Najdi forum

Ali se samo meni tako zdi, ali pa danes mladenke, mlajše in malo manj mlajše, kar pridno delajo splave. Za njih ni to nič, jaz pa se zgražam, da življenje jemljejo tako zlahka.
Sama se trudim pol leta zanosit in mi zaenkrat ni uspelo. Z možem si zelo želiva otroka, tako da je vsak mesec razočaranje.
Medtem pa, dekleta delajo splave, ker so zanosile, ker so pač poizkusile, če lahko sploh zanosijo (imam eno tako prijateljico, ki je potem naredila splav).
Resnično se zgražam nad tem in sprašujem vas, forumci, kaj mislite o tem?!

O teh mladsenkah lahko rečem samo: nepoučenost in neodgovornost na tem področju, misel, saj še vedno lahko naredim slpav, če se bo “prijelo”. Ne zavedajo pa se posledic.

Lp in veliko plodnih dni Lela

Nina,vem, da je boleče,ker življenje ni pošteno, npr. ti si želiš otroka, spet druge ženske pa ga nočejo imeti!Samo gledanje kako z lahkoto delajo splave in kako so
mlade je verjetno bolj posledica situacije, v kateri se nahajaš, ko vidiš stvari iz subjektivne situacije, kot pa neka objektivna presoja!Mislim, da se ženske ne odločijo tako zlahka za splav!Ali pa se je sistem vrednot tako spremenil,da je vse mogoče!

Res je, nina, ne moremo kar vsevprek obsojati zensk ali deklet, ki se odlocijo za splav. Njihovo stevilo z leti na sreco upada, se vedno pa je pravzaprav vsaka “prevec”. Mislim, da se premalo propagira kontracepcija, tabletke niso dobro sprejete, kondom se pozabi natakniti… Splav ni niti lahka odlocitev, niti lahko dozivetje. Je zelo stresno in mucno. Pred kratkim je bila v tem polozaju moja prijateljica in rekla sem ji, da ji bom stala ob strani, kakorkoli se odloci. Bila je zelo pretresena, v stiski, depresivna, zalostna. Je pa posledica ta, da zdaj jemlje tabletke. Prej pa je mene vedno nekako postrani gledala, ker sem jih jemala, ces koliko stranskih ucinkov ima – in, seveda, pametno je prenehati s kajenjem, ce jih jemljes. Se pac ni odlocila za to, clovek ne razmislja vedno trezno, vendar bi morali vse zenske k temu spodbujati, pa bi bilo nezazeljenih nosenosti manj. Prav tako bi morali bolj informirati zenske o “tabletki v sili”, ki se jo vzame do 5 dni po odnosu (cim prej, tem bolje) in prepreci vgnezditev oplojenega jajceca. Po to kontracepcijo lahko zenska po odnosu, ki je bil rizicen za nosecnost, stopi tudi k dezurnemu zdravniku.

Nikar pa ne obsojajte mladih deklet, kljub temu, da imate sami neko nasprotno zeljo. Marsikatero izmed teh deklet se ni sposobno odgovorno spoprijeti s starsevstvom. Poznam deklico, ki je rodila s petnajstimi leti. Ko sem jo srecala z otrokom, ni za povedat, kako grdo je ravnala z njim. Vpila je nanj, zavijala z ocmi, skratka, videlo se je, da ni ravno zrela in ljubeca mati. Toda nosecnost je prikrivala, dokler ni bilo prepozno.

Vi sami, draga nana, ne morete vedeti, kako je v njihovih cevljih. Ce bi se vam pripetila nezazeljena nosecnost, ko se ne bi bili niti zreli, niti pripravljeni nanjo, bi se tudi borili z mocnimi custvi in ne bi ravno bili srecni. Razumite torej, da je to povsem drug polozaj kot je vas in da obeh ne morete enaciti ali dolziti enega za krivico drugega. Iz srca pa vam zelim, da bi se vam zelja koncno uresnicila.

Ga. Nina

Predlog – povežite se z vašim ginekologom in ga prosite za tablete za zanositev. V bistvu gre za hormonski preparat, ki olajša zanositev (ne za nekaj čudežnega).

Splav da ali ne – lahko je govoriti, če sam nisi prizadet. V resnici pa še vedno vsak odloča o sebi in svojem telesu sam. In tako je prav.

Svoboda lahko včasih pripelje človeka pred hude preizkušnje, tako da bi morali tem ženskam prihraniti vsaj obtožbe in očitke. Po moje posledice niso tako nedolžne, tudi če na zunaj tega ne pokažejo.

Nina, tudi jaz vam želim, da bi se vam želja po otroku čimprej izpolnila. Že ta mesec.

Menim, da večina deklet tega ne jemlje zelo zlahka in da jim je zelo težko pri tem, zato jih ne smemo obsojati. Imajo smolo, da živijo v družbi, kjer je vse tako zelo nastrojeno proti življenju, čeprav to mogoče na prvi pogled ni očitno. Ste že silšali za izraz, ki poimenuje zahodno civilizacijo – civilizacija smrti. To se močno odraža tudi v zavesti ljudi. Sodobni svet išče vedno nove izgovore pri uničevanju življenja in le-temu postavlja vedno nove pogoje.Vojne, splav, evtanazija, sterilizacija, smrtne obsodbe… Vsega tega se človeštvo poslužuje pod določenimi pogoji, ampak človek življenju ne more postavljati pogojev, ker je življenje nad vsem. Enostavno se ne moremo igrati Boga. Vsako življenje je čudež, za katerega niso odgovorni le starši, pač pa vsa družba. Žalostno je, da smo prišli tako daleč, da se nekaterih novih življenj ne veselimo. Splav je ena velika potuha za prevlado egoizma in pomilovalnega strahu nad ljubeznijo. Zaradi česa je pa moje ali tovoje življenje nekaj več vrednega od življenja nekoga, ki obstaja nekaj tednov? Šteje čas? Izkušnje? Še kriminalci se imajo pravico braniti, najbolj nedolžni ljudje pa ne. Vsi argumenti za ta najhujši zločin so tudi sami zločin in tista ki zanosi, le da bi se prepričala, če lahko zanosi, potem pa naredi splav, si ne zasluži otrok. Sicer pa, kdo sem, da bi sodil.
Lep pozdrav, Klemen

Nina, verjemi, da je med ženskami, ki naredijo splav tudi mnogo takšnih, ki si otroka želijo, pa ga iz različnih razlogov ne morejo imeti. Govorim iz lastnih izkušenj in lahko rečem, da je bila to najtežja odločitev v mojem življenju. Čeprav je od tega že skoraj leto in pol, ne mine dan, da ne bi pomislila na to… in ko gledam mamice z majhnimi otroki, komaj zadržujem solze… Ni lahko in vem, da bom morala s tem živeti do konca življenja. In te bolečine ne bi privoščila niti najhujšemu sovražniku. Ampak počasi se prebijam, iz dneva v dan in morda mi bo nekoč uspelo preboleti in sprijazniti se s tem.
Vem, da je veliko ljudi, ki obsojajo (obsojate?) ženske, ki so splavile. Ampak ali kdaj kdo pomisli, kako je nam? Počutim se poraženo v živlejnju, poskušam pozabiti ponižanje in si pridobiti nazaj samospoštovanje in lahko rečem samo to, da na žalost nisem edina.
Samo želela sem, da veste.

Ker sem začela to temo, jo bom poskusila še zaključit.

Ne me narobe razumet.
V resnici sem mislila na tista dekleta, ki “poskusijo” pa jim uspe! In si v resnici ne želijo otroka (premlade, brez končane šole, brez službe…).

Na drugi strani pa smo ženske s vsemi pogoji, ki ustrezajo, pa ne moremo (zaenkrat) zanosit, oz. nam ne uspe!

Ker sama ne verjamem v Boga (verjamem v svojega, ki sem si ga ustvarila in nima nobene veze s cerkvijo), pa se mi velikokrat zgodi, da pomislim: življenje ni fer in ne verjamem več v boga.

Ampak, to je že druga tema.

Če bi hoteli nadaljevati vašo začeto temo s tem, kako življenje ni fer, mislim, da ne bi bil dovolj ta forum in ne čas, ki bi ga porabili za to.

Poskušam razumeti vašo jezo in razočaranje. Tudi dekleta in ženske, ki menda preizkušajo naravo, so po mojem mnenju ravno tako prikrajšane za določene stvari ali pa še bodo. Če samo vzamem primer najstnice, ki je živela precej “razgibano” življenje. Ko je prišla v “pametna” leta, je želela z možem tudi otroka. Zaradi dveh splavov do 18-tega leta, je sedaj neplodna.
Tudi ona preklinja čez tako življenje, ki da je do nje ne fer.
Torej, plačuje davek SVOJI neodgovornosti, ne plačuje pa računov sosedom in znancem, ki so jo obsojali v času njenega burnega veseljačenja, vsak po svoje.

Vam se zdi ne fer, ker vam življenje še ni poklonili milosti čutiti novo bitje. Vendar ostane vam upanje! Opisana gospa pa zaradi sebe same nima niti tega.

Mene so učili, da vsakdo nekoč poravna svoje dolgove, na tak ali na drugačen način. Ali še drugače: vsaka slaba stvar je lahko za nekaj dobra. Da ti izreki tudi držijo, se na lastni koži učim iz dneva v dan.

Pa še misel, ki jo bodo nekateri sesekljali. Morda imate nad seboj angela varuha, ki je zaradi možnosti, da bi bilo z vami ali otrokom kaj narobe, poskrbel, da do zanositve ni prišlo ob ne pravem času. Poskusite pogledati še s te plati. Morda se bo našel še kdo, ki stvari lahko gleda še s tega zornega kota.

Vem, da so tudi taka dekleta, ki splav jemljejo kot zaščito proti rojstvu otroka, a jim nič ne zavidaj, saj ne veš, kakšne posledice jih še čakajo.
Tebi pa bi rada rekla to, da je včasih tudi premočna želja vzrok da ne moreš zanositi. Psiha je v teh stvareh res neverjetna uganka. Vem za primer, ko sta si zakonca želela še enega otroka, prvi pa je bil prizadet. Zares močno sta ga želela, dala skozi vse mogoče preiskave in postopke in se odločila za posvojitev. Ko sta dočakala tudi to, je ona zanosila!!! Očitno je nek podzavesten strah blokiral zanositev. Zato bi ti rekla le, da se sprostita in skušajta pozabiti na to, da se ljubita zaradi zanositve (saj če imaš to ves čas v glavi prej postane breme kot užitek…).

Pozdravljena Nina!

Vsak ima pravico, da se odloči tako kot misli, da je zanjega najboljše. Pri odločitvi o splavu pa se mi zdi najpomebnejši razlog vzrok zakaj se dekleta oziroma ženske odločijo za splav.

Maruška

New Report

Close