spodnji modrostnik / dlesen
Spoštovani!
Imam vprašanje in sicer, imam tri modrostnike (dva zgoraj in enega levo spodaj). Spodnji mi dela težave saj ravno nima prostora da se normalno razvija, problem pa je v tem da se je dlesen nad njim (modrostnik je se vedno v dlesni in se ga ne vidi) se je dobsedno “razpočila” izgleda kot bi imela razpoko ozko in dolgo par mm. Če bolje pogledam v to razpoko vidim (“na dnu” razpoke) nekaj temne barve, je to zob? Ko sem bila pri posvetu pri kirurgu mi je rekel naj ta zob nebi prisel “na plano” ker naj bi bil ze razvit. Takrat ko sem bila pri njemu ta dlesen je bila rahlo iritirana sicer nic posebnega. Sedaj pa v zadnjem mesecu me muci ta razpoka saj hrana zaide notri in jo drazi. Glede na to da korenine tega zoba segajo v senzorični zivec bi bila operacija le tega zoba “malo kriticna” saj bi zivec pri puljenju zoba lahko poskodovali. Zato me zanima ali je mozno da bi se ta dlesen sploh kdaj zacelila in popravila? Moram dodati da ta ranica ni vedno obcutljiva enako, vcasih vec vcasih manj. Zakaj je sploh prišlo do te razpoke če se je zob ze razvil? Je to sploh normalno?
Za lazjo predstavo Vam pošiljam svojo sliko zob.
Iskreno se Vam zahvaljujem za Vas odgovor!
Pozdravljeni. O naravi težav, ki jih navajate,, sem pisal že velikokrat. Zob prodira preko dlesni v ustno votlino in dlesen se pri tem deformira. Ob prodiranju preko pokostnice in dlesni se čuti bolečina, ki potem popusti. Pri vas je prostora premalo in zob bo v zadnjem delu vse čas prekrit s sluznico. S tem se ustvari žep, ki ga je nemogoče očistiti in področje izza modrostnega zoba bo postalo stalno kronično žarišče vnetja. Korenine zoba pri vas se projicirajo preko kanala, v katerem je živec, amak to še ne pomeni, da so korenine z živcem v stiku. Kakorkoli, spodnji levi modrostni zob je smiselno odstraniti. Zgornja modrostna zoba se lahko pusti v ustih, če sta dobro dostopna čiščenju.
Lep pozdrav, DAvid Dovšak