SPL in drugi upravniki
Naš upravnik je SPL in lastniki stanovanj imamo na vsake toliko časa vročo debato na njihov račun. Ko pride tak čas, so na tapeti teme kot so način upravljanja, delitev stroškov, zaračunavanje zamudnih obresti, zaračunavanje stroškov položnic, opominjanje neplačnikov, sodno terjanje … Predvsem pa zaračunavanje ogrevanja vode in prostorov. Tako, za primerjavo naj povem, da je bil znesek na njihovi zadnji položnici (za mesec maj) cca 34.000,00 slovenskih tolarčkov. Pozimi, ko je ogrevanje daleeeeeč največja postavka, so se zneski gibali nekje okrog 45.000,00 SIT. Za stanovanje, veliko 75 m2 in tri osebe. V znesku so zajeti operativni stroški, stroški vzdrževanja ipd.
Nam se zdijo stroški precej visoki, zato me zanima, kako je drugod.
Tisti, ki živite v večstanovanjskem objektu, katerega upravnika imate, kako ste zadovoljni z njegovim delom in kakšne stroške plačujete?
LP
Za stanovanje 90 m2 plačujemo ogrevanje ( centralno + stroški vzdrževanja) 17.000 na mesec..Vodo ogrevamo na elektriko ker nimamo plina, ampak ima cel blok centralno kurjavo. Elektrike pa plačamo 10.000..na mesec…
To je v Celju..in se mi zdi da je v mejah normale. Imamo pa stanovanje kupljeno, tako da najemnine ni treba plačevat.
Upravnika smo si sami izbrali in je nek možakar , ki je naš sostanovalec in mu je to zaslužek…Servis izvršuje on, prav tako nabavlja olje itd…Seveda je usposobljen za takšno delo…
Takšni stroški kot jih omenjaš ti, so zeeloo visoki. Kaj pa še vse ostale položnice?
Samo za ogrevanje plačati toliko..meni se zdi to ogromno ali pa imamo mi pač srečo? Od kod si pa ?
Evo, hiter prelet računa:
servis dvigala
zamenjava hidroforja + redni servis
zavarovanje + zavarovanje dvigala
merjenje emisij dimnih plinov
storitve upravljanja
dimnikarske storitve
čistilka
kurjač
hišnik
elektrika stopnišča
ogrevanje vode + ogrevanje prostorov (mestni plin, za katerega vemo, da je zlat)
hladna voda
odvoz smeti
stroški položnic (ha, ha, ha)
+ detajli, kot so razni prispevki
Nekateri stroški se seveda ponavljajo iz meseca v mesec in tudi varirajo ne dosti. Stroški, kot so hidrofor in pd. se pojavijo na vsake toliko časa, je pa res, da če ni to, je pa kaj drugega. Končni znesek je vedno – za moje pojme – vratolomen.
Lastniško stanovanje, 15 let star blok v Lj.
Znesek, ki vključuje pavšal za elektriko, za katerega nas cepi Elektro, telefon, satelitska in RTV ni omembe vreden proti tej položnici. Zadeve, kot so vrtec, kredit za stanovanje, pa še sem kaj pozabila, so pa itak druga zgodba.
Se sprašujem, če ni ceneje živeti v individualni hišici. Vsaj kar se tiče omenjenega.
No v mojo vsoto 17.000 ni všteta hladna voda in odvoz smeti , ter raznorazni servisi.
Voda – 6.000
Smeti – 2.000
Kadar so dimnikarji na delu še 3.000
Za kakršna koli popravila pa varčujemo lastniki posebej in potem gre vse iz tistega računa.
Plačujemo pa ogrevanje na m2 , voda in smeti pa seveda na osebo . Smo pa štirje.
Lahko rečem, da če seštejem vse položnice skupaj kar se stanovanja tiče ( voda, elektrika, smeti, rtv. telekom..itd.) nanese na mesec 70.000….
Kje pa so še ostali stroški…šola…itd…:))
Res je čedalje dražje življenje, ampak vseeno smo na boljšem.
Ne razumem kako lastniki neprofitnih stanovanj zmorejo samo za najemnino plačevati 45.000 za dvosobno stanovanje 52 m2.
Kam gre ta naša država. Vse skupaj je v k***u……….
Tudi naš upravnik je SPL. Stanovanje 78 m2, 4 osebe, stroški položnice (elektrika stopnišča, dvigalo, zavarovanja, voda, čistilka, hišnik, kurjač, obratovalni stroški, stroški upravljanja…) v najbolj kurljivih mesecih cca 40.000 SIT. Mene na položnici ne moti toliko ogrevanje, ampak vsi ostali raznorazni stroški, ki se jih brez kurjave nabere za 25.000 SIT.
Naš upravnik pa je bil do nedavnega MIAM d.o.o. (gre za kar nekaj blokov v Domžalah)….Dobro nas je ogoljufal…..sedaj mu sledi stečaj….mi pa pridno plačevali te visoke položnice v dobri veri, da je vse v najlepšem redu…sedaj pa nam dobavitelji: vode, plina, elektrike…..”grozijo” da bomo morali vse stroške plačati ponovno……seveda pa, gremo potem v stečajno maso…no pa saj itak veste kaj sledi…..pa povejte…če to ni “nateg”….v najnovejšem Magu piše nekaj o tem…..upam da se vam ne zgodi kaj takega…jaz osebno rajši plačam par tolarjev več, pa da je storitev kakovostno in sigurno opravljena….lep dan vsem skupaj
Ko se pogovarjam s kolegi(cami) o tem, imajo vsi neke druge upravitelje in nižje stroške. Enkrat bo treba v akcijo zbiranja ponudb. Zato tukaj sprašujem o izkušnjah z drugimi.
Da bi pa še (profitno) najemnino plačevala, ne, to si pa ne predstavljam. Pametujem na pamet, se nisem nikoli zanimala za takšna stanovanja, toda ali se v tem primeru ne splača bolj stanovanjski kredit, je flat vsaj enkrat tvoj?
Nas stane samo ogrevanje stanovanja (70 m2) in ogrevanje vode za 3 osebe 13.000 sit/mesec v Novem mestu in tako plačujemo celo leto.
Sama voda pa 6000 sit/mesec-(povprečje porabe v bloku – kar se pa meni ne zdi normalno, glede na porabljene kubike v bliku). Čistilke, komunala, skupni stroški v bloku itd. niso zajeti v te cene.
Lp
Prijateljica je plačevala najemnino 45.000 za dvosobno stanovanje in je rekla KONEC….Vzela je stanovanjski kredit in si kupila stanovanje v okviru zmožnosti.
Še vseeno je to dvosobno stanovanje s tem da je malenkost starejše kot prejšnje ki je bilo staro 5 let. In pravi da bo zdaj vsaj enkrat na svojem.
Koliko pa ima obrok in koliko je dala za stanovanje pa ne vem točno. Karkoli bi rekla bi samo ugibala.
Je pa res da ima marsikdo danes že kakšen drug kredit in še stanovanjski ne pride v poštev.Ali pa so zaposlitve za določen čas in o karkoli dolgoročnega ne moreš sanjati.
Najlažje je bilo kupiti stanovanje po starem zakonu, takrat je še šlo. Danes pa so cene stanovanj takooo poskočile, da marsikdo še toliko ni kreditno sposoben.
Koliko pa bodo stanovanja takrat, ko bo minilo prvih deset let za tiste ki namensko varčujejo za stanovanje pa sploh ne pomislim. Kajti tedaj bo pa povpraševanje veliko večje kot ponudba in bodo lahko cene stanovanj navili do bog ve kam.
Midva sva stanovanje odkupila po starem zakonu in sva se po petih leti odločila da ga kompletno izplačava. Ampak je bila cena stanovanja smešna proti ceni, ki bi jo stanovanje imelo danes. Danes si 90 m2 ne bi mogla privoščit. Niti v sanjah.
Smo imeli srečo.
Koliko pa je takšnih, ki je nimajo.
Nas stane za 120 m2:
13.000 (smeti, skupna elektrika, čistilka, voda mrzla, vzdrževanje)
17.000 elektrika
18.000 ogrevanje (samo ko se kuri, čez poletje okoli 1200)
Je pa seveda treba povedat, da nimamo dvigala, ker smo nizek blok, da sami upravljamo, da sami kosimo travo, da sami popravljamo male stvari.
Ko smo se preselili iz pol manjšega stanovanja v tega, nismo mogli verjet položnici, ki je bila enkrat manjša kot prej v stanovanju 63 m2. Tam je bilo veliko ljudi, ki niso plačevali, ki niso bili prijavljeni, vsak teden so zamenjevali žarnice, stikala (ker je bilo pobito)…