Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Špinača, oksalna kislina in kalcij

Špinača, oksalna kislina in kalcij

Pozdravljeni,

eno vprašanje glede prirpave špinače. Zarad oksalne kisline jo namreč pripravljamo z mlekom, da se kalcij iz mleka veže nanjo in tako nastana kalcijev oksalat, ki se izloži iz organizma.
Kaj pa pri tistih, ki ne uživajo mlečnih izdelkov? Kako bi lahko pripravili špinačo, da ne bi bila škodljiva?

Hvala za nasvet.

Špinačo lahko pripravite v kombinaciji z živili, ki vsebujejo več kalcija. Torej v obrok, ki svebuje tudi špinačo vključite še živila, ki vsebujejo veliko kalcija.
Poleg špinače lahko tako postrežete tofu ali kakšen drug zdelek iz soje (polpeti), pečene sardele…
Več kalcija vsebuje tudi brokoli, por in koromač (lahko je kot začetna jed naprimer juha iz brokolija), ali pa solata iz koromača.
Pa tudi suhe fige in slive imajo več kalcija- pripravite iz njih posladek.
Živila z več kalcija torej upoštevajte v sestavi celega obroka.
Lahko pa seveda pripravite špinačo tako, da ji namesto kravjega dodate sojino mleko.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close