spiralni zlom
Pozdravljeni,
Stara bom 42 let. Pred 2 mesecema sem si (z rolerji na neprimerni podlagi) zlomila nogo – spiralni zlom obeh podkolenskih kosti – s fragmentacijo
(fractura spiralis diaphiseos tibiae dex.et fractura partis proximalis fibulae dex. multifragmentata).
Nogo so mi operirali (vstavili ploščico z 9 vijaki in s tem fiksirali spodnji zlom glavne kosti, fragmenti druge kosti so pod kolenom blizu živčevja, a na srečo ne povzročajo zaznavnih motenj).
Na rentgenskih posnetkih so še vedno povsem vidne vse frakturne špranje. Doslej sem hodila z berglami – s polaganjem noge. Sedaj so mi svetovali, naj poskusim s postopnim obremenjevanjem do polovice lastne teže (in naj v primeru težav odneham). Naslednjo kontrolo imam čez 2 meseca.
V začetku so mi v lekarni svetovali dodatek magnezija, zato dnevno jemljem FidiMag 300 plus C. Ker imam kljub počivanju z dvignjeno nogo precej zatečen in povsem negiben gleženj, sem si najprej pomagala z vodo in hladilnim gelom, sedaj pa z vodo in grelnim mazilom (Ice Power). Migam s prsti in delam vaje za kvadriceps.
Na začetku so mi rekli, “jo bom nosila ene 2-3 mesece”, sedaj kaže, da tudi 4-je ne bodo zadoščali. Saj ne sitnarim – bom potrpela, kolikor bo pač treba… le malo me skrbi in zelooooo pogrešam gibanje.
Zanima me, kolikšen je sploh običajen čas celjenja takšne poškodbe (s takšno oskrbo) v mojih letih? In predvsem, kaj lahko storim sama, da bi pospešila zdravljenje / omilila posledice? Mi lahko kaj svetujete? Mišice so mi že zelo atrofirale – razen v gležnju je noga zelo tanka.
V zdravstvu pogrešam uporabne informacije. Razumem, da “ni časa”… a saj nisem prva, ki si je zlomila nogo ;-). Se v dobi računalništva ne bi lahko napisalo “okvirnih napotkov”, ki bi jih pacient dobil na listu ob odhodu iz bolnice (kot dieto po odstranitvi žolčnika)? Še tega, kako ravnati s svežim gipsom, ne izveš, če ne vprašaš… Bi jih lahko poskusila napisati jaz, pa bi jih kdo popravil in dopolnil ;-)? Še dobro, da je Internet!
Pa, ne zamerite mi, prosim. Z malo humorja ne želim nikomur nič slabega. Saj se tudi sama v službi in doma neprestano borim s časovnimi stiskami… a se želim čimprej vrniti v aktivno življenje. Želim, da bi tudi tisti za mano kaj več vedeli… pa vsi tisti, ki nimajo možnosti uporabe interneta. Če bi človek vedel, kako naj si pomaga bi vsaj nekateri poskusili skrajšati bolniško / zmanjšati stroške. (Heh, a nekateri pa podaljšati?)
Vsem hvala za sodelovanje in vse dobre namene, Sue41
Popolnoma se strinjam z vami, da bi bilo zelo koristno, če bi pacienti ob odpustu iz bolnišnice ali po zaključeni ambulantni obdelavi prejeli še kakšne podrobnejše informacije o naravi njihove bolezni ali poškodbe kot pa le skopa navodila, ki so običajno na odpustnem pismu ali izvidu. Prepričan sem, da če se bo zdravstvo vsaj malo sprivatiziralo, da bo za takšne stvari bolje poskrbljeno.
Kar zadeva vaš zlom je običajen čas zdravljenja takšnega zloma 3 mesece, vedeti pa je potrebno, da pogosto takšni zlomi zaraščajo počasneje in lahko traja tudi 6 mesecev da se zarastejo, v nekaterih primerih pa se tudi kljub operaciji ne zarastejo in je potreben dodatne poseg. Nekoliko lahko pospeši oz stimulira zaraščanje zloma delno obremenjevanje kar so vam že svetovali. Sicer je priporočljivo, da redno izvajate vaje za razgibavanje gležnja, ter vaje za kvadriceps, ki sicer zelo hitro atrofira. Izogibaljte se tudi dolgotrajnega stanja ali sedenja z nogo navzdol, saj to povzroča otekanje goleni. Kaj drugega sami ne morete prispevati.
Želim vam čim prejšnje okrevanje.