Spirometrija
Spoštovani!
Star sem 27 in imam astmo že od sedmega leta. Redno jemljem Aerius, Monkasto in Symbicort 160/4.5 2×2.
Visok sem 174 in tehtam 80 kg. Moja spirometrija na domačem Peak flow metru je zjutraj 690. Potem pa mi ni jasno zakaj recimo po ventolinu ali pa dodatnem vpihu symbicorta ni še boljša? Je to zaradi tega, ker že imam maksimalno pod nadzorom astmo?
Pa še nekaj mi ni jasno, povsod na internetu piše, da je Peak flow najnižji zjutraj in najvišji zvečer. No pri meni je ravno obratno. Zvečer je vedno okrog 650, če uporabim ventolin, potem gre na 670.
Je lahko to znak, da je nekaj narobe?
Spoštovani,
V pismu je toliko podatkov, ki jih je težko spraviti v kontekst (terapija za težko vodljivo stmo, ob tem izgleda da nimate težav, PEFi so zelo visoki brez pomembnega nihanja), da na vprašanje ni možno povsem natančno odgovoriti, oziroma je za to potreben pregled in še nekatere meritve. Kadar je astma urejena, po Ventolinu ne pričakujemo pomembnega izboljšanja pljučne funkcije. Študije, na katerih temelji trditev o tem, da je najnižji PEF zjutraj, so to merile med 4 in 6 uro.
Predlagam, da ob naslednjem obisku pri pulmologu vprašanje o vaših rezulatih PEF postavite njemu.
Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/
Pozdravljeni,
zaradi bolečin v prsnem košu so mi opravili spirometrijo. In na izvidu piše:
PEF: 450, NORME: 470 – 500
Vitalna kapaciteta maksimalno: 3,43 (82%),
FEV1: 3,29 (91%)
TI 96 (112%)
PEF:6,19 (81%)
Naj omenim še, da sem stara 18 let, visoka 169cm in težka 52kg, nekadilka. Zanima me predvsem kaj te meritve pomenijo, ter če je možnost, da bolečina v prsnem košu izvira iz pljuč ?
Spoštovani,edini, ki bi vam kolikor toliko natančno lahko odgovoril na vaša vprašanja, je vaš zdravnik. Pregledal vas je, pogovorila sta se o vaših težavah, ve, zakaj je izmeril vašo pljučno funkcijo.Izvid spirometrije je še v normalnih okvirih, ampak sumim, da ste zaradi bolečine manj globoko vdahnila. Vsekakor spirometrija ne more pokazati, kaj bi bil razlog za bolečino v prsih. Spirometrija je diagnostični test, ki se ga uporabi, kadar bolnik toži zaradi dušenja.
Lep pozdrav
Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si