Splav meduze
A kdo ve, kaj je to. Pa ne film Karpa Godine, ampak od kod ta besedna zveza, morda iz grške mitologije al kaj takega???
P.S. Če ne veš odgovora, se vzdrži bedastih opazk, pliiiiz!
Jaz poznam sliko Splav Meduze – vendar je slika narisana precej idilično glede na to, kaj se je resnično dogajalo. Kolikor se še spomnim je bila to resnična zgodba ene posadke na eni ladji, ki je zalutala ali pač nekaj se jim je zgodilo, pošle so jim vse zaloge hrane in vode. Na koncu so bili že tako izstradani, zblojeni in izmučeni, da so začeli jest drug drugega. Če še kje najdem kaj več o temu ti sporočim. Če se ne motim, je to prispodoba za tisto skrajnost v kar se še lahko spusti človek, ne vem no…dajte me še drugi dopolnit.
Skratka podobna zgodba kot letalo, ki je strmoglavilo v Andih v poznih 70-ih letih s kompletnim fuzbalskim al katerim moštvom že in so po ne vem koliko stotih dnevih prišli nazaj v civilizacijo pred tem pa so preživeli tako, da so si sušili in rezali meso mrtvih ter si talili sneg na pločevini letala – po tem je posnet film in knjiga (Živi).
Meduza je bila francoska regata, ki je 1816 odplula iz Francije v Senegal in nasedla na sipinah ob mavretanski obali. Na ladji je bilo 395 potnikov, 250 se jih je vkrcalo na tri rešilne čolne, 17 jih je ostalo na nasedli ladji, za ostale so iz jambora zgradili splav, velik 20×10 metrov, ne prav veliko prostora za več kot sto ljudi, ki so na njem pluli dva tedna. Na njem so se pobijali zaradi pomanjkanja vode, prišlo je do kanibalizma – skratka drama, katere rezultat je bil, da je preživelo le 10 ljudi. Od 17, ki so ostali na ladji, jih je zaradi pomanjkanja vode preživelo le pet in še tem se je zmešalo. Zadeva je sprožila v Franciji velik škandal, kapitan Meduze je bil obsojen na 3 leta zapora.
Slavno sliko Splav Meduze je naslikal francoski romantični slikar Theodore Gericault in je bila razstavljena leta 1819 v pariškem Salonu.
Zanimivo študijo slike najdeš na
http://www.ac-nantes.fr/peda/disc/lettres/ressourc/lycpro/rdm.htm,
štorijo pa na http://www.histoiredart.com/meduse.htm
Super! Točno to!! 🙂 Bravo Dr.
V glavnem je Dr.. že vs epomembno povedal. Obstaja en članek o tem v Radarju (zelo star), ki ga imam nekje v omari. Če te zanima lahko tudi poiščem in skeniram.
Sliko pa sem lahko gledal v Parizu v Louvru.
Sem spada še podzgodbica o angleškem prevodu naslova filma Splav mrduze. V angleščini je bi lprevod Raft of Jellyfiah, kar pomeni splav meduze (ribe). Pravilen prevod bi bil Raft of Medusa (ime ladje).
Lp
Matjaž
Ej, ful ste face, res. Ste mi pomagali, hvalči za odgovore vsem.
Forum je zaprt za komentiranje.