spet prehrana: pri 7-9 mesecih
Pozdravljeni!
Malo zmede je spet v moji glavi, kar se tiče prehrane našega 8-mesečnika. Eno so tabele, ki jih prinesem s posvetovalnice, drugo so knjige, pa vsa druge literatura, ki mi pride pred oči in seveda sežem po njej, da slučajno ne bi kaj spregledala.
In ker sem upala, da bo enkrat za vselej Velika paparica… rešila te dileme (priporočila forumovk) koliko obrokov, kdaj kaj in kako jih pripraviti, da bo otrok dobil vse kar potrebuje in v pravi obliki, sem seveda, jaz naivka, sedaj z dolgim nosom in spet bolj ali manj na začetku.
1. Prosim vas za enodnevni jedilnik vaših 7, 8 in 9 mesečnikov.
2. Ali mu dajete testenine in kolikokrat na teden je na jedilniku meso ter kolikokrat ribe?
3. Koliko obrokov (brez nočnega dojenja/zalivanja) pojeste dnevno?
4. Jeste kruh v obroku ali le za drgnjenje dlesni?
Paparica za te škrate uporablja margarino, paradižnik, med, peče. Tudi vi?
Knjiga je res iz leta 1991, kar je relativno staro (dopolnjena 97), ampak ste jo precej čislale. Torej kuhate po njej?
V ZD mi pravijo le kuhanje, nobene margarine, olja, kisle smetane. Tudi paradižnik je v prvem letu odsvetovan. Med pa tako ali tako.
Zdrav dober tek kuharicam in vašim malčkom želim. In hvala za pomoč pri kreiranju našega jedilnika.
Lp
hana
1. Jedilnik: zjutraj dojenje. Dopoldne sadje (recimo hruška z jogurtom, naribano jaboko z žitaricami ipd.). Za kosilo zelenjavna rižota s piščančjim mesom. Popoldne dojenje. Za večerjo polenta s skuto. Pred spanjem dojenje. Dojiva se tudi vmes – po želji.
2. Testenine mu pripravim z zelenjavno omako, meso (teletina, puran, piščanec) je dva- do trikrat na teden, rib še nismo poskusili (ne predstavljam si, kako bi uspela odstraniti res čisto VSE koščice – me je malo strah).
3. Trije obroki goste hrane (redko redko štiri – še popoldanska malica, samo če je zelo dolg dan), dojenje zjutraj in zvečer obvezno, vmes po želji, ponoči nič.
4. Kruha ne jemo.
5. Margarine ne uporabljam, pri kuhi uporabim ponavadi olivno olje, včasih maslo.
Lp,
Katarina
Moj malček je od 6 meseca praktično vse: testenine, kruh (bel in črn), žgance, gris, riž, jajčne vlivance, od zelenjave čisto vse kar se da dobiti (vklučno z čebulo in česnom, ki se uporabljat pri kuhanju), paradižnika je poleti pojedel več kot jaz (pripravim mu paradižnikovo omako z pire krompirjem), uporabljam margarino, maslo, olivno olje… Od rib mu enkrat tedensko dajem file osliča ali pa tunino z bučkami (brez skrbi glede kosti). Sedaj je star 1 leto in večino hrane je enako kot mi, s tem, da mu je ne začinimo tako dosti. Uporabljem pa malo soli (ampak res minimalno), kumino, baziliko, majaron … skoraj vse razen popra in ostalih pekočih zadev. Enkrat tedensko dobi mehko kuhano jajčko – beljak in rumenjak (tudi že od 6 meseca), meso ima na jedilniku skoraj vsak dan (piščanca, teletino, žrebička, zajčke, govedino, tudi suho svinjsko meso). Sadje je poskusil že skoraj vse, pri 7 mesecih je jedel jagode, gozdne sadeže, kivi, limono in pomarančo v čajčku….
Pri 9 mesecih je poskusil smoki (arašidi), med sem mu dala v čaj.
Kravje mleko pije od 6 meseca, od 5 meseca pa mu dajem tudi jogurte, skutke, doma kuhane pudinge (zelo malo sladkane)…
Tudi sama sem na začetku bila skeptična glede prehrane, ampak mi je pediatrinja svetovala naj počasi poskusim uvajati vsa živila. Na srečo ni bilo nobenih problemov glede prenašanja kake hrane.
Počasi poskusi z uvajanjem.
Se zahvaljujem!
Sploh ne gre za to, da naši otroci ne bi jedli tega kar jim ponudimo, ampak gre za to, da to dobijo ob primernem času, takrat ko je njihovo telo za to pripravljeno.
Kolegica se je s svojim 8-letnikom te dni vrnila od zdravnika. Fant je sedaj dobil polno alergij. Odgovor je bil: bil je premajhen ko ste mu dali beljak in paradižnik.
lp
hana
vse lepo in prav, ampak jaz res mislim da zdravniki s temi alergijami zdaj malo pretiravajo. Seveda je fino, da se izogibas zivil, ki prevec obremenijo otrockov organizem v tej ali drugi smeri, ampak mislim da je malo absurdno, da VSAKO alergijo pripisejo hrani. Vcasih so bili otroci ves cas na kravjem mleku, glutensko hrano so dobivali od 3 meseca, pa je bilo alergij mnogo manj. torej mora biti vzrok nekje drugje.
mislim, da je bolj pomembno da das otrocku to, kar je za njegovo starost optimalno: do 6 meseca dojenje, potem postopno uvajanje vse goste hrane. Če vidiš, da so po kakšni hrani težavice, mu je ne daš več.
to je moje mnenje.
LP Minka