Spet želodec in tesnoba :(
Če je nisem kje zgoraj spregledal in ste jo že opravili, bi bila verjetno smiselna preiskava gastroskopija, kjer se neposredno vidi sluznica, ranice in ugotavljati morebitno prisotnost “želodčne bakterije”- helikobakter). Vse te stvari so obvladljive in je slaba volja odveč. Nima smisla takoj razmišljati o veliko redkejših vzrokih. S pregledom krvi, ki vam jo bodo vzeli na sistematskem pregledu, se ne bo dalo povedati kaj več o želodčnih težavah.
Lep pozdrav!
Ja,
zgodba se res že dolgo vleče 😉
Erozivni kronični gastritis so mi po gastroskopiji diagnosticirali lani v začetku poletja. Na bakterijo sem bila negativna in nikoli nisem jemala nobenih zdravil! Sklepam, da je gastrits psihosomatski, saj se je pojavil istočanso kot tesnobe (leta 2004, a v milejši obliki in je se je postopno slabšal do lani, ko sem torej morala k dežurni zdravnici – od tam pa kamlu tuid na gastroskopijo in terapijo). Imela sem baje nekaj površinskih razjedic,a nič hujšega, sluznica požiralnika pa je bila b.p. (nimam refluksa).
Povem lahko še to, da sem imela dolga leta bulimijo, a sem se uspešno pozdravila – tudi s pomočjo težav z želodcem, ko so se enkrat začele.
Hvala vam & topel pozdrav!
Mogoče bi komentiral, da kronični erozivni gastritis ni “nič” in je povsem dovolj za težave, pa čeprav ima vaša psiha pri njih verjetno vseeno veliko vlogo. Predvsem pa je praktično le EN dan poslabšanja želodčnih težav veliko premalo, da bi vam upravičeno izbezalo razne strahove iz podzavesti (ali preokupiralo vaše misli). Določen red pri prehrani pa je vsekakor smiseln (a tistega sladoleda ne bi takoj posadil na zatožno klop). Nekaj rezerve je tudi še pri odmerku zdravil proti kislini (a ga ne spreminjajte sami).
….naj želodec ne bu prva misel jutri!
Pozdravljeni!
Sem se ena prestrasena uporabnica vendar s to razliko, da si nikakor ne upam na preiskave. Zadnje case imam kar precej tezav z zelodcem, zaradi katerih sem tudi zelo shujsala. Kljub jemanju Nolpaze ni vecjih izboljsanj, odvisno seveda od dneva. Med zdravljenjem s tableti je bilo en dan vse v redu z mano, nic me ni tiscalo v grlu, kislina mi ni zatekala v grlo, zjutraj se nisem zbudila s slabim okusom v ustih… Naslednji dan proti popoldnevu pa se je spet zacelo. No, in tako je ze nekaj casa. Zaradi menstruacija se mi je kislina kljub jemanju tablet povecala, da nisem mogla jesti, torej so hormoni delno krivi za te tezave. Res pa je tudi, da sem precej tesnobna, ceprav panicnih napadov prakticno nimam vec, imam pa obcutek, kot da imam kepo namesto zelodca (v krcu), spahuje se mi, v grlu me tisci, tezko diham in v ustih imam obupen okus, da o zadahu sploh ne govorim. Kmalu imam obisk pri psihiatrinji, ki mi bo dolocila ustrezno terapijo. Pisem vam z namenom, da me mogoce malo pomirite, da nimam raka na zelodcu (zelodec me sploh ne boli, le obcutek imam, kot da ne prebavljam dobro hrane, tudi raznorazni naravni lekarniski izdelki mi ne pomagajo, problem je najbrz refluks in prevec kisline)… Tudi oce je imel probleme z zelodcem, dokler ni zacel jemati antidepresivov. Srcno si zelim najti pravo resitev za tezave, ker se vlecejo ze 2 leti, le da se je stanje sedaj spet malo poslabsalo. Zelo si zelim na pregled, vendar me je prevec strah, pri pregledu sem se cisto “izgubila” in sem si cev potegnila iz ust. Sedacija pa tudi ne pride v postev, ker me je grozno strah, da se bom zavedala pregleda, vendar ne bom mogla dati znaka, kdaj naj pregled prekinejo. Res ne vem, kaj naj storim, strah me je.
Hvala, da ste tu za paciente in hvala za vaso pomoc.
Pozdravljeni!
Mislim, da se bo treba sprijazniti s tem, da pač potrebujete pregled. Da sicer res ni fajn in prijeten, potreben pa očitno je (tudi glede na vaš opis). Tudi zobozdravnik ni prijeten, pa še marsikaj, a če razmišljava o posledicah, so te neprijetne še veliko bolj. Seveda ne govorim nujno o nekih rakavih boleznih, težave vam poleg depresije ali tesnobe lahko povzroča še želodčna bakterija, rana na želodcu, dvanajstniku in še kaj. Čakanje bo težave kvečjemu podaljšalo, ce se ne boste mogli sprijazniti s preiskavo ali jo boste prekinili na sredi, bo to žal le odložilo tisto, kar bi lahko opravili že takrat. Mislim, da se bo treba v vašem primeru vzeti v roke. Ja, morda bo laže po ureditvi zdravljenja pri psihiatru, morda pa je to le neka namišljena rešilna bilka, ki jo poskušate imeti za izgovor, da “še ni treba”.
Lep pozdrav
Zivjo.
Berem in iscem odgovore za svoje tezave in vidim, da so objave ze iz preteklih let (2008). Ce kdo od vas ki ste tezave imeli ze taktat bi bila ful hvalezna da malo napisete kako je z vami zdaj po 6ih letih…. kaj ste ugotovi, je bil res pri vecini kriv stres? Zelo bi pomagali nam, ki se s težavami soocamo zdaj in razmisljamo kaj vse je narobe z nami. Hvala vsem.ana
Spoštovani,
sem tudi sama s podobnimi težavami, ki so zgoraj v tekstu že omenjeni. Že leta se borim s težavami kot so depresija, panične motnje, želodčne težave. Prvo sem poiskala pomoč pri osebnem zdravniku, po 1 letu jemanja antidepresivov, sem se sama odločila, da prekinem s tovrstnim zdravljenjem in potem so se pričele ponovne težave. Obiskovala sem psihiatra, kasneje ugotovila, da še vedno ni bolje, nato hodila na bioresonančno terapijo, tudi to ni odpravilo mojih težav. In nazadnje sem se napotila na bownovo terapijo, ki pa je odpravila večino teh napak. Toda sedaj ponovno živim malo stresno in lahko rečem, da se stvari ponavljajo. V želodcu me boli, se mi spakuje, v grlu imam cmok, včasih težje diham in nenehen občutek, kot da imam nekaj v grlu. Ker sem občutljiva oseba in kadar me kaj boli, vedno pričnem razmišljati zastrahujoče, žal nehote, čeprav bi si močno želela drugače. Ravno danes sem pričela jemati Nolpazo, upam da mi bo tovrstne težave umirilo, ker so res neprijetne. Sprašujem se In tudi vas ali je to kriv stres, ali oreščki ki sem jih jedla teden dni vsak dan, ali je kriv alkohol, ker smo malo slavili in zato nekaj spili ali je dejansko prisotna helikobakter pylori bakterija? Ali je res, da se lahko že ugotovi na podlagi sline in da se testi kupijo v lekarni, da ne bi bilo potrebno opraviti pregleda gastroskopije?
Hvala za vaša mnenja in odgovore.
Pozdravljeni, seveda lahko stresno življenje vpliva tudi na težave z želodcem, zdravila iz skupine, v kateri je tudi nolpaza, so sicer primerna terapija za kislinsko pogojene težave, razni domači testi za želodčno bakterijo pa se mi zdijo vprašljivi, saj je z njo okuženo ogromno ljudi, a le nekateri izmed njih imajo dejansko težave in potrebujejo zdravljenje.
Lep pozdrav