoka in vitka.

Svetovali so mi – da tri mesece ne dvigujem bremen težjih od treh kilogramov – a jaz imam težja bremena od te meje v službi. Je lahko to povod za ponovni pnevmotoraks? Ker žal, je nemogoče – da v praksi v službi to priporočilo 3 mesece upoštevam. Podano pa ni bilo nobeno priporočilo za lažje delo.
Vse ostalo lahko nekako nadzorujem. Ne bom se letos potapljala ali počela karkoli ekstremnega in domači zdravnik mi je priporočil,da se vpišem k jogi – ter se tam naučim pravilnega dihanja – in s tem opravljam preventivo – ki je pa pravzaprav edina, ki jo lahko udejanjim sama.

ToreJ – imam tri vprašanja. Me naj skrbijo bremena v službi 6 tednov po spontanem pnevmotoraksu? SE res VELIKI VEČINI to potem ponavlja? In še zadnje…Je spontani pnevmotoraks lahko resnično nevaren?

Lp

Spoštovani,

težko rečem, ali se bo pri vas pnevmotoraks ponovil ali ne. Dejstvo pa je, da bi se morali izogibati naporom, saj je ob njih večja možnost ponovnega spontanega pnevmotoraksa.
Pogovorite se z osebnim zdravnikom, morda tudi glede službe oz. obremenitev na delovnem mestu.
Kar se tiče nevarnosti je pa tako – seveda je lahko nevaren, saj ste videli – 10 dni ste ležali v intenzivi…

Lep pozdrav, Katarina

Ponovno se vam oglašam….
Po dveh mesecih čutim bolečino v mišicah na obeh straneh oprsja….Pri vdihu in izdihu……Sem bila slikana na urgenci….ampak kakršnih koli znakov pnevmotoraksa ni….Prej me na tak način in na teh mestih pri pljučih nikoli ni bolelo…Predlagane samo tablete proti bolečini…….
Je možno da je bolečina predznak za pnevmotoraks?
In še morda razlaga…Imela sem tenzijski pnevmotoraks…..Kakšna je razlika? Jih je več oblik?
Hala…

Bolečina, kot jo opisujete, najverjetneje ni napovedni dejavnik pnevmotoraksa. Lahko, da ste se kaj “pretegnili”, lahko da je kakšna viroza, morda je bolečina še posledica prvega pnevmotoraksa… ne morem z gotovostjo reči. Če bo vztrajala, pa bi bilo dobro narediti še kakšno preiskavo pri vašem zdravniku.
Kar pa se tiče same definicije pnevmotoraksa:
– pnevmotoraks je izraz za prisotnost zraka v plevralni votlini (se pravi v prsnem košu, a ne v pljučih).
– deli se glede na vzrok (poškodba, spontani…), na obseg (popolni ali delni) in na komunikacijo med plevralno votlino in okolico (zaprt – zrak vstopi in ostane, odprt – zrak vstopa in izstopa in tenzijski/ventilni – tu je “luknja” v obliki zaklopke, ki se odpira le v eno stran in spušča zrak le v votlino, ven pa ne).

Upam, da sem vsaj malo razjasnila.

Lep pozdrav, Katarina
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

Tema je zaprta za komentiranje.

New Report

Close