spol plodeka
Pozdravljeni doktor, upam da boste lahko tudi na moje vprašanje odogovorili, tako kot na vsako potrpežljivo odgovarjate !
Noseča sem 19 tednov in v 15 tednu so mi na UZ povedali da nosim fantka. Res je bilo mogoče malce prezgodaj, toda plodek je bil tako lepo obrnjen in imel je nogice narazen tako da smo lepo videli lulčka. Ginikologija ga je tudi izmerila (za hec ker sem hotela slikico za moža) in je bil skupaj z jajčki velik 3 mm. Danes pri 19 tednu pa sem bila na pregledu pri drugi ginikologinji na UZ katera pravi, da še ne vidi spola – ko pa sem ji pokazala slikico pri 15 tednu kje se lepo vidi lulček z jajčki je rekla da se kvečjemu njej “zdi” da je obratno in da je “tisto” bilo le klitoris pri punčki. Zdaj pa mene zanima ali je mogoče da je klitoris pri punčki pri 15 tednu lahko velik 3mm. Vašega odgovora bi bila zelo srečna in se vam že v naprej zahvaljujem !
mamica
Spoštovani,
z UZ določevati spol je vedno tvegano, če ne vidmo vseh elementov spolovila, ki ločujejo ženskega od moškega. Slika pa ni primeren dokument, na podlagi katerega bi vedno in brezpogojno lahko karkoli dokazovali, vsaj dvodimenzionalna slika ne. V tem in samo v tem je tridimenzonalni UZ boljši kot dvodimenzionalni.
Sicer pa predstava o neki obliki nekega organa ali dela telesa nastane v možganih preiskovalca in te predstave ni mogoče prevesti v nobeno sliko. Lahko se jo prevede le v besedilo, ki ga preiskovalec na koncu preiskave narekuje v izvid.
Pri tem smo vsi zmotljivi ali vsaj različno gotovi v to, kar smo videli. Tako je tudi s spolom ploda.
Spol ploda je včasih mogoče napovedati že pri 12 tednih, potem pa verjenost, da ga jasno vidimo narašča skoraj do porodnega termina, a nikoli ne doseže 100%- ne napovedne vrednosti, ker se pri nekaterih plodovih dogaja, da ga nikoli ne uspemo videti tako, da bi bili povsem prepričani ali gre za dećka ali deklico.
Vsekakor se pri 15 tednih ne zgodi tako redko, da vidimo klitoris, ki izgleda kot penis. Klitoris je namreč v začetku proporcionalno precej večji kot je kasneje, penis pa manjši. Pri 12 tednih sta oba falusa takorekoč enako velika, le smer, kamor večinoma “štrli” penis (ne vedno!) je druga kot pri klitorisu. Tudi velike sramne ustnice so do 18. tedna nosečnosti včasih videti kot mošnja. To lahko marsikoga, ki ne pozna vseh posebnosti spolovila v določenem razvojenm trenutku zavede, da se zmoti in spolovilo napačno interpretira.
Pri 24 tednu pa je verjetno splo že bolj jasno viden, če otrok tako elži ? Meni je zdravnik pri 24 tednu povedal, da imamo punčko ( kazal mi je sramne ustnice) Seveda mi je povedal, d ase vedno lahko zmotjo, da ni 100%, a da kakor on sedaj vidi, da je verjetno kar zanesljivo.
ali se ponavadi, kadar se zmotimo zgodi bolj to,m da se punčke zamenjajo za fantke in ne obratno?
pri NS, torej med 12. in 14. tednom je verjetnost pravilne napovedi spola pb dobri vidljivosti ploda cca. 90%.
Pozdravljeni. Vidim, da bo moje vprašanje kar pasalo v to temo.
Sem 3.noseca.
V prvih dveh nosečnostih ste mi obakrat na NS povedali spol, ki ji bil pri mojem G. samo se potrjen in obakrat točen (1.fantek, 2.punčka).
Zdaj v 3.nosecnosti na NS nisete nič videli. Na morfologiji (imela sem jo v 18 tednu in 5 dni) je moj G. zatrdil da 100% vidi punčko. Na 3d UZ pa so mi v 25 tednu napovedali 100% fantka.
Plod je že ves čas v prečni legi, za sedaj.
Zanima me ali je mogoče da bi se moj G. na morfologiji tako zmotil in fantka zamenjal za punčko?
Spoštovani,
žal težko ocenjujem delo drugih kolegov, dejstvo pa je, da nezmotljivih preiskovalcev ni. Tudi jaz nisem nezmotljiv. 🙂