Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici spondilolisteza, spondilartroza, osteoporoza

spondilolisteza, spondilartroza, osteoporoza

Pozdravljeni!

Lepo prosim za razlago spodnjega izvida in mnenja, rešitve za moje težave,..
Nekaj mesecev nazaj me je začelo boleti v križu in sem bil napoten ortopedu. Med drugim me je ortoped poslal tudi na merjenje kostne gostote in napotil na MR (izvid spodaj).
Še bolj kot izvid MR, me skrbi, da imam močno osteoporozo (T-score hrbtenice -4,6.), L1 celo -5,1.
Star sem 28 let. Do sedaj imam od možnih vzrokov osteoporoze izključen povečan PTH hormon, hiperkalcemijo, negativen test celiakije,.. čakam še na rezultate vitamina D in proteinogram.
Kaj bi še lahko bilo? Kje bi lahko bil vzrok tako nizke kostne gostote pri moškem teh let. Bi se razni karcinomi in podobna obolenja, ki bi lahko jemala kalcij iz kosti, pokazala na krvi?
Mi priporočate kakšen steznik, spinomed, ipd..? Kakšne vaje lahko delam,..? Prehranjujem se zdravo,.. imam dva mala otroka, tako da tudi aktiven sem, vendar me zmeraj bolj “špika” – najhuje je proti jutru, ko nekaj časa mirujem. Kako naj ležim?

Izvid MR:
Prirorejni krajši pedikli.
Blaga sinistrokonveksna deviacija.
Sakrum arkuatam s pomikom težišnice ter blago spondilartrozo L3-S1. Verjetna vsaj levostranska spondiloliza L5 z anterolistezo korpusa L5 napram S1 za 5mm, prva stopnja.
Majhni široki portruziji nekoliko znižanih ter izsušenih i.v. diskov L4-S1
Duralna vrečka je na vseh prikazanih nivojih normalno široka.
Ob spondilolistezi sta zmerno utesnjena živca L5 v nevroforamnih L5-S1 obojestransko,z levi.
Ob spondilartrozi sta blago odrinjena tudi živca L4 v nevroforamnih L4-L5 obojestransko.
Konus medularis ima normalen signal. Tudi prikazani skelet ima normalen signal.

Hvala!
Lp!

Spoštovani!
Glede na izvid MR imate premaknjeno vretence L5 glede na S1 naprej za 5 mm, kar je posledica prekinjenega dela vretenca L5 (spondiloliza). Poleg tega imate tudi izbočeni in obrabljeni ploščici L4/L5 in L5/S1. Zaradi premika vretenca in izbočenih ploščic imate zmerno utesnjena živca v nevroforamnih L4/L5 in L5/S1. Zaenkrat operacija ni potrebna, če pa bi se bolečine večale in širile v noge in če bi se premik vretenca večal in bil nestabilen, je potrebna operacija in fiksacija vretenca z vijaki. Steznika ali spinomeda ni potrebno nositi. Ležite raje na trdem ležišču in delajte vaje za globoko trebušno muskulaturo za mišico transversus abdominis, stabilizacijske vaje – PLANK. Tukaj je povezava do vaj:
https://www.youtube.com/results?search_query=stabilisation+exercise
Glede osteoporoze pa opravite še te dodatne preiskave.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close