spet na začetku
Imam sina, ki je na drogi že približno pet let. Zadnje leto in pol je bil v komuni na zdravljenju, vendar so mi ga poslali domov z obrazložitvijo, da je težje zbolel in da je potrebna operacija. Ko se je vrnil domov je opravil vse preiskave, vendar težave niso tako hude, dobil je zdravila ki bi jih moral jemati, vendar jih ne. Težava je v tem, da si je poiskal staro družbo in se spet udaja svojim užitkom.
Domov ne prihaja več, razen kadar nas ni. Kaj naj, kot starši naredimo, naj ga pustimo, da bo spet propadel in ga potem vlečemo spet v komuno ali naj se sam znajde in si poišče pomoč, ko jo bo potreboval. Prvič je odšel v komuno na naše pregovarjanje in prosjačenje, mislim da ni dozorel čeprav ima 23 let.
Hvala za nasvet!
….. jaz veliko razmišljam o teh komunah…… živim v okolju kjer je veliko ljudi zasvojenih…. med njimi tudi nekdo, ki mi je zelo blizu… in prišla sem do zaključka, da se velika večina, ko pride iz komune vrne na stara pota…. verjamem, da se redki ozdravijo…. ampak ne poznam v moji okolici niti enega primera kjer bi se nekdo ozdravil….
… s tem, da so komune velik finančni zalogaj za starše ali druge bližnje sorodnike…. nekateri si komune ne morejo privoščit…
Spoštovani!
Postavljate težko vprašanje. Kot starši težko gledate svojega otroka kako propada, hkrati pa veste da ga prisiliti ne morete, da bi se spremenil. Včasih pomaga, če otrok ve, da je prepuščen samemu sebi in se je na nek način prisiljen odločiti za zdravljenje, vendar včasih lahko to traja kar dolgo. Vsekakor je smiselno, da doma nima nekih ugodnosti in da dobi jasno sporočilo, da ste mu pripravljeni pomagati, če bo šel na zdravljenje. ne vem v kateri komuni je vaš sin bil, praviloma je pri vseh programih zelo pomembna faza reintegracije – faza postopnega vključevanja nazaj v družbo. Namreč znotraj terapevtske skupnosti ali komune je še “najlažje” abstinirati. Pomembno je vztrajati v abstinenci tudi v starem okolju (praviloma brez stare družbe), komuna ali terapevtska skupnost sta tako le prvi del obravnave. Poskusite mu predočiti, da je smiselno z zdravljenjem nadaljevati čimprej, kajti ponovno drogiranje po daljši abstinenci je še posebej nevarno in posameznik se lahko zelo hitro znajde na nižji točki kot je bil kdajkoli. Vem, da ni moje pisanje nič spodbudno. Če vaš sin trenutno zavrača kakršnokoli pomoč, jo poiščite vsaj vi, da vam bo lažje ob vseh dilemah, ki jih imate. Srečno in oglasite se še kaj.
Najbolje, da gre spet v komuno, če se le da v Reto center. Starši se vključite v društvo DOULUS na Bledu. Vzporedno se morajo prevzgajati zavoženi otroci in onemogli, pa tudi prešibki in ponavadi nebogljeni starši. Poznam primere otrok, ki so se po prvi vrnitvi domov ponovno vdali mamilom, vendar so hoteli drugič nazaj v komuno. Po tem zdravljenju se navadno ne vračajo več v staro klapo.
Za starše je življenje doma grozno, zlasti, če ne vedo, kje je in kaj dela mladostnik. Vaše noći so težke, zato delajte na tem, da gre sin na zdravljenje. Čas, ko bo sin v komuni, naj bo čas miru za vas, vendar ne pozabite delati na sebi v društvu.
mici33..res se jih veliko vrne na stara pota, ampak to ne zardi komun ipd. ampak zaradi sebe samega..če greš v komuno, to ne pomeni da boš pa kar ozdravljen, ti moraš delati na tem in na samem sebi..če tega ni, ti ne pomaga 100 komun..
komune so res drage, so pa tudi take, ki so zastonj..tiste ta drage po mojem mnenju nimajo tako dobrega učinka kot ta zastonjske, ker tam kjer plačaš, živiš kot gospod, kot da bi šel na dopust..v ta zastonjskih pa moraš to poplačat z delom, bodisi na vrtu, v kuhinji, okoli hiše..karkoli pač..in mislim da je to veliko bolje, kot pa da poležavaš cele dneve in hodiš na terapije..