Spina bifida
Moj problem je sledeč:
Po številni preiskavah so mi ugotovili spino bifido in sicer na
segmentu L V(5) in S I(1).
Zanima me če je to vzrok mojim tažavam ki so sledeče:
Nesigurnost pri hoji oz. zanašanje pri hoji. Po približno 20 minutah hoje
sem popolnoma izčrpana oz se zanašanje poveča. Imam tudi veliko glavobolov. Te težave se pojavijo pri kakršnikoli že najmanjši obremenitvi.
Zanima če je spina bifida lahko vzrok temu in če je možno te težave vsaj
oblažiti s kakšnimi terapijami ali podobnim.
Opravila sem že nešteto pregledov in ne vem več kaj naj še poskusim!
To stanje že traja sedaj več kot eno leto!
Za odgovore se vnaprej zahvaljujem! LP!
Običajno gre pri spini bifidi, ki jo ugotovimo v odrasli dobi za okulstno obliko, ki ne povzroča nikakršnih težav. Ali gre pri vas za nevrološko simptomatiko povezano s to anomalijo bi lahko ugotovil nevrolog. Glavoboli najverjetneje s tem nimajo nobene povezave.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tel.: 080 8778
Zanima me vaše mnenje izvidov RTG:LSH in M R SPINALNEGA KANALA CERVIKALNO:
M R SPINALNEGA KANALA CERVIKALNO:
Izravnana fiziološka lordoza.
Deformantna spondiloza.
Nivo C4-C5: Stenoza spinalnega kanala zaradi dorzalnih osteofitov in koncentrične protruzije i.v. diska. Ventralni likvorski prostori os deljno izstisnjeni.
Nivo C6-C7: Stenoza spinalnega kanala zaradi dorzalnih osteofitov, ki so močneje izraženi levo ter dorzalne, nekoliko bolj levostranske protruzije i.v. diska.
V ostalem ni signifikantnih utesnitev spinalnega kanala.
Na sekvencah T1 in T2 intramedularno ni patoloških sprememb.
RTG:LSH:
Na LSH je vidna manjša rotacija lumbalnih vretenc v levo stran. Fiziološka lordoza je izravnana. Začetno je poudarjen kot prehoda med lumbalno in sakralno hrbtenico.
I.v. prostor med L IV in L V je zožen v svojem srednjem oziroma zadnjem delu. Vdistalnem delu LSH so spredaj vidni znaki deformirajoče spondiloze.
Prisotna je spina bifida v področju segmenta L V in S I. Vidne so spremembe v področju malega sklepa med vretencema L IV in L V z desne strani.
Na preiskavah ORL ambulante ugotovljeno:
pri rombergu pada v levo stran-vertigo centralis
Nevrološke diagnoze:
Vertigo
Razširjen konfluens sinus
Prej nisem omenila starosti. Stara sem 38 let.
Za vaše mnenje se vnaprej zahvaljujem! LP
Glede MRI ledvene hrbtenice menim, da opisane spremembe niso bistvene. V primeru težav z ledveno hrbtenico pride v poštev le konzervativna terapija, zlasti fizikalna terapija. Kar zadeva vratno hrbtenico so na dveh nivojih opisana pomembna zoženja, kar bi v primeru adekvatnih kliničnih težav lahko zahtevalo tudi operativno terapijo. kaj več je le na podlagi izvida MRI težko povedati, svetujem da se obrnete na nevrokirurga.
Najlepša hvala za dosedanje odgovore. Popravila bi Vas samo pri tem da pri ledveni hrbtenici še nisem opravila MR preiskave ampak samo RTG. Rada bi vam celotno zgodbo. Zaradi težav ki jih imam sem že v bolniškem staležu približno 2 leti. Opravljala sem fizično delo z veliko prepogibanja in dvigovanja bremen tudi nad 20 kg. Sedaj sem poskušala s sedečim delom (prisilna drža), vendar ne morem sedeti več kot 20 min. , nato se bolečina v križu stopnjuje. Nujno moram zamenjati položaj. Ne morem se veliko gibati, ob vsaki napetosti (obremenitvi) se bolečina poslabša. Zaradi kašlja in kihanja je bila bolečinja tako huda, da sem morala po injekcijo. Bolečina v križu ne izgine ampak se samo stopnjuje ob obremenitvah. Poteka proti vratni hrbtenici, nastopi hud
temenski glavobol, zanašanje pri hoji (ravnotežje). Opravila sem preglede pri nevrologu ki je postavljal sum na MS. Vendar opravljena LP ne kaže v korist demielinizacijskega obolenja. Ostali izvidi v mejah normale. Opravila sem tudi VEP SEP rok, nog in oči. Izvidi rok in nog so abnormni na račun upočasnjenega prevajanja po debelih vlaknih centralnega dela somatosenzoričnega sistema tibialnega in medialnega živca. Lezija je med medulo oblongato in pod nivojem talamusa desno. Vzrok vseh obiskov zdravnika in specialstov pa je bil da se mi je med hojo zvrtelo in sem padla na tla v službi.
Želim si da bi lahko zoped hodila normalno v službo. S takimi težavami ne morem opravljati dela ki ga zahtevajo in bi tudi drugo službo težko dobila.
Če na osnovi tega mojega opisa še vidite kakšno možnost preiskave s strani ortopedije ali kakršnokoli razlago težav mi to sporočite.
Za odgovore se Vam zahvaljujem. LP