Najdi forum

Spodaj v križu

Pozdravljeni,
že cca 3 tedne me boli v ledvenem delu, najprej je bilo bolj nedoločljivo – cel del križa. Šla sem tudi k zdravnici, ki je pregledala urin in kri za ledvice, pa je ok. V tem času sem imela tudi ginekološki pregled in je zdravnica pregledala za vsak slučaj tudi z UZ in je tudi tam okej. No potem so se mi pa bolečine skoncentrirale bolj dol, čisto spodaj. Mislim da okoli trtice. Najprej me je bolelo praktično skozi, sedaj je pa tako da me začne boleti ob sedenju, včasih bolj včasih manj. Mi pa to povzroča precej težav, saj imam delo na računalniku in ne gre drugače kot da sedim. Tako da mislim da gre za nekakšno vnetje okoli trtice. Zanimivo mi je to, da bolečina ni taka, da bi bila neznosna (npr imela sem tudi kalcinacijo v ramenu in ko je bila le-ta v največjem zamahu, je bilo res neznosno), a se je kljub temu ne morem znebiti. Poskusila sem s Ketonali, Naprosyni,več dni, no pomaga mi pa edino 2 tableti Zaldiarja naenkrat. Takrat me neha, ampak morda le za kako uro. Ker ima preveč stranskih učinkov, ga ne jemljem več.
Tako da me zanima, kaj bi priporočali – kakšne vrste slikovno diagnostiko ter če rečemo, da je problem res okoli trtice, kakšno vrsto fizioterapije? Si bom namreč privoščila kar zasebno fizioterapijo, ker pol leta res ne bi čakala…. ter glede vaj za križ – ali obstajajo kake posebne vaje za predel okoli trtice? sem brskala na internetu in so bolj vaje za ledveni del, pa nisem prepričana, ali je to isto. Hodim pa občasno v fitness – a je v primeru takih bolečin bolje, da se pusti vadbo, dokler se stanje ne izboljša, ali je morda obratno – da je priporočljivo še več migati? Stara sem pa 35 let.
hvala že vnaprej za kak komentar. Bom stopila do zdravnice če se to ne izboljša, pa bi želela biti oborožena s kakimi informacijami vnaprej 🙂
Hvala in lp

Spoštovani!
Glede diagnostike najprej opravite rentgensko slikanje ledvene hrbtenice, medenice s kolki, sakroiliakalnih sklepov in trtice. Za fizioterapijo svetujem elektrotermoterapijo križa, TENS, interferenco, nato pa še UZ, laser in magnetoterapijo trtice. Za križ kar delajte vaje za stabilizacijo za mišico transversus abdominis, v youtube vtipkajte stabilisation exercises, pa vam bo vrglo kar nekaj vaj, osnovna je PLANK.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close