Spolno nadlegovanje
Lepo pozdravljena Tia!
Kaj si mislim o tem? Zdi se mi nekaj nedopustnega in nizkega. V bistvu sem mnenja, da gre tu predvsem za moč, ki jo ima neka oseba, ki si dovoljuje spolno nadlegovanje. Dozdeva se mi, da temu posvečamo premalo pozornosti. Tudi naša zakonodaja je sramotno pomankljiva, kar se tiče tega področja in krepko zaostajamo za ostalimi evropskimi državami.
Lep pozdrav,
Pia
Ma kaj naj rečem. Kake mlade in prijetne sodelavke se obnašajo zelo profesionalno (beri: nič me nočejo nadlegovat, šmrc) medtem ko so starejše mačke, tiste že bolj pred penzijo, včasih že kar nasilne s svojimi šalami polnimi seksa in namigovanja nanj.
Moški, ki bi se obnašal tako kot one, bi si hitro prislužil obtožbo spolnega nadlegovanja.
Zakaj bi te jezil ? Sprijazni se, vso zgodovino in kariere vodijo skozi posteljne igrice. To bo večno. Saj tudi v poslovnem svetu velja,kdo bo koga po domače nategnil 🙂 To je normalna igra v življenju, včasih ti ni prav,pa greš drugam,včasih sprejmeš igro in probaš kaj potegnit od tega. Saj vem,problem je,da vedno pač ni taprav,če bi pa bil,pa …. :))))
LP
Ne, ne jeziš me ti, ampak način oziroma kot praviš normalna igra v življenju. Morda se jaz držim kot “pijanc plota” načela, da človeku ne stori tega, kar ne želiš, da bi drugi storili tebi. Saj vem, da se sliši idealistično do konca, samo tako sem bila že sama vzgojena. Zgolj za neko kariero pa tega ne morem razumeti, pač nisem ustvarjena za karierista ali so pa moja merila za kariero drugačna.
Lep pozdrav,
Pia
Pozdravljeni!
imam hud problem ki me stiska in močno oklepa že par let. Brat me je spolno zlorabil pred leti, kaj narediti ????
jaz imam sve hujše težave ko čas mineva, mislim da bom vse skupaj pozabila in nič drugega.a kaj,ko to ni temu tako.sama se večkrat spovnem, a to je zelo hudo…..vsako leto bolj norim 🙁
Ker ne upam do družine in javnosti povedati na glas-ker mi nebi vrjeli! sem se odpravila k enemu odvetniku,da bi mi pomagal.jaz sem zbrala pogum in mu use povedala a kaj, ni naredil ničesarja.sedaj sem zmedena kje še iskati takšno pomač da lahko nekomu nekaj dokažeš v zvezi spolno zlorabo!!!!!!
prosim pomagajte mi,če kdo ve kam se lahko obrniti da ti ljudje tudi pravno pomagajo!
lp
izkoriščena-Sočustvujem, da se ti je kaj takega zgodilo in upam da boš prebolela to hudo travmo. Ti pa svetujem da se obrneš na kakšnega dobrega terapevta. Sicer sama ne vem kdo bi bil dober na področju spolnih zlorab. Najbolje da malo pogooglaš in se pozanimaš. Verjetno bi te tudi terapevt znal usmeriti potem, kje bi poiskala pravno pomoč.
Nujno je pa da si poiščeš sedaj prvo strokovno pomoč, in naj te tožba toliko ne zanima. Na prvem mestu si ti, da ozdraviš in se postaviš psihično zopet na noge.
Draga izkoriščena,
Takšnega dogodka ni mogoče kar pozabiti. Bolj kot se to trudimo bolj prihaja na površje. Lahko sicer narediš to, kar naredi večina žrtev spolnega nasilja, da blokiraš vsa čustva in notranje impulze in se vedeš kot da nič ni bilo. Sčasoma se na občutek bolečine navadiš in postaneš otopel – mrtev v sebi.
Predlog Vejjice je zato na mestu. Poišči psihološko pomoč, kjer boš lahko vstopila v proces zdravljenja in nazaj pridobila svojo moč. To boš potrebovala, če boš želela brez večjih posledic prestati pravne procese. Pogosto se namreč zgodi, da se v začetku proti žrtvi obrnejo vsi, tudi najožji družinski člani. V takšnih situacijah potrebuješ nekoga ki te bodri in daje podporo. Poišči terapevta, ki je usposobljen za delo s travmami.
Osebno z pravnimi postopki glede spolnih zlorab nisem zelo seznanjen, mislim da na MONu obstaja forum za pravne zadeve. Obstaja tudi forum za žrtve spolnega nasilja klikni tukaj
S primeri kot je tvoj se kolikor mi je znano ukvarja tudi center za socialno delo (pokliči jih). Lahko pa se obrneš direktno na policijo. Obstaja tudi nekaj organizacij, ki se ukvarjajo s spolnim nasiljem in imajo svojo odvetnike. Ti ti bodo zagotovo pomagali. Kolikor mi je znano boš potrebovala tudi sodno zapriseženega psihiatra, ki bo potrdil, da so težave, ki jih imaš, posledica spolne zlorabe. Upam, da si takoj po zlorabi šla ginekologu in da imaš v kartoteki zavedne morebitne poškodbe, ki so nastale kot posledice posilstva. V nasprotnem primeru velja tvoja beseda proti besedi brata.
V primeru moje klientke, kjer je v ozadju fizična zloraba, je njen odvetnik dosegel, da v času sodne obravnave ni bilo direktnega soočenja z napadalcem. V primeru, da boš psihološko dovolj čustveno stabilna lahko dosežeš svojo pravico.
V primeru, da ne boš sama našla primernih kontaktov, mi pošlji e-pošto in bom skušal pridobiti zate nekaj primernih kontaktov na katere se boš lahko obrnila.