Najdi forum

Funkcionalen rtg lumbar.hrbteniceKAJ POMENI TA IZVID:Precej zavrta antefleksija in reterofleksija.Anterolisteza 1.stopnje na nivoju l4 l5 ob najverjetnejši spondilolizi.Prepričljivih znakov nestabilnosti ni videt,viden je minimalen dodaten anteriorni pomik v antefleksiji.

Spoštovani!

Zavrta antefleksija in retrofleksija – zmanjšana gibljivost ledvene hrbtenice v smeri naprej in nazaj.

Anterolisteza 1. stopnje na nivoju L4L5 – pomik telesa vretenca L4 navzpred napram telesu vretenca L5, začetna sprememba, najverjetneje denerativna (obrabna).

Ob spodnilolizi – to je poškodba (običajno kronična) posteriornih elementov vretenca (malih sklepov), ki do neke mere prispevajo k stabilnosti.

Minimalen dodaten pomik v antefleksiji – ob nagibu hrbtenice navzpred se anterolisteza L4L5 minimalno poveža – znak povsem blage nestabilnosti.

Skupna interpretacija: degenerativne spremembe ledvene hrbtenice, koncentrirane na nivoju L4L5, ki pa samo glede na RTG sliko še ne zahtevajo nujno operativnega zdravljenja. Težave in napredovanje sprememb lahko poizkusite obvladati z jačanjem mišic trupa, pravilno držo ipd. Tako bodo mišice prevzele del obremenitev, ki jih sicer nosi skelet. V primeru izredno hudi bolečin v hrbtenice, ki jih ne boste uspeli obvladati pa je potreben posvet s hrbteničnim kirurgom o operativnih možnostih. Verjetno boste v tem primeru potrebovali tudi MR ledvenokrižnične hrbtenice (MR LSH).

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close