Spet ošpice
Spoštovani,
Zadnje čase je govor samo se o ošpicah. Nidem ne zagovornik cepljenja, ne nasprotnik. Cepila bom otroka po programu, zaupam v to. Ampak te objave kako se tiste, ki ne cepijo, spodbuja k t da se zato to stalno objavlja je pa tudi too much. Imam kolegico, ki pa ni cepila, pa ko jo vprašam če jo je kaj “strah” glede na stalne objave, je ni niti malo. Res je nadležno že vssk drugi dan to brati, ker mislim ds tistih ki niso za, ne bo nič prepričalo.. In potem se še piše, da je zbolel nekdo ki je bil cepljen z dvema odmerkoma? Pa je potem sploh smiselno cepiti?
Moj otrok je star 9m. Ni bil se cepljen, ssj pred enim letom be cepijo. Na vrata zdravstvenega doma v Škofji Loki pa obesijo list da so bile zaznane ošpice oziroma nekaj podobnega. Kaj naj potem? Grem na sistematski pregled drugi teden ali ne?
Hvala za odgovor
Lp
Spoštovani, 100% zaščite ni; je pa dejstvo, da ko je precepljenost populacije višja od 95%, virus preneha krožiti. Ob odlični precepljenosti so bile v Sloveniji ošpice vrsto let eliminirane, kar pomeni, da vrsto let nismo imeli prav nobenega primera. Ko se v populaciji začnejo kopičiti skupine necepljenih in jih virus doseže, le ti zbolijo v več kot 90%. Seveda zboli tudi kakšen cepljeni, saj, kot rečeno, 100% učinkovitost ne obstaja. Je, pa seveda, razlika v obolevnosti med necepljeni in cepljenimi gromozanska in neprimerljiva. Zaščita je cca 95%. Morate vedeti, da so ošpice (poleg črnih koz, TBC in noric) ena izmed najbolj kužnih/ najlažje prenosljivih bolezni, saj se prenašajo – aerogeno, kar pomeni “po v zraku lebdečimi delci” in ne le kapljično, kot npr. gripa in večina akutnih okužb dihal. Vašega 9.mesečnika vsekakor peljite na sistematiko, v ZD morajo poskrbeti, da je le-ta (torej zdravi otroci) ločena od bolnih. Lep pozdrav, Nina
Spoštovani, natrpani nakupovalni centri v nobenem primeru niso primeren kraj za majhne otroke, v zimskem času so raj za virusne okužbe zgornjih dihal, če otroka spustite na tla v igralnici, pa še za norovirusne in rotavirusne okužbe. Na prostem je vsekakor bistveno bolje, saj koncentracija povzročiteljev bistveno manjša. Mirno se lahko sprehajate po mestu, naravi, delate dolge sprehode, izogibajte se zaprtim prostorom, In seveda, dobro si umivajte roke. Plavanje v bazenu ni problematično zaradi ošpic, v zimskem času pa tam lažje poberemo čreveno okužbo. Majhni otroci so bolj ranljivi zaradi svojega obnašanja: dajejo stvari v usta, pijejo bazensko vodo, se plazijo ….
Najlepša hvala za odgovore in seveda vse informacije.
Ko pa je največ govora zdsj ravno glede ošpic, bi me še zanimalo kako je s tem v Sloveniji, če se ne zahaja v tujino. Smo ogroženi za to bolezen vedno bolj ali smo še vedno lahko glede tega mirni da nas “necepljeni” ne ogrožajo?
Če pa nekdo že dobi ošpice, ni vedno nujno zlo to, ali pač?
Hvala, mediji nas preveč ” zasuvajo” s tem in seveda, povzročajo potem te skrbi,ki jih, če se to ne bi objavljajo ne bi bilo.
Lp
Spoštovani, če spremljate, veste, da se bolnikiki z ošpicami v Sloveniji pojavljajo in to v največjem številu doslej. Na Hrvaškem se v Zagrebu pripravljajo na razglasitev epidemije. Števinilni izbruhi so v Avstriji. Smo v prednovoletnem času, ko številni potujejo… Hočem reči, da so ošpice tu. Koliko nas ogrožajo necepljeni? Odvisno, koliko jih je na kupu in s kom so v stiku. Recimo, številčna družina necepljenih otrok, ob okužbi enega, zbolijo vsi, in vsak odnese ošpice v svoje okolje. Popolno cepljeni so v cca 95% varni in zaščiteni. Torej popolno cepljeni v večini primerov niso ogroženi zaradi necepljeni. Najbolj ogroženi so necepljeni, in to dveh vrst, tisti, ki so še premajhni, da bi jih sploh cepili (dojenčki) in tisti, ki se iz xy razloga sploh ne morejo cepiti.
Spoštovani.
Mene pa zanima zakaj so ošpice tako “tabu” tema? Vsi vemo, da so naši starši to prebolevali. Zdaj pa se govori o tem, kakor češ, da so ošpice, če bi jih slučajno dobil kar “smrt” ravno tako se počutim ob branju, ko preberem tudi na NIJZ o tej bolezni.
Saj razumem, da se želi zaščiti populacijo in tako vplivati tudi na tiste, ki ne cepijo, ampak pošteno bi bilo, tudi od vas zaposlenih, da se to ne objavlja kot “ošpice bom dobil zdaj bom pa umrl”
Mislim da temu ni ravno tako. Komplikacije pri bolezni (tudi ošpice) so pa lahko vedno in pri vsaki bolezni (pljučnica….)
Nisem ne zagovornik ne nasprotnik cepljenja, ampak to, da se želi tako vplivati s tem na populacijo mi je pa že sumljivo in mi vedno bolj glede tega “diši denar” ker se rabi ljudi na svoji strani. Preveč je tega pisanja o vsem tem im tako vplivanja (trženja) na ljudi. Mar ni res?
Zanimiva je tale vasa percepcija. Ce pogledate drzave, kjer kosijo divje ospice po vseh starostnih skupinah, je komplikacij in tudi smrtnih primerov veliko. Ampak, to je dalec in se vas ne dodatke. Ne vem, koliko ste stari in koliko so stari vasi starsi, a generacije, rojene po letu 1960, so se z ospicami zatadi cepljenje vedno redkeje srecevale. To pomeni, da se morate o ospicah in komplikacijah pogovarjati z 55 in vec let starimi osebami. No, jaz sem ospice celo imela. Bile so najhujsa bolezen, ki se jd spominjam iz otrostva. Vec otrok iz bloka jih je imelo in 1 fantek je umrl. Spominjam se, kako sem z oteklimi vekami odgrinjala zeleni zastor in kako so ga odpeljali. Res je, vecina zdravih, imunsko kompetentnih oseb, ospice prezivi. Vec smole imajo imunsko oslabljeni, pa dojencki, npr., kar odlicno prikazujejo podatki iz tujine, kjet divje ospice pac so. Encefalitisi, pljucnice, komplikacije ob ospicah so pac dejstvo kn to dejstvo pac stane. Stanejo nas bolniski stalezi, nega, izguba delovnih dni, pa zdravljenje komplikacij z antibiotiki…pri encefalitisih je potrebna intenzivna nega, pogosto z umetnim predihavanjem. Zdravljenje enega takega primera stane priblizno tolimo kot cepljenje skoraj cele ene generacije otrok.
Se tudi jaz pridružujem temi, redno spremljam forume in cenim vsakega posameznika, ki si vzame prosti čas da (nam) odgovarja. Super ste.
Glede ošpic bom jaz povedala svoje mnenje, upam da ne bo zaromalo v smeti, ampak tako je moj poglej na to iz mojega življenja.
Odraščala sem v družini kjer so starši zelo “bio” usmerjeni in v sožitju z naravo. Imeli smo velik vrt, vse predelano na vrtu, tako da smo tudi pozimi jedli zelenjavo z vrta in podobno. Skuta, jajca, in podobne cse se je kupovalo na tržnici. Če sem imela vročino so me več ali manj dali ppd hladen tuš, naslednji dan sem bila vredu. Nasploh se mi zdi da sem bila zelo zdrava kot otrok (verjetno tudi zato ker nisem obiskovala vrtca) pozimi smo veliko potovali (predvsem v eksotične kraje, filipini, tajska, mehika ipd) sta bila starša zelo avanturista in željo po potovanjih sta potem prenesla tudi na otroke zato posledično tekom zime nisem hodila redno v šolo. Pa kljub vsemu temu mislim da sem zrasla v dobro, normalno osebo. In glede na ta “naraven način življenja” me posledično niso cepili kot dojenčka (in tudi kasneje ne) takrat ni bil to noben hud zločin, tudi prijavljeni niso bili nikoli s strani pediatrinje. Kasneje sem dobila dva bratca, nobeden cepljen. Dobila pa sem oslovski kašelj v osnovni šoli. Kaj naj rečem, nič zelo travmatičnega se mi ni zdelo. Kašljala sem nekje slab mesec, odkrili so bakterijo v brisu, dobila sem zdravilo in to je bilo to. Je kašelj naporen, sploh ponoči, ni se mi pa zdelo to tako zelo hudo, da bi to “obžalovala” ker nisem bila cepljena. Kašelj je dobil tudi brat, potek podoben. Medtem ko mi je zelo nenavadno da kašlja ni dobil najmlajši bratec, takrat star 7 let,bili pa smo vsi v istem prostoru oziroma domovanju.
Ošpice je prebolela babica, zdaj stara 81 let, pravi da ji ni bilo hujšega, vročina , izpuščaji, čez teden dni se je vrnila v šolo. Ošpice so prebolele tudi njene dve sestre in moj oče, danes star 54 let. Verjamem v to, da cepiva povzročajo imunost, da drugače ne bi kar umilili toliko različnih bolezni, vem pa tudi da so se marsikatere življenjske razmere od takrat do danes tudi izboljšale. Mi je pa hecno, in firbca vredno na kakšen način dobijo “tisto bistro vodo” v injekciji. Kakšen je potek od začetka pa tja do konca. Vem le, da pediatrinja nič o tem ne ve, ker sem jo vprašala na prvem sistematskem pregledu pri svojem otroku. Stara sem 26 let, in nimam nekega striktnega razloga zakaj svojega ne cepim. Mogoče zato ker vem da ne bo obiskoval vrtca in kasneje šole v rednem programu? Ker mu želim dati takšno življenje, ki sem ga imela sama? Ne ukvarjam se s tem. Tudi pediatrinja me ni prijavila niti ne prepričevala ne nič.
Verjamem pa tudi vam, da lajki o cepivih ne vedo(mo) vsega. Kaj vse je v cepivih in kako se do tega pride.
Če smo iskreni, je pa vedno več otrok ki so bili pred cepljenjem zdravi dojenčki, kasneje pa so postali “drugačni” že res da eden na več tiso” stranskih učinkov.. Ampak kaj če si ta eden ravno ti?
Spoštovani, kot sem že zgoraj napisala, večina imunsko kompetentnih (odraslih) ljudi ošpice preživi. Ampak tudi to prebolevanje stane. Bistveno dražje kot cepljenje. Kaj je v cepivih? Vsako cepivo spremlja obsežna dokumentacija, od načina proizvodnje, dokazovanja skladnosti s proizvodnim postopkom, dovoljenja za promet, sestavine so obvezni del… Kar se stranskih učinkov tiče, so težki stranski učinki, ki so v resnici povezani s cepivi (in ne v predstavi ali ker to mislijo starši), zelo redki.
Mene pa zanima kako je z oslovskim kašljem, ki ga omenja predhodnica da ga je prebolela? Ali ta bolezen tudi kroži med slovenci in kako je to kaj pogosto?
Predvidevam da veliko bolj, saj jaz poznam tudi eno osebo, v osnovni šoli je zbolela za oslovskim kašljem le da je ta oseba bila cepljenja. Potem ni razlike mes gospodično zgoraj, in pa cepljeno osebo? Na koncu sta obe bile v isti skledi.
Dober dan, jasno, da povzrocitelj oslovskega kaslja krozi. Imunost po cepljenju je najvecja v prvih treh letih po cepljenju, po cca 5 letih izzveneva. Zato pa so potrebne revakcinacije; (cepljenje je bilo uvedeno v 3. razred) in zascita posebej ogrozenih skupin (nosecnice). Cepljenje proti oslovskemu kaslju je prvenstveno namenjeno zasciti malih otrok, oz. dojenckov pred boleznijo, saj predvsem pri njih poteka z izrazito tezko klinicno sliko in cesto povzroca tudi nevroloske okvare. Zato je tako pomembno, da s cepljenjem zacnemo cim preje po rojstvu. Oslovski kaselj lahko prebolimo veckrat; niti cepljenje, niti bolezen ne zapuscata trajne imunosti.
https://www.nijz.si/sl/oslovski-kaselj
Stevilo prijav oslovskega kaslja na leto niha, leta 2018 jih je bilo 213.
Vir: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/epidemiolosko_spremljanje_nalezljivih_bolezni_v_sloveniji_v_letu_2018.pdf