Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina spinalna stenoza

spinalna stenoza

Že desetletje imam težave s spinalno stenozo v lumbalnem delu. Težave se prav počasi večajo, z izmenjavo boljših in slabših obdobij. Vse kaže, da se operaciji ne bo mogoce izogniti. Vendar bi rad, da se prej natančno ugotovi lokacija in stopnja stenoze in na tej podlagi sprejme odločitev o operaciji, kar pomeni, da je treba napraviti še MR in mielografijo. Sedaj pa moje vprašanje:

Ali so za diagnosticiranje in operiranje bolj pristojni neurologi oz. neurokirurgi, ali – kot sem dosedaj iskal pomoč – ortopedi ?

Prosil bi za strokovni odgovor.

Miloš

Spoštovani!

Spinalna stenoza pomeni zožitev hrbteničnega kanala v katerem je hrbtenjača in iz nje potekajoči živci. Zaradi zožitve pogosto prihaja do pritiska na živčne korenine ali njihovega natega kar sproža bolečin in druge motnje prevjanaja po prizadetih živcih. Z operacijo je možno te probleme rešiti, vendar je izid lahko negotov, kar pomeni, da je pred operacijo težko z zanesljivostjo napovedati uspeh zdavljenja. Operirajo tako ortopedi kot nevrokirurgi, medtem ko pri oceni in pregledih sodelujejo tudi nevrologi. Zanesti se morate na mmenje tistih, ki so vas (ali vas še) pregledujejo.

Upam, da vam bo poseg prinesel olajšanje težav.

Janko Kersnik

New Report

Close