Najdi forum

Spondiloliza

Spoštovani!

Po RTG slikanju (polstranska projekcija) sem dobil sledečo diagnozo: Spondiloliza zgornjih artikulacijskih nastavkov korpusa segmenta L5 obojestransko.
Boli me ledveni del hrbtenice in kolena.
Zanima me, kakšna je prognoza in morebitne terapije. Star sem 23 let in se (bi) rad (še naprej) ukvarjal s športom.

Lep dan!

Pozdravljen!

Lahko se vam sprostijo mišični vozli, ki vam povzročajo en del bolečin (trigger point terapija), lahko se zagotovi optimalni pretok prizadetega dela (akupunktna masaža po Penzlu), lahko okrepite globoke hrbtne mišice, da se zmanjša možnost nadaljnih poškodb, lahko se z mobilizacijo živcev doseže njihovo optimalno delovanje.

Pozdravljen!

Pri hrbtenici menim da gre za vnetje hrbtenicnega živca (hernije),
za bolecine v kolenu je možno tudi začetno vnetje ishiatičnega živca, meniskus ne bi še operiral. Ojačaj hrbtenične mišice (po zmožnosti- predlkoni) vztrajaj! slowly come slowly go, koleno bi se kot sportniku popravilo z reflexno masažo na stopalu kot tudi hernije.

lep dan! Egon

Pozdravljeni Egon!

Rada bi vam osvetlila, da protruzija diska oziroma hernija ni vnetje živca. Pri protruziji diska gre za premik medvretenčne ploščice izven svoje lege (največkrat mediano, dorzalno ali dorzolateralno). Glede na to kam se premakne se razlikuje tudi bolečina (centralno, paravertebralno, izžarevanje po dermatomu). V primeru da gre za večji premik dorzolateralno lahko utesni živčno korenino; če pa je pritisk še večji lahko utesni spinalni živec, kar se kaže z odsotnostjo moči, občutka in refleksov (zadeva je resna in potrebuje pregled pri zdravniku, saj so lahko posledice nepopravljive).

New Report

Close