Najdi forum

od prijateljice sem izvedela za ta forum in se odločila, da tudi sama prispevam svojo zgodbo, ter zastavim nekaj vprašanj…

sem dokaj povprečno 19-letno dekle, ki je malce zafuralo šolo, bilo vsega skupaj eno leto na psihiatriji…

ko sem bila stara 7 let, me je začel spolno nadlegovati 5 let starejši stric, ki je živel pri nas. s tem sem ves čas živela, o tem sploh nisem razmišljala, ker sem bila premajhna, da bi sploh vedela, da to početje ni pravilno. koliko se spomnim, dejansko do spolnega odnosa ni bilo, zato pa je bilo prisotno vse ostalo. ampak teh dejanj sedaj nisem sposobna ubesediti. okrog mojega 10.leta me je nadlegoval še en stric, ki pa je bil takrat star okrog 23 let. to njegovo nadlegovanje sem v celoti potlačila in izbrisala iz spomina. zloraba s strani prvega, mlajšega strica je trajala do mojega 14.leta. tega nikoli nisem prijavila policiji, ampak sedaj čutim potrebo, da to MORAM narediti. ko sem za vse skupaj povedala staršem, pozitivnega odziva nisem dobila. celo moja tedanja psihiatrinja je rekla, da sem celo stvar dodobra napihnila in da ni bilo tako hudo, ter da se na svetu dogajajo še hujše stvari. od tukaj naprej je spet sledilo potlačevanje. ko se je zadeva malce polegla in se je vsa družina začela obnašati, kot da nič nikoli ni bilo, je pa meni prekipelo. pred oči so se mi začele vračati slike iz preteklosti, spominjati sem se začela vseh detajlov, ki sem jih tako dolgo potlačevala…

moja vprašanja so sledeča –
– kaj bo sledilo, ko bom jaz vse skupaj prijavila policiji?
– ju lahko tožim za njuna dejanja?
– bi s tem sploh kaj dosegla?
skratka, jaz sem odločena, da ta tabu podrem in dam prijavo. zanima me, kaj bo potem… kakšen je postopek…

najlepša hvala, da ste mojo zgodbico prebrali… upam, da mi bo nekdo lahko odgovoril.

lep pozdrav!

travica xxxx

Vedno znova imam potrebo, da Vam sporocim, da mi je resnicno žal, da se Vam
je to zgodilo. Pisni odgovor na Vaša vprašanja bi bil zelo obširen, zato
Vas prosim, v kolikor to že zmorete, ce poklicete naše Združenje na tel. 01
4313341. V osebnem pogovoru, Vam bomo pojasnili vse možne poti, ter Vam pri
tem koraku pomagati oz. smo Vam biti v oporo, v kolikor bi to želeli. V
kolikor tega še ne zmorete, se oglasite ponovno in skušala bom na kratko
pojasniti pot in morebitne probleme v zvezi s tem.

Najbolj pošteno bi bilo, gospa Katja Bašič, da bi gospodični odgovorili na zastavljena vprašanja, tako bi ona in tudi vsi ostali izvedeli, kakšni so pravilni koraki oz. pot za rešitev njenih težav. Seveda bi jo lahko potem tudi povabili k sebi in ji ponudili podporo, odgovor pa bi ji vseeno morali napisati!!

Za kazniva dejanja, kot jih opisuje gospodična, je prava pot podaja ovadbe kriminalistični policiji, ki je edina pooblaščena za pregon storilcev tovrstnih kaznivih dejanj.

Brane

PS
Glede na to, da “teh dejanj sedaj ni sposobna ubesediti” bi ji prav ta pot prihranila trpljenje ob podoživljanju njej neprijetnih dogodkov ob opisovanju in pripovedovanju zgodbe najprej Pri Vašem Združenju in kasneje še na policiji.

Se moram strinjat z Branetom. Ko pride do resne situacije in večjega problema forum odpove? Čemu je namenjen forum?

Sam eno vprašanje: ali bi njemu sodili/pripisali krivdo, če je imel takrat “le” 12 let??? ( ona 7 on pet let starejši??))

Seveda ne gre za krivdo otroka. Otrok je po naši kazenski zakonodaji do
svojega 14 leta kazensko neodgovoren. To pa ne pomeni, da dejanje ni
prizadelo deklice oziroma , da deklica ni žrtev. Vsekakor pa je potrebno pri
takšnih dejanjih oz. ravnanjih s strani otrok, v tem primeru 12 letnega
fantka, razmišljati in ugotavljati ali obstojijo ozadja njihovih ravnanj.
Prepoznavati ali lahko ravnanje predstavlja ponavljanje necesa, kar so sami
doživeli.

Pozdravljeni vsi skupaj!

Ga. Katja Basic. “Travica” je napisala, da je bila s strani prvega strica, torej tistega, ki je starejsi 5 let, spolno nadlegovana do njenega 14. leta starosti. To pomeni, da je bil on tedaj star 19 let. Torej je kazensko odgovoren. Potrebno je pac bolje prebrati tekst.

“Travica”. Zadeva je sledeca, govorim iz cisto pravnega vidika, govorim iz prakticnega vidika (velja tudi za vse): v tem primeru gre za uradno kaznivo dejanje POSILSTVA oz. SPOLNEGA NASILJA oz. SPOLNEGA NAPADA NA OTROKA, odvisno od samega inkriminiranega dejanja, torej nacina in casa storitve.

Kaj narediti? Lahko gres na prvo policijsko postajo, lahko ustavis policista na cesti… vsaka pooblascena uradna oseba (oz. policist) je dolzan sprejet predlog za pregon kaznivega dejanja (torej je to obveza). Ce ustavis policista na cesti, bo o tvoji prijavi napisal “uradni zaznamek o sprejemu ustne kazenske ovadbe oz. predloga za pregon”, ce prides na policijsko postajo (ali pa na policijsko upravo, kjer ‘domujejo’ kriminalisti) pa bodo napisali “zapisnik o sprejemu ustne kazenske ovadbe”. Razlika je le v tem, da ima zapisnik procesno vrednost na sodiscu, uradni zaznamek pa ne. Poleg tega pa te na podlagi zapisnika tudi kazensko preganjajo za kaznivo dejanje “krive ovadbe”, ce si svojega strica zavestno po krivici ovadila – torej – zapisnik ima procesno vrednost na sodiscu. Naprej: taksen primer bo po vsej verjetnosti resevala kriminalisticna policija. To je stvar notranje organizacije policije. Dejstvo pa je, da so policisti na policijskih postajah bolj ‘univerzalci’ in niso toliko usposobljeni za taksne primere. Oni bodo o tem obvestili kriminalisticno policijo in bo ona nadaljevala z delom po tej zadevi.

Policija bo o vsem tem zbrala dokaze (zbrala obvestila in druge dokaza – npr. mnenje zdravnika in vse druge sledove, ki bodo sluzili kot dokaz na sodiscu). Policija bo v vsakem primeru obvestila tozilstvo – ali s kazensko ovadbo (ugotovitev, da gre za kaznivo dejanje) ali s porocilom (ne gre za kaznivo dejanje, ni dovolj dokazov, da je bilo storjeno…). Torej – policija bo od sebe dala enega od teh dokumentov – in ti bos imela vpogled, videla bos, kaj so naredili in ce se ne bos strinjala, bos lahko ugovarjala in zaradi morebitne nestrokovnosti policije od njih zahtevala odgovornost – to je mogoce! Nihce ni nedotakljiv, niti policija!

O vsem tem bodo spisali tudi kazensko ovadbo in jo poslali na pristojno drzavno tozilstvo. Tozilec bo kazensko ovadbo proucil in ce bo ugotovil elemente enega od prej napisanih kaznivih dejanj, bo napisal obtoznico in od preiskovalnega sodnika zahteval preiskavo. Preiskovalni sodnik bo vabil vse na zaslisanje in nato se bo, ali pa ne bo – odvisno od ugotovitev sodisca in tozilstva, uvedla glavna obravnava – tam pa bo sojenje. Tam bo potrebno vse se enkrat povedati (najprej torej na policiji, nato pri tozilcu in sodniku) in zadnjo besedo bo imel sodnik – ker gre za hujse kaznivo dejanje bo sodil senat petih sodnikov (dva profesionalna sodnika in trije sodniki porotniki). Zelo pomembno: TO NA SODISCU BO ZAPRTO ZA JAVNOST – TOREJ TAM BODO LE SODNIKI, TOZILEC, OBTOZENEC, PRICE, TI, ODVETNIK, MOGOCE KAKSEN IZVEDENEC (ZDRAVNISKE STROKE)… IN BODO ZAVEZANI MOLCECNOSTI. Torej: ce bodo kaj govorili okoli, jih bos lahko sodno preganjala. Tudi policija je profesionalna in o tem ne bo govorila okoli – imajo kar veliko dela, so profesionalci in jim gre zaupati!

ZADNJO BESEDO BO IMEL SODNIK – PREDSEDNIK SENATA. On (ona) bo izrekel “sodbo v imenu ljudstva”.

Ce se nisi naredila koraka, ti svetujem – STORI TO! Ne dovoli, da bi barabe hodile po svetu in to pocele se drugim nedolznim ljudem, ali se huje – otrokom. Le pogumno naprej!

Prejle na zalost nisem zasledil tega foruma, zato to tudi pisem s taksno zamudo. Zelim le dobro. Mogoce pa bom pomagal komu drugemu, ki je v teh tezavah in bo naletel na moje mnenje. Upam, da bodo moje besede naletele na pozitiven odziv.

Lep pozdrav vsem in srecno.

Marko

Najlepša hvala za tako obširen odgovor! Moram povedati, da sem v tem času kar nekako nehala razmišljati o prijavi, ker sploh nisem prepričana v svojo “nedolžnost”. Prej bi na sodišče postavila sebe kot svoja dva strica… Trenutno pa si niti zaradi situacije v družini ne morem privoščiti, da o tej stvari spregovorim javno. O tem nisem nikoli niti s starši prav govorila. No, pa saj vseeno…

Skratka, še enkrat hvala za odgovor!

LP

Jane

New Report

Close