Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Spomin in utrujenost

Spomin in utrujenost

Spoštovani!
Danes sem prvič na vaših straneh in sem z zanimanjem prečital par tem, ki so me vzpodbudile k vprašanju.
V zadnjih petih letih sem namreč imel veliko težav z zdravjem oziroma jih še imam
(poškodba kolena in posledice ter komplikacije po operaciji s stalnimi posledicami-1 cm prenizko položena pogačica, šum na srcu opažen pri zadnjem obisku zdravnika in pa benigna eutireotična golša ) in me zanima ali je možno, da me zaradi tega stresnega stanja dobesedno zapušča predvsem kratkotrajni spomin in me spremlja katastrofalna dekoncentracija v vsakdanjem življenju, kar se mi prej nikoli ni dogajalo. Vedno imam občutek, kot da nisem ničesar več sposoben, čeprav sem npr.gimnazijo končal z odličnim uspehom s povprečno oceno preko 4,3 , pa tudi študij s povprečno oceno 8,4 , sedaj pa si dobesedno ne zapomnim ene otroške pesmice .
Poleg tega sem tri leta ločen in zaradi velikih problemov z otrokom iz prvega zakona, ki je bil bolj navezan name in ga je ločitev precej prizadela ter istočasno še zdravstvenih problemov, ki sem jih prej naštel sem šel skozi obdobje depresij, ki so trajale pol leta ( pogost jok , obup , pesimizem ) .
To se mi je dogajalo pred dvema letoma in me zanima , če je moje sedanje stanje kronične utrujenosti in dekoncentriranosti lahko posledica teh depresij ter kaj mi predlagate ?

Spoštovani!

Motnje koncentracije so eden izmed znakov depresije. Ne poročate o tem, ali ste (ali še) zdravite depresijo. Prav možno je, da gre pri vas znova za poslabšanje in bi potrebovali ustrezen antidepresiv. Poškodba, ki jo opisujete ne more neposredno vplivati na vaš spomin, lahko pa poleg vseh ostalih težav, ki ste jih našteli, sprožila depresijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani !
Hvala za hiter odgovor. Nisem zdravil depresij ampak sem jih poskušal premagati na svoj način, kar mi je uspelo, vendar glede na to, da ne morem odpraviti vzrokov zanje, mislim, da mi kakšno zdravljenje niti ne bi kaj dosti pomagalo.
Imam pa drugo vprašanje. Kot sem vam že napisal, imam golšo, ki se mi je razvila v zadnjih 7 mesecih in današnji citološki izvid punkcije izpred 3 tednov je pokazal onkocite značilne zgradbe, suspektno sliko za onkocitni tumor. Internist me je že naročil na operacijo pri torakalnem kirurgu oz.odstranitev suspektnega dela ščitnice( imam povečano levo polovico, cca. 6x3x3 cm), ker da je to treba izrezati čimprej.
Zanima me, kašno bo eventuelno življenje brez ščitnice, če se izkaže, da mi morajo izrezati oba dela in kako vplivajo hormonski nadomestki na počutje ter ali imajo kakšne stranske učinke? Star sem namreč šele 36 let in imam dva otroka ( 11 in 2 leti ), katera bom upam še uspel spraviti ˝h kruhu˝ .

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Ob popolni odstranitvi ščitnice, nadomestni hormoni ščitnice popolnoma zadovoljivo nadomestijo to izgubo. Edina ne prijetnost je ta, da jih morate redno jemati, kar vam doslej ni bilo potrebno. Ne povzročajo nikakršnih dodatnih težav ali stranskih pojavov. Živel boste lahko popolnoma normalno in običajno življenje, ki zaradi tega ne bo nič skrajšano ali slabše, kot bi bilo sicer.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close