spet od začetka
Spoštovani!
Oglašam se po tretjem splavu (1. in 3. slepo jajce, 2. missed) oz. abraziji. Po prvem splavu so mi histeroskopsko odstranili pregrado, ki naj bi bila bolj vzrok prezgodnjemu porodu (35. teden). Rodila sem leta 2003, pred splavi, zdaj sem stara 32 let. Pri 2. splavu so ugotovili trisomijo 14. Pri 3. splavu pa ni bilo horionskih resic za kariotipizacijo.
Zanima me, ali ne bi mogli vzeti katerokoli celico iz abradata in jo genetsko pregledati?
Poleg tega me zanima kako naprej. Spet počakati (koliko menstruacij?), kakšne preiskave pred zanositvijo …? Na urgenci mi je ginekologinja omenila, da imam maternico zadaj – kaj to pomeni? Moja ginekologinja pa mi je omenila, da bi me vključila v en projekt izvenmaternične oploditve – če sem jo sploh prav razumela? Je to sploh realno? Res bi vas prosila, če mi napišete možnosti, kaj lahko jaz naredim in kaj lahko prosim ginekologinjo v izogib nadaljnih splavov in rojstvu zdravega otroka. Ali naj se gre partner tudi pregledati? Ali imava oba že tako genetsko uničena jajčeca in semenčeca?
Najlepša hvala za odgovor in informacije!
Iz abradata je smiselno analizirati tkivo ploda ali njegove ovojnice, saj preostali del predstavlja materino tkivo (sluznica).
Večina žensk ima maternico zadaj in to nič posebnega ne pomeni.
Morda ne bi bilo slabo, da bi vprašali svojo ginekologinjo kaj natančno je mislila s projektom, ki ste ga omenili.
Ona vam bo tudi najbolje svetovala kdaj ponovno zanositi in katere preiskave bi morali opraviti.
Če ste imeli več kot tri spontane splave bi bilo verjetno dobro opraviti kromosomsko analizo pri obeh partnerjih iz vzorca krvi.
LP