splav
Spoštovani,
Zadnjo menstruacijo sem imela od 16. do 22. aprila. Do meseca marca sem jemala tudi kontacepcijske tabletke, katere pa sem zaradi drugih zdravstvenih težav nehala jemati (po navodilih splošne zdravnice). Danes 28.5. pa je že 36 dan kar sem brez menstruacije. Zanima me, ali je to že razlog za preplah? Če sem noseča me zanima kje se opravi splav, in kaj je vse potrebno urediti ter kako poteka (vsaj grob opis) in do katerega meseca nosečnosti je mogeče opraviti splav. Mogoče še podatek da sem stara 23 let in da na otroka še nisem pripravljena (nisem se pa še dokončno odločila za splav).
Vnaprej hvala za odgovor
Keti
Draga Keti,
najprej se reče “hop” potem se pa skoči! Tako je tudi tu, najprej se naredi test za nosečnost, potem se pa razmišlja o splavu, če je to sploh potrebno ali pa se na splav ali nadaljevanje nosečnosti misli že takrat, ko se prekine z zanesljivo obliko kontracepcije in obstaja “večja možnost za zanositev”! Tako je to in tu žal ni velike enakopravnosti med spoloma!
Sicer je pa možno, da se po prekinitvi jemanja KT menstruacija dalj časa ne pojavi s čimer ni nič narobe le da povzroča “nelagodje in nepotreben strah”.
Splav se opravi v bolnišnici z ginekološko-porodniškim oddelkom, do 10. tedna nosečnosti računano od prvega dneva zadnje menstruacije ali če je ultrazvočna slika taka, da govori za nosečnost, ki ne traja dalj kot 10 tednov. Od 10. tedna dalje je potrebno soglasje komisije za prekinitve nosečnosti in sterilizacije, ki upošteva poleg možnih medicinskih tudi nekatere socijalne razloge. Po 23. tednu nosečnosti, praviloma pa že pred 20. tednom se socijalni razlogi praktično več ne upoštevajo, ker se s trajanjem nosečnosti vedno bolj misli tudi na “interes ploda”. Po 23. tednu ta teoretično že lahko preživi zunaj maternice čeprav izjemno redko, zato se po tem času za prekinitev nosečnosti odloči le še v primeru resne medicinske indikacije, ki bodisi ne zagotavlja normalnega življenja otroka ali močno ogroža življenje ali zdravje nosečnice.
morda je dobro da si prebereš tole stran:
http://www.kiss.uni-lj.si/~k4fr0317/splav/
lep pozdrav