Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija SPLINT

SPLINT

Pozdravljeni,
imam ledvične kamne (ugotovljene),ki mi zadnje tri tedne povzročajo konstantne težave. Pred tremi dnevi sem bila pri urologu, ki mi je vstavil splint, čaka pa me tudi drobljenje. pri pregledu mi je bilo rečeno, da napadov sedaj ne bo. Napadov ni, vendar je ob vsakem uriniranju prisotna zelo pekoča bolečina, poleg tega pa se v ledvenem delu pojavi bolečina, ki jo lahko opišem kot, da bi mi nekdo stisnil ledvico-zelo boleče. Bolečina popusti v desetih minutah. Opazila pa sem tudi, da je najhuje zjutraj, ko je najbolj poln mehur oz. če nekaj časa ne grem na WC. Ali je to popolnoma normalno in bo minilo? Ali lahko vzamem kakšno tableto proti bolečini?

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Glede tablete proti bolečinam – da – najbrž bo treba.

Cevka med ledvico in mehurjem (glede na obliko – v ledvici in v mehurju je zavita kot črka J – zato “dvojni” J ali DJ) predstavlja tujek. Ta draži. Pomiritev težav je pričakovati šele po odstranitvi DJ po uspešnem drobljenju. Vsekakor pa je potrebno odstraniti ali zamenjati DJ prej kot v 3 mesecih, sicer se lahko zamaši in se celo na njem napravi nov kamen.
DJ – ta cevka – omogoča pretok urina mimo kamenčka ali drobcev in ohranja funkcijo ledvic. Običajno je stena mehurja mehanizem, ki preprečuje (večinoma) vračanje urina nazaj iz mehurja v ledvico (refluks). Ko je vstavljena cevka – DJ – katere cilj je sicer omogočati odtekanje urina iz ledvice mimo ovire (kamenčka v sečevodu) do mehurja, je hkrati vzpostavljena tudi povezava v obratni smeri. Ko se pri uriniranju pritisk v mehurju poveča, pride do prenosa pritiska navzgor do ledvice po tej cevki in zato boli – to je pričakovano.

Morda pokličete v center, kjer ste naročeni za drobljenje kamnov in poveste, da DJ težko prenašate in prosite, če bi se dalo zdravljenje opraviti kaj prej. Po drobljenju pa vprašajte tam, kdaj vam svetujejo odstranitev DJ (to je odvisno od kamnov, števila, velikosti, uspeha drobljenja .. možno je, da vam bodo že tam odstranili DJ ali pa vam bodo svetovali, kdaj je primerno, da ga odstranite pri vašem urologu. Pomembno je vedeti, da je načeloma odstranitev DJ dosti enostavnejši in predvsem mnogo krajši ter mnogo manj neprijeten poseg kot vstavitev – seveda pa je (v večini primerov) ravno tako potrebna cistoskopija.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za odgovor.

Sem se oglasila pri urologu in tudi sama z večkratnim uriniranjem, tudi ponoči, nekoliko omilila
bolečino. Vendar mora vedno biti še kaj. Ob uriniranju sem že večkrat opazila, da je voda rdečkaste barve, da je kri v vodi, danes pa še posebno. Predvidevam, da to ni normalno ali pač?

Spoštovani!

Splint – DJ – cevka je tujek v organizmu, ki draži in povzroča krvavitev (tako kot kamenček). Pričakujte prenehanje krvavitve nekaj časa po tem, ko bodo splint odstranili. Predlagam, da prosite, da bi čimprej opravili drobljenje – tako je upanje, da bo DJ prej zunaj. Če bo moral biti not dalj kot 3 mesece, ga je potrebno zamenjati.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,
žal še vedno nimam datuma drobljenja in se z vsakim klicem vedno bolj oddaljuje. Težave so še vedno prisotne, zlasti pekoče uriniranje, večinoma tako, da brez tablete ne gre. Ob tem se sprašujem, če je bila odločitev za splint pravilna. Ko je bil napad sem vedela, vzeti tablete ali dobiti injekcijo, in je bilo vsaj nekaj časa dobro.Sedaj pa skoraj nisem brez bolečin. Poznam še nekaj oseb, ki so imele splint in nihče ga ni prenašal dobro in brez težav in bolečin. Ali je uporaba res smiselna, če je toliko težav? Drugo vprašanje pa se nanaša na zdravilo Rowatinex, ki naj bi bojda uspešno pomagalo pri odpravi kamnov? Prepričana pa sem, da ste se v svoji praksi že tudi srečali z ljudmi, ki so z raznimi metodami že uspešno odpravili kamne? Ali lahko daste kakšen nasvet (prosim ne gibanje in veliko tekočine, ker sem prvi napad dobila, ko sem v službi morala prestavljati in nositi težke snovi, poleg tega pa sem ob vikendih opravljala delo,kjer sem bila ves čas v gibanju, pijem pa vedno veliko).

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Namen dvojnega J (“splinta”) je omogočiti pretok urina iz ledvice mimo ovire (kamna) in s tem preprečiti ledvične kolike – napade hude bolečine – ter preprečiti slabšanje ledvične funkcije, do katerega lahko pride, če urin iz ledvice ne more odtekati.
Namen dvojnega J v zvezi z zunajtelesnim drobljenjem kamnov je lahko tudi preprečiti zaporo sečevoda po drobljenju z drobci. Medtem, ko je DJ vstavljen, ga organizem zaznava kot tujek. V začetku (npr. 4 tedne) reagira sečevod tudi tako, da se nekoliko razširi ob njem. Če gre za majhen kamen v sečevodu, ki dela težave, te pogosto rešimo tako, da vstavimo DJ, počakamo kakšen teden, nato pa DJ odstranimo. Kamen potem pade sam ven, saj je DJ razširil sečevod. V tej zvezi je treba reči tudi, da včasih po zunajtelesnem drobljenju nastanejo takšni drobci, da bi sicer zamašili sečevod. V takem primeru vstavimo DJ do posega v narkozi (ureteroskopije), ko te drobce odstranimo. Hkrati pa ob vstavljenem DJ drobci lahko ne gredo, večina se jih izloči šele, ko DJ po drobljenju odstranimo.

Kamni v sečilih niso tako čisto enostavna stvar. Zelo malo lahko svetujem, če rečete kar, da imate “kamne” in čakate na ESWL (zunajtelesno drobljenje). Ne vem kakšne, koliko, kako velike kamne imate in za vsak kamen natančno v katerem delu ledvice in sečevoda je ter kako velik je? Kakšna je anatomija vaše ledvice (ali je kamen in kako velik je v zgornjem ali spodnjem ali srednjem kaliksu, kakšen je vrat kaliksa, kako dolg je vrat kaliksa, ali je ozek….?). Če gre za zapletenejši primer (ko običajno zdravljenje ne pomaga in je potrebna operacija), do navedenih podatkov ni mogoče priti brez dveh preiskav:
1. CT preiskave BREZ kontrasta in
2. IV urografije ali retrogradnega slikanja.

Načeloma kamne do 5 mm opazujemo, velika verjetnost je, da se bodo izločili sami (na način, kot ga poznate – z bolečinami, siljenjem na vodo, na koncu pa pri lulanju zapeče in kamenček polulate… včasih so rekli, da lulajte skozi najlonke, sedaj priporočamo filtre – da kamenček ali drobce ujamete in jih date na analizo – da zvemo, iz česa so in šele potem je mogoče reči, kaj spremeniti v prehrani, da bi zmanjšali verjetnost, da se ponovijo).
Možnost, da se bo spontano izločil kamen med 5 in 10 mm je cca. 50%. Večji kamni pa navadno ne gredo sami ven, potrebno je neke vrste kirurško zdravljenje. Pred slednjim, če lahko in je kamen nad 5 mm, navadno lahko poskusimo z ESWL.

Glede preventive – ko boste brez kamnov – povprašajte v Diagnostičnem centru Bled. Kolikor vem, edino tam nudijo (mogoče bi bilo še v UKC Ljubljana vendar pri nefrologu po posebnem dogovoru) metabolno analizo urina. Torej ko ste brez kamnov se zbira urin po posebnih navodili v posebno embalažo, npr. 2 x po 24 ur in se potem odpošlje v Italijo v laboratorij (samoplačniško), na osnovi tega izvida in na osnovi izvida analize kamna pa se je mogoče pogovarjati o preventivi, lahko tudi z zdravili na recept.

Rowatinex tablete morate kupiti sami – so na beli recept. Gre za “smolo iglavcev”, katere namen je pospešiti diurezo in pomagati, da bi se manjši kamenčki (ne tako veliki, ki bi zahtevali drobljenje ESWL), izločili sami. Osebno vsakemu bolniku s kamni predpišem tudi Rowatinex in svetujem, naj ga nabavi in preizkusi, vendar menim, da trenutno v vašem primeru – ko naj bi imeli vstavljen DJ in večje? kamne, to trenutno nima smisla. Ko se boste kamnov znebili, pa ga le poskusite.

Pitje več tekočin, skakanje po stopnicah ima za namen povzročiti spontano izločenje majhnih kamnov.

Temeljni preventivni ukrep v zvezi s kamni je uživati toliko tekočin, da izločite vsaj 2 litra vode na dan, vsak dan. Na ta način urin razrečite in preprečite kristalizacijo soli kalcija, oksalata, fosfata, urata.

Vsekakor DJ ne sme biti brez menjave v organizmu več kot 3 mesece. Če ne vem, kako veliki kamni so, za vsakega natančno kje v ledvici ali kje v sečevodu je in koliko jih je, ne morem nič reči o tem, ali bi bilo DJ za dati ven ali ne. To ni nekaj, kar bi bilo zabetonirano – če ga ne morete prenašati greste pač tja, kjer so ga dali not in rečete, da ne gre in naj ga dajo ven. Možno je, da ga na Bledu v DC ob ESWL oz. tik prej ponovno vstavijo. Namesto DJ lahko v bolnišnici, če gre za zastoj v ledvici, vstavijo tudi perkutano nefrostomo – cevko direktno skozi kožo v ledvico – res pa je, da imate potem vrečko… za čas do drobljenja…

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni!

Malo sem prebirala zgornje poste in mogoče mi je malo jasneje, kaj se dogaja z mojim mehurjem…Namreč,

12. julija letos so mi vstavili splint zaradi 1cm X 5mm velikega ledvičnega kamna v desni ledvici, ESWL so mi izvajali 2. septembra, DJ pa naj bi mi odstranili 21. oktobra. Torej imam DJ že skoraj 3 mesece in tudi meni je povzročal manjše težave (pri tiščanju na vodo in lulanju) a nič zelo motečega.

Problem je, ker so se po dveh tednih po ESWL začele kazati težave kot vnetje mehurja. Dobila sem Primotren za en teden, na kontroli se je izkazal kot učinkovit, nakar je bil sledeči teden brez težav, v naslednjem tednu pa je bil urinski test še drastičnejši, to je trenutno – danes so se na urinu pokazali kri, levkociti in tudi proteini. Zdravnica je rekla, da proteini kažejo na vnetje višje od mehurja, a mi je tudi tokrat dala Primotren za 10 dni. Kakšno je vaše mnenje?

Pred petimi dnevi sem imela precej krvav urin in sicer po jutranjem gibanju – malo hitre hoje in teka, to naj bi nakazovalo da se drobci izločajo, vendar mene skrbi, kajti jaz drobcev ne zaznam, in tudi usedlina tega razbitega kamna naj bi povzročala draženje mehurja in bila gojišče za bakterije. Zanima me, zakaj se drobci zadržujejo, mogoče (kot sem razbrala iz vaše zgornje razlage) zaradi splinta? Je možno, da bo po odstranitvi steklo kot mora?

Hvala za vaš odgovor in lep dan!

Spoštovani!

Če je kamen razbit “v prah”, potem izločanja tega ne morete zaznati (in je prah, v katerega se je razbil kamen, že izginil). In ja – če je kamen razbit v večje koščke, je mogoče, da DJ (splint) preprečuje njihovo izločenje in se bodo izločili šele po njegovi odstranitvi.

Glede vnetij – gojišče lahko predstavlja kar sam DJ – njegova površina, na kateri lahko nastane tako imenovani biofilm in tu pomaga edinole njegova odstranitev.

Predvsem je pričakovati po odstranitvi DJ rešitev draženja, ponavljajočih se vnetij in krvavitev. Obstaja pa majhna bojazen (če je kamen razbit v večje koščke), da se bodo ti po odstranitvi DJ zagozdili tik pred mehurjem – v tem primeru jih bo potrebno odstraniti s posegom v narkozi (ureteroskopijo). Ampak bojazen za to je le majhna. Vse navedeno je zgolj ugibanje, saj ne vemo, kako je sedaj s kamnom ali njegovimi ostanki. V vsakem primeru bo potrebno po odstranitvi DJ opraviti tudi kontrolne preiskave (UZ, RTG – če je bil kamen radioopačen – viden na RTG sliki pred drobljenjem – ali morda še druge preiskave) in ugotoviti, kako sedaj urin odteka (ali je še oziroma na novo zastoj ali ne) ter predvsem ugotoviti, ali je še kaj ostalo, v ledvici ali kje drugje. Do takrat predlagam predvsem dosti tekočine, da se mehur čimbolj izpira.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,
ali se po odstranitvi splinta pred drobljenjem lahko poveča število napadov? Namreč moje težave ne prenehajo. Prebolevam prehlad in v zadnjih dneh se je je kolićina krvi v vodi povečala in bolečine pri uriniranju tudi. Vsaka malo večja fizična aktivnost (krajši sprehodi) poveča pekoč občutek, v zadnjih dneh pa se večkrat pojavi bolečina v ledvenem delu (ne ob uriniranju), ki ne traja sicer dolgo, vendar je moteča.

Hvala z odgovor

Pozdravljeni,

zopet vam pišem. Že zadnjič ste mi napisali zelo obširen odgovor za katerega se vam zahvaljujem.
Pregledala sem izvide zadnjega meseca in pol in edino kar vam lahko napišem je, da je UZ sečil pokazal več konkrementov v obeh ledvicah približno 1 cm velikih, ki ne povzročajo dilatacije. Točno v katerem delu ledvice se nahajajo pa ne piše.

Do drobljenja imam še tri tedne. Kot pa sem omenila, pa se je po prehladu in vročini prejšnji teden stanje poslabšalo. Zadnje dni so se bolečine povečale in me boli v ledvenem delu, ne samo ob uriniranju. Že zjutraj sem prisiljena vzeti Ketonal, ki pa v popoldanskih urah popusti in moram zvečer zopet vzeti tableto. Ali je možno, da je prislo zaradi prehlada do kakšnega vnetja? Datum, ki sem ga dobila je prvi možni datum, pa še ta je lahko prestavljen.

Prosim vas za nasvet.

Spoštovani!

Nenavadno se zdi, da bi vas v DC Bled večkrat prestavili za drobljenje (razen če bi imeli težave z aparatom?). Ali morda čakate v KC v Ljubljani?!

Če je v ledvici več kamnov, velikih 1 cm, je to zelo veliko breme – morda na meji tega, kar je smiselno opraviti z ESWL. Ali so ti kamni na rentgenski sliki vidni? Če kamnov ni videti na pregledni sliki sečil (rentgenskem posnetku), vidi pa se jih na UZ in na CT preiskavi brez kontrasta, se je treba vprašati, ali niso morda to uratni kamni. Če so uratni kamni, jih je možno topiti z uživanjem ustreznega preparata (ali dovolj citrata v ustreznem sadju). Če pa so kamni vidni tudi na RTG sliki – potem se tam dajo izmeriti in ugotoviti, kako veliki so in koliko jih je.

Namen vstavitve DJ je preprečiti napade, kolike, zastoj – če teh ni, potem nima smisla, da je DJ vstavljen kar tako, na zalogo. Seveda pa ga je potrebno vstaviti, če se lotimo drobljenja tako velikih kamnov, saj bi ti najbrž zaprli iztekanje iz ledvic med in po drobljenju.

Bistveno pri vas se zdi opozoriti, da ključni problem ni DJ (splint), temveč vzrok vaših težav – torej kamni. Kako veliki so, koliko jih je, iz česa so in kako se jih boste znebili – to so vprašanja, ki bi vas morala sedaj predvsem zanimati. Ko pa se boste kamnov znebili (če ne drugače, s posegom, imenovanim perkutana nefrolitotomija, ki ga najbolje v Sloveniji opravljata dr. Koršič in dr. Zupančič v Slovenj Gradcu, občasno pa ga opravljajo tudi v KC Ljubljana), pa bo prišlo v ospredje vprašanje, kaj narediti, da se kamni ne bi ponavljali. Opozorim naj, da se vseh kamnov ne odstranjuje – če je kamen v “mesu” – parenhimu ledvice, potem najbrž odstranjevanje ni smiselno. Če je kamen v votlem sistemu ledvice, potem pa. Skratka – z navedbo “več kamnov, približno 1 cm velikih” ste me nekoliko presenetili. Ultrazvok lahko pokaže zelo natančno ali pa povsem zgreši – odvisno kdo ga interpretira. Prednost zdravljenja v KC Ljubljana v primerjavi z DC Bled pa je v tem, da boste lahko v Lj ležali v bolnišnici dalj časa in bodo kamne počasi drobili, medtem ko na Bledu najbrž poskusijo 1x, morda 2x, 3x, nato pa navadno drobljenje prekinejo. Ampak vse to so zgolj moja ugibanja. Naj končam – ne verjemem, da bi urolog, ki bi ga nekdo obiskal v ambulanti več dni zapored in se vedno pritožil, da zelo težko prenaša DJ, to ves čas mirno gledal – prej ko slej bi vam pač predstavil dejstvo – če je bilo prej lažje kot sedaj, potem bi pač DJ odstranil (sploh če je do drobljenja veliko časa). Alternativa DJ je PCN – perkutana nefrostoma – cevka direktno skozi kožo v ledvico in vrečka (če je v ledvici zastoj).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Dne 2.9.2010 opravila UZ trebušnih organov, kjer je kot mnenje podano “Konkrementi v obeh ledvicah. Trenutno ni obstrukcije.”
Dne 2.9.2010 pregledna slika urotrakta:” V ledvicah vidne kalcijeve sence konkrementov. Po poteku ureterjev ni RTG znakov za konkremente.” Oba pregleda v ultrazvočni ambulanti.
Dne 2.9.2010 so mi vstavili splint. Dne 7.9. in dne 9.9.2010 obiskala urološko ambulanto, zaradi omenjenih težav s splintem. Opravila sem več klicev, kjer pa so mi na omenjene podatke dali odgovor, da je to popolnoma normalno in pričakovano.

Na nobenem izmed teh izvidov ni napisano v katerem delu ledvice se nahajajo konkrementi. Nikjer. Na drobljenje čakam za v KC LJ.

Verjemite, da se kamnov želim znebiti in se zanimam na vseh možnih koncih, kako se jih znebiti za dalj časa, če ne za vedno, zato tudi toliko vprašanj. Ali se analize kamnov sploh opravljajo? Pred desetimi leti sem mesec dni po porodu izločila dva kamna, enega v velikosti fižola, drugega v velikosti graha, popolnoma brez težav in bolečin. Sem jih prestregla in odnesla s seboj na pregled v DC Bled, kjer so mi ob prošnji o analizi, odgovorili, da naj jih opravi, kdor mi je to obljubil.

Posredujem vam podatke zgolj v vednost in se vam ob tem zahvaliti za čas in za vse informacije, ker ste mi v teh nekaj odgovorih posredovali toliko možnosti, ki jih prej nisem dobila od nobenega urologa, pa imam za seboj že kar nekaj obiskov različnih urologov.

Spoštovani!

Ko boste kamne odpravili, ponovno povprašajte na Bledu – tam vam sedaj posredujejo natančna navodila, kako zberete urin in ga pošljete v analizo v laboratorij v Italiji.
Kamne analizirajo v večih bolnišnicah, gotovo pa v KC Ljubljana in v KC Maribor v njihovih laboratorijih. Urin glede priporočil preventive, lahko (razen v Italiji prek Bleda) zelo natančno analizirajo v UKC Ljubljana na nefrološkem oddelku, saj so o tem objavili tudi več raziskovalnih člankov (npr. http://szd.si/user_files/vsebina/Zdravniski_Vestnik/2010/Januar/7-18.pdf).

Če je bila opravljena RTG slika, potem se vzame merilo in izmeri, koliko senc je in kakšnega premera so. Če so kamni vidni na RTG, potem so najbrž kalcijevi oziroma kalcijev oksalat.

Če ste rodili pred leti, potem najbrž niste več zelo mladi in kakšen CT, ki bi natančno ugotovil, koliko kamnov je, ne bi škodil, je pa dejstvo, da se CT preiskave ne sme kar ponavljati. Torej se zdi zaenkrat smiselno počakati na predvideno zdravljenje.
Položaj kamnov v votlem sistemu ledvic opiše IV urografija (bolj natančno kot CT, CT pa natančno pove, koliko kamnov je).

Ključna stvar v preprečevanju ponovitev kamnov je tekočina – razredčenje urina – torej količina urina, ki jo izločite vsak dan (več kot 2 litra). Potem je pa tu še nekaj malega zdravil, s pomočjo katerih poskušamo zmanjšati pogostnost ponavljanj, bolj ali manj uspešno.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Danes zjutraj so postale bolečine nevzdržne in sem obiskala urologa, ki je ugotovil, da je splint verjetno zdrsnil navzdol in moti odtok urina iz ledvice. Splint so mi odstranili, Razlika je očitna.

Lep pozdrav.

pozdrVLJENI
ZANIMA ME KAKO POTEKA VSTAVLJENJE SPLINTA SKOZI SEČNICO IN KAKO BOLEČE JE?
SPLINT SKOZI LEDVICO IMAM ŽE VSTAVLJEN – VREČKA
HVALA ZA ODGOVOR TER LEP POZDRAV

Spoštovani!

Vstavitev DJ (oblika stenta, ki se tu uporablja) lahko poteka retrogradno (od spodaj navzgor) ali progradno (od zgoraj navzdol).

Retrogradno – vstavlja urolog – torej cistoskop (teleskop, kovinsko cevko) uvedemo skozi sečnico v mehur (pri pacientu, ležečem na hrbtu, z dvignjenimi nogami). Prikažemo si mesto, kjer je videti luknjico, kjer prihaja urin iz ledvic v mehur. V to luknjico nato skozi cistoskop uvedemo DJ in ga poskusimo potisniti gor do ledvice. Cevka ima notri žico, s pomočjo katere je končni del izravnan – ko dosežemo votli sistem ledvice, potegnemo žico ven in cevka se zvije v obliko prašičjega repka ali črke J – zato govorimo o dvojnem J. Nato “dekonektiramo” še “pusher” od DJ-ja – ta se tudi v mehurju zvije v obliko črke J – to zadržuje DJ na mestu. Nato odstranimo cistoskop.

Še bolje je to opraviti v narkozi, kjer se najprej ureteroskop (tanek teleskop) uvede skoraj do ledvice – na ta način dobite žico do ledvice, nato pa prek žice ob kontroli z rentgenom uvedete DJ.

Progradno – vstavlja rentgenolog – to je mogoče pri tistih, ki že imajo nefrostomo – torej cevko direktno v ledvico. V tem primeru se najprej prek že vstavljene cevke vstavi vodilna žica do mehurja, položaj kontrolira z rentgenom, nato pa se prek te žice “napelje” DJ do mehurja.

Če se poseg opravlja brez narkoze, potem na momente večino ljudi precej zaboli, sploh, če ne gre gladko. Vendar poseg ne traja dolgo – če to delamo “na živo” se z bolnikom pogovarjamo in vidimo, kako gre – če ne gre, potem pač prekinemo in ga “ne matramo”.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Lep pozdrav,

Tudi sam imam za sabo že drugo drobljenje ledvičnih kamnov. Pred drugim (tega septembra) so mi tudi vstavili splint v levi ledvico in z njim so SAMI PROBLEMI.

Ves čas imam v urinu kri, proteine…Zadeva se izboljša le če ležim oz. sedim. Čim stojim oz. bog ne daj hodim okoli lahko pričakujem sitnosti. Beri krvav urin, pekoče uriniranje, bolečine v sp. delu mehurja. Po večih obiskih urologa sem se s tem sprijaznil, ker tako pač je…

Drobljenje naj bi uspelo, sedaj so pa na zadnjem slikanju opazili še en kamenček 7mm X 2mm, ki se nahaja v spodnjih kaliksih.

Prosil bi Admin-a če mi lahko odgovori, ali je omenjen kamenček možno odstraniti brez ponovnega drobljenja z ESWL?

Ali morda tudi že vstavljen splint (ki je zelo moteč za vsakdanje življenje) ovira prehod kamna in ali se kamni iz sp. kaliksov ponavadi sploh premaknejo v smeri izhoda?

Hvala,

P.S: v IT sem si tudi nabavil Uralyt, vendar vprašanje če bo učinkovit glede na to da je kamenček viden na RTG…

Hvala za odgovore

Spoštovani!

Verjetno gre v vašem primeru za DJ (dvojni J oziroma S, kot mu pravimo). Če so ga vstavili septembra, je to ugodno, saj pomeni, da bo kmalu “not” 3 mesece in ga je potrebno odstraniti (ali zamenjati). Če vas zelo moti, boste to pač povedali svojemu urologu in ga bo ta odstranil.

Seveda se kamenček da odstraniti drugače kot z ESWL, vendar so druge poti (operacije, endoskopski posegi) mnogo bolj neprijetni in tudi tvegani kot je ESWL.

Kamenček je lahko v parenhimu (“mesu” ledvice) – v tem primeru bo tam ostal. Če pa je v votlem sistemu, bo se lahko sam “odločil” potovati ven in povzročati “kolike”, ali pa bo rasel in ga boste čez nekaj časa spet drobili. Če bo zelo rasel, bi se ga bilo najbolje lotiti s pielolitotomijo (PNL) – to delajo v SLO le v SG in LJ, če pa je tako majhen, kot je sedaj, pa tudi morda s fleksibilnim ureteroskopom in laserskim drobljenjem (standardna metoda, na primer v Udinah na zahodni meji Slo…), žal pa smo v Slo (po mnenju zavarovalnice – saj ne plača) prerevni za to metodo.

Sami opisujete kot problem vstavljen DJ in ne drobljenje z ESWL tako da ni jasno, kakšna je tu povezava. Kamenček 2×7 mm bi bilo najbolj ugodno verjetno še enkrat podrobiti z ESWL. Če je v spodnjem polu, potem je mogoče, da bo težje “šel ven”. Dejansko so delali raziskave, kjer so kamni šli lažje ven, če so se ljudje postavljali v tak položaj, da je kamenček lahko “padel” v sečevod.

Glede Uralyta – na Bledu vam lahko svetujejo pri pošiljanju vzroca urina v Italijo (seveda sami plačate analizo), na osnovi tega je mogoče reči, kakšno preventivo vam je, razen uživanja toliko tekočine, da polulate vsak dan več kot dva litra urina, mogoče še dodatno svetovati. Načeloma se zdi, da glede Uralyta razmišljate pravilno.

Torej vsekakor stopite do svojega urologa in mu povejte, da vas DJ zelo moti in ga prosite, da ga odstrani. Če bi se potem kakšen drobec zamašil v sečevodu, ga bo pač potrebno odstraniti z ureteroskopom (rigidnim), v narkozi, ni pa nujno, da bo to potrebno. Kamenček, ki je ostal, je mogoče drobiti takoj ali pa skrbeti za dovolj tekočin in drugo preventivo ter ponoviti slikanje ali UZ čez 6 mesecev – če bo drobec zrasel, potem morda spet drobljenje. Verjetno pri tako majhnem drobcu niti ne bo potrebna vstavitev DJ.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Zdravo
imam nefrostomo v levi ledvici-vrečka- sedaj me pa zanima,kako pravico in možnosti imam za vstavitev SPLINTA SKOZI SEČNICO pod NARKOZO.Moj zdravnik mi je predlagal vendar vem, da je boleče zato se težko odločim,saj me je pri vstavitvi nefrostome kljub lokalni na momente zelo bolelo in kot rakav bolnik mi verjemte , da SEM ŽE NAVELIČANA BOLEČIN.
LEP POZDRAV IN HVALA ZA ODGOVOR

Spoštovani!

Prednosti notranjega stenta (splinta, DJ-ja) pred zunanjo “vrečko”, nefrostomo, so jasne – ni potrebno nositi vrečke, ni potrebno izpraznjevati vrečke, ni potrebno prevezovati cevke, na zunaj se nič ne vidi, ni potrebno paziti, kam date vrečko ponoči, ni bojazni, da bi izpulili cevko, ni bojazni, da bi se dekonektirala cevka od vrečke in vas zmočila, ni bojazni, da bi poškodovali (zlomili) cevko…

Nezaželeni učinki anestezije so tudi vsem znani.

Torej se zdi, da je vredno poskusiti. Pred vstavitvijo vam bodo morda dali kaj proti bolečinam ali za pomiritev. Uspešna vstavitev bi lahko pomenila za vas olajšanje in izboljšanje kvalitete življenja ter vam pri vsem hudem, ki vas je doletelo, vsaj malo pomagala.

Med vsakim posegom v lokalni anesteziji se z bolnikom pogovarjamo, ničesar ne delamo na silo, v kolikor ne gre, se poseg pač prekine.

Vsekakor predlagam, da sledite nasvetu vašega urologa in da poskusita vstavitev DJ-ja. V kolikor bo uspelo, super, v kolikor ne bo, pa boste imeli razlog, da boste vašega urologa prosili, da poskusi še enkrat, tokrat v anesteziji. Morda bo tako poskusil že prvič. Vsekakor predlagam, da se z njim pogovorite glede vaše bojazni glede bolečin. Hkrati povejte, da mu zaupate in želite poskusiti. Nenazadnje, na nefrostomo se še vedno lahko vrnete, če vam notranja drenaža kasneje zaradi kakršnegakoli vzroka ne bi odgovarjala. Če še niste poskusili, potem ne morete vedeti, kako bo ta poseg potekal pri vas. Veliko ljudi to prenese zelo dobro (saj sicer tega ne bi delali brez narkoze). Naš namen je vendar, da vam težave olajšamo in vam pomagamo!

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close