Najdi forum

Spirometrija

Imela bi eno kratko vprašanje.

Kdaj bi bilo najbolj priporočljivo opraviti spirometrijo? Oziroma, ali lahko človek opravi spirometrijo tudi v primeru, da je prehlajen, preboleva virozo, ali je v tem primeru bolje počakati na trenutek, ko je človek zdrav?

Hvala za vaše mnenje

Spoštovana,

spirometrijo se lahko opravi skorajda kadarkoli. Izjemno malo je situacij, ko tega ne naredimo.
Prehlad prav gotovo ni ovira za izvedbo spirometrije, če se zdravniku seveda zdi, da v tem času potrebuje izvid. Celo je možno, da se v času prehlada manifestira sicer skrita astma in jo tako “ujamemo” lažje, kot izven prehlada. Ko je pljučna funkcija-spirometrija-morda normalna ter je treba ubrati druge, bolj zapletene diagnostične postopke.
Še načelna pripomba: v času prehlada je treba počivati. Zelo redka toda tudi zelo nevarna komplikacija virusne okužbe je virusno vnetje srčne mišice, ki lahko poteka tudi zelo neugodno.
Jasno pa je, da če se ob prehladu pojavi težka sapa in piskanje v prsih, potem pa je le treba na pregled k zdravniku.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Tudi mene v teh trenutkih pestijo težave z dihanjem, vendar ne razumem najbolj, kako zgleda piskanje v prsih, ki ste ga omenili zgoraj. Kako se to “čuti?” Prosila bi vas za kakšen namig ali pomoč pri lažjemu razumevanju.

Najlepša hvala že sedaj

Spoštovana,

piskanje slišimo. Seveda različno, od bolnika do bolnika. Lahko je “uglašeno” ali zelo neuglašeno, nizko, srednje ali visoko frekventno. Kakorkoli. Normalnega, zdravega dihanja ne slišimo. Če torej slišimo, da zvok-katerikoli že-prihaja iz vratu ali prsnega koša, to ni normalno. Kar narekuje posvet z zdravnikom. Seveda še toliko bolj, če piskanje spremlja težka sapa.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close