Najdi forum

Zanimam se v zvezi z osebnostjo svojega bivšega partnerja, s katerim sem bila 8 let. Najina zadnja tri leta so bila obupna. Sedaj je od tega že nekaj časa, pečat najine zveze pa je bil za oba precej močan. Kako vem? Pred nedavnim sva se srečala in pogovorila, kar je še med nama ostalo neizrečenega. Tokrat z dobršno mero kulture. Pa vseeno… zbodle so me ravno iste stvari, zaradi katerih sem ga pustila. Je namreč zelo grob v komunikaciji. Zelo grob. Negativno nastrojen, a hkrati simpatičen in dobra družba, ljudje ga imajo zaradi njegove odkritosti in neposrednosti zelo radi. a za partnerja postane to kmalu zelo mučno. Zavrača vse šole nenasilne komunikacije, partnerskih odnosov… Tudi zadnja bivša ga je pustila zaradi podobnih stvari (Čeprav mi je zagotavljal, da ni bilo tako, vem, da je bilo. Drugi viri.)
Skušala sem mu povedati, da bo moral nekaj v zvezi s tem narediti, p v isti sapi vse učenje v vzezi z nenasilno komunikacijo zavrača. Ko ga poslušam, vidim, da trpi, ker ga vsaka pusti, vendar si ne zna pomagati. obstajajo kakšne čarobne besede, ki bi mu dale vpogled v njegovo dejanje oz. komunikacijo? Ali je morda z nami kaj narobe, da ga ne razumemo?
Ostala sva prijatelja, vendar ga doziram toliko, kolikor mi ustreza, ker ga je težko poslušat, še sploh sedaj, ker sem si izbrala nekoga, ki z menoj komunicira v odtenkih besed.

Vse česar se človek nauči,se največ nauči iz svojih lastnih napak.On lahko svoje napake takšne in drugačne (v njegovem primeru grobost…),ponavlja v nedogled vse do takrat,ko bo sprevidel kako narobe se obnaša in kako mu to v partnerskih zvezah “hodi narobe”.Koliko rabi izkušenj je odvisno od njega bolj,kot od tebe ali kogar koli drugega.Vse je v njegovi volji -se spremeniti ali se ne spremeniti na bolje.
Žal nasilja ne zagovarjam,zato mislim ,da nisi nič zamudila,če on gre svojo pot.Saj on verjetno ne razume tvojega “jezika”,zato nima smisla se z njim ubadat do nezavesti.
Lahko mu nekdo nakaže pot “ven”,vendar če on tega ne sprejema,kot bi bilo prav,pomeni da bo še velikokrat po starem.Pač ne bo napredka.Pri nekaterih nikoli.Moje mnenje je,da si verjetno dovolj naredila zanj in je bolje ,da se osredotočiš na sebe in bolj delaš na sebi,kot ,da brez veze zapravljaš svojo energijo zanj ,ki si ne da nekaj dopovedati.
Če si spoznala nekoga,s komer si se dobro ujela v komunikaciji je to zelo veliko.Vsak dan živeti v napetosti,kaj bo danes -preprosto ubija. Nekdo,ki išče napake drugega,tudi pri sebi nima vse razčiščeno.Bodi srečna,da si našla sorodno dušo,od katere pa morda lahko veliko obetaš.
Lep pozdravček!

Kiara, do potankosti se strinjam s teboj. Vsak raste in se spreminja sam, in to šele takrat, ko mu teče voda v grlo, ali zaradi ljubezni ali bolezni.
Morda se bo poglobil v svoje napake – če so to res – ko bo zgubljal naslednjo punco. Morda pa bo našel tako, ki ji bo ustrezal tak kot je, saj vidimo, da mnogim ustrezajo celo nasilni moški, brrrr.
Torej, petra, tvoj novi pač ne bo tak, stari je preteklost, ne skrbi več zanj in upam, da boš naslednjič rabila manj kot 8 let :))
lp

Draga Petra!

Veseli me, da ste vsaj do neke mere uspeli razrešiti odnos z vašim bivšim partnerjem, to vam bo v pomoč tudi v novih zvezah.

Glede bivšega partnerja pa: če je res takšen, kot ga opisujete, bi mu šola osebne rasti vsekakor zelo koristila, vendar se mora sam odločiti zanjo. Če takšne programe zavrača, spoštujte njegovo odločitev. Vsak človek ima relativno svobodno voljo in se sam odloča, kakšno bo njegovo življenje (vsaj do neke mere). Očitno potrebuje še več negativnih izkušenj in trpljenja v zvezi s svojo komunikacijo, da si bo ozavestil svoje ravnanje in da bo tudi pripravljen nekaj spremeniti. Vi tukaj ne morete nič – lahko zaupate v življenje, da mu bo prineslo takšne izzive, da bo v njih soočen s svojimi pomanjkljivostmi.

Pravite, da ste z njim še v prijateljskem odnosu in če vas prav razumem, se občasno vidite. Priporočil bi vam, da v teh pogovorih ne omenjate več, kaj bi moral narediti, saj ga lahko s tem od dela na sebi le odbijate. Skušajte spremeniti svoj odnos do njega v zvezi s tem, sprejmite ga takšnega, kot je, hkrati pa mu v komunikaciji postavite mejo, kadar je to potrebno. Predvsem pa se čim manj obremenjujte z njim. Vsakdo se največ nauči skozi lastno trpljenje in frustracije.

Lepo vas pozdravljam!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

New Report

Close