špikanje pri srcu
Pozdravljeni!
Tudi mene skrbi špikanje pri srcu.Rekreativno tečem, hodim v hribe, ne kadim, ne pijem alkohola, … stara pa sem 35 let, mamica dveh osnovnošolcev. Večkrat se mi je zgodilo, da sem pri teku (proti koncu 10 km) začutila močno bolečino na levi strani prsnega koša, kot kakšen krč in se mi je kmalu prestavila na levo lopatico. Po prenehanju teka je tudi bolečina popustila. nimam nič težav z zadihanostjo.Ko se mi med tekom pojavi ta bolečina, imam pulz okoli 155. Ali bi mogla na pregled srca?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
V dopisu ni nobenega podatka, ki bi dopustil sum, da je “zbadanje pri srcu”, ki ga čutite ob obremenitvah znak organske prizadetosti srca. Pri večjih telesnih obremenitvah nastopi večje delovanje simpatičnega živčevja, kar lahko sproži bolečine v obliki zbodljajev. MIslim, da lahko nadaljujete z dosedanjo športno aktivnostjo. Porast srčne frekvence do 180 utripov v minuti pri večjih obremenitvah je v fizioloških mejah, če se srčna frekvenca vrne na izhodno v teku nekaj minut.
Spoštovani.
Z veseljem prebiram Vaše odgovore in si na ta način dopolnjujem znanje z različnih področij. Me pa zanima nekaj. Večkrat, ko ljudi zbada pri srcu, brez izjeme pravite, da ne gre za “organsko prizadetost” srca. Zakaj je temu tako, razen da baje večkrat čutimo živce kot kaj drugega? Tudi sama ob začetku oziroma prvi polovici teka pogosto začutim močan, kovinski zbodljaj nekje globoko pod spodnjem delu prsnice. Ko povečam tempo oziroma 1h tečem izjemno hitro (recimo 12met), nimam nobenih zbodljajev? Zdi se, da zbada neposredno srce…ali ni mogoče, da bi od katere bolezni ali aritmije prišlo tudi do zbadanja, ne le do topega tiščanja? Drugače sem imela 2leti nazaj normalen ekg, UZ isto (z rahlo večjimi komorami zaradi športanja, vendar še v mejah normale). Špikanje se mi pojavlja v zadnjem mesecu, dopuščam možnost, da gre za stres, vendar je občutek zelo “srčen”.
Hvala za Vaš čas, Rina.
Vaš dopis me je spravil v zadrego, zato ker ne vem odgovoriti na vprašanje o zbodljajih pri srcu. Kaj se ob zbodljaju pri srcu dejansko dogaja na konicah živcev , ki so ob srcu, menda ne ve povedati nihče. Vemo pa vsi, da zbodljaji (“špikanje”)nastajajo kadar smo pri duševnih (živčnih)obremenitvah in v glavnem samo v mirovanju. Zbodljaje preženemo z zdravim načinom življenja, z izogibanjem stresnim situacijam in po potrebi z blagimi pomirjevali Srečno..
Zbodljaji “pri srcu”, ki se pri nekaterih ljudeh še in še ponavljajo zlasti ob duševnih obremenitvah, so znak vzdraženja živcev v prsnem košu, v veliki večini primerov vzdraženja medrebrnih živcev, majhnih sprememb v sklepih v hrbtenici, ali vzdraženja osrčnika. Pri takih težavah bolnikom priporočamo zdrav način življenja, zmanjšanje duševnih obremenitev, redne polurne sprehode 5 – 6 krat na teden in po potre jemanje blagih pomirjeval.
Pozdravljeni!
Star sem 16 let, sem zdrav in povprecen gimnazijec res pa je, da imam mocno znizane eritrocite v krvi torej 96, jemljem seveda tablete. V srcu me vcasih zbode, veckat na dan pa mi srce tudi drhti in imam obcutek da bi mi rado skocilo iz prsnega kosa. Nevem kaj je Narobe z mano… Ali bi mi prosim lahko pomagali?