Če bi malo pobrskali po internetu, bi ugotovili da
a) obstaja stran v celoti posvečena Montignacu, z glikemičnimi indeksi in vsem kar je potrebno vedeti http://www.montignac.com/en/index.php
b) obstaja simpatičen forum v slovenščini, na katerem najdete Montignacove jedilnike, recepte in še veliko zanimivih stvari http://marika.mojforum.si/marika.html?sid=e39e6272f52f70cb83bb9b911f260442
c) veliko in formacij je razpoložljivih tudi na tem forumu http://montignac.mojforum.si/
Kar me malo skrbi je da je na Med.Over.Netovem forumu o hujšanju ogromno povedanega o raznih hitrih dietah in ‘čudežnih’ pripravkih, skoraj nič pa o dolgoročnih in zdravih metodah hujšanja, kot je na primer Montignacova!
Na hitro izgubljeni kilogrami se bodo vrnili takoj ko začnete spet jesti po starih navadah!
Pa ne me narobe razumeti, ne delam reklame za to dieto, ker verjetno ni edina ki je naravnana na dolgoročne cilje in spremembo življenjskega sloga ter zdravo prehranjevanje…je zgolj lep primer.
Prehrana po Montignacu NI dieta, ampak je zgolj zdrav način prehranjevanja, še najbolj blizu mediteranski prehrani. Z malo dobre volje se lahko tega načina prehranjevanja držimo vse življenje, pa tudi hujšamo lahko lepo počasi, a sigurno.
In se strinjam z Mimi, da je na MON-u vse premalo govora o tem.
tudi pri gospodu montignacu, ki je genij ker je spisal knjigo, ki se prodaja kot uspešnica, je ves štos v tem, da ne smeš jesti kruha, riža in krompirja in seveda slaščic. meni se zdi to izum tople vode.imam knjigo doma, sem jo prebrala, je ful fino čitat. škoda cajta ker vsi že od pamtiveka vemo, da shujšaš če ješ samo zelenjavo, sadje in meso.samo držat se tega to pa je druga pesem.
Ammm babica kaj pa je dieta drugega kot zdrav način prehrane ? 🙂 Seveda JE dieta ! Samo ne v pomenu besede kot se ga razume tu gor.
Izvor in pomen besede dieta: Začetnik zahodne medicine Hipokrat si je, v svesti o pomenu hrane za zdravje, izmislil novo besedo “diaita”, ki pomeni življenjski slog. V zahodni družbi se je pomen izraza “dieta” zožal na hujšanje ali izbrano in celo zelo omejeno prehranjevanje, a njegov pravi pomen je način življenja, pri čemer sta odločilna dejavnika izbor živil, potrebnih za ohranjanje človekovega zdravja ali za ozdravitev v primeru obolelosti, in njihovo pripravljanje.
Zdravstveno načelo: “Hrana naj zdravi in zdravilo naj hrani!” je Hipokrat zapisal v svoji knjigi Vse o hrani, v 5. st.p.n.š., in poudaril, da se hude bolezni zdravijo predvsem s prehrano. Zahodna medicina pa ne priznava prehrane kot zdravila za resna obolenja. Zdi se, da je Hipokrat vedel več kakor sodobna zahodna medicina, ki hrani priznava le t.i. varovalni značaj – da hrana le ohranja zdravje, ne pa tudi vrača.
Vir: http://www.svetduhovnosti.org/pozitivke/pozitivke2/pozitivke2/dhtml/zdravje/zdravje.html
Saj vem Babica da ti je to jasno. In kaj si hotela povedati tudi ! Samo malo drezam te naše punce te gor ki z raznoraznimi “dietami” stradajo do onemogolosti !
Dieta je način prehranjevanja…to pomeni, da če poješ manj kot porabiš shujšaš….Montignac ni neka dieta, zdej morš pa to to to jest….on ti pove, da če je GI manj kot 35 lahko ješ, boš shujšal, če je do 50 GI ohranjaš težo, če je pa višji GI se pa rediš….in to ni zdej kokr neka ločevalna…itak je pa bistvo vsega, da kdor želi shujšat more najprej v glavi pošlihtat…maš lahko na tone knjig doma, pa je to teorija….gram prakse pa vsi vemo je veliko več vreden kot kilogram teorije….tko da najprej si je treba zastaviti cilj….tako kg kot časovno….in če imaš trdno voljo ti uspe!!
Ena tuja, škoda, ker nisi dojela poante knjige. To kar pišeš sploh ni res. Ješ lahko tako kruh, kot riž, pa ne boš verjela pravo čokolado tudi. Samo ne mastne mlečne Milke, temveč PRAVO čokolado.
Montignacov način prehranjevanja je zelo dober, le en mali problem je – težko mu je slediti zaradi časovne stiske. Ravno zaradi tega sem si sama omislila HL šejke za dvakrat na dan, ostalo pa po Montignacu. Kombinacija skupaj je nam celi družini prinesla več kot super rezultate – znebili smo se kg, mož holesterola, jaz pa sem ponovno prišla do energije!!!! jeeee