spet lajajoči kašelj
Spoštovana ga. Tanč!
Vem, da je o tem že veliko napisanega, pa vas vseeno prosim za nasvet. Sinček je star 18 mesecev (imamo tudi 1 mesec staro dojenčico, zato strah toliko večji…). V mesecu januarju je imel hud laringitis – pri zdravniku dobil takoj injekcijo (ne vem točno česa), hiconcil in claretin. V parih dneh je bil boljši.
Prejšnji teden, v noči iz petka na soboto, pa je dobil vročino (39 stopinj). S Calpolom je vročina v soboto padla. V soboto pa je pričel lajajoče kašljati. Kašelj traja do danes, ni nič boljše, je pa brez vročine. Sinko je tudi dobre volje, samo kašelj je pa grozen. Včasih kašelj ni lajajoč, pač pa kot bi imel že izmeček. Dajem mu sirup za izkašljevanje. Ponoči je imel na prsih kamilične obkladke. Kaj naj storim, ali bo to prej ko slej prešlo, ali naj grem k zdravniku? Če kličem v zdr. dom za nasvet, do zdravnice (po tel.) sploh ne pride. Sestra le pravi “želite pokazati otroka zdravniku ali ne”. Sploh se ne da dobiti samo nasveta.
Sirup Claretin se dobi tudi brez recepta – v katerih primerih lahko dam sirup otroku – v našem primeru tudi? Ali sem iz prejšnjih tem pravilno razbrala, da v omenjenem primeru sveži zrak v tem letnem času otroku koristi (torej, da sva sedaj lahko zunaj, kljub lajajočemu kašlju)? Hvala za prijaznost in odgovor.
Tinka
Vlažne inhalacije bi pomagale omehčati sluz in kašelj bo bolj sočen. Otrok bo izkašljal. Claritine pa pri lajajočem kašlju, ki je v zvezi s prehladnim obolenjem, ne bo pomagal.
Če otrok nima vročine in če ne gre za alergijo na cvetni prah, ki bi mu v tem primeru lahko povzročala težave, potem seveda lahko greste.
Sin bo aprila star tri leta. Že od rojstva ima problem z atopijskim dermetitisom, ki pa ga nikakor ne moremo povezati s kakšno alergijo. Vsake tolikočasa pa ima kožo čisto rdečo, hrapavo in srbečo. Ko smo bili prvič pri alergologinji (v starosti 1,5 leta) nas je vprašala, če je imel kdaj laringitis. Takrat sploh nisem vedela kajto je.
Pred štirinajstimi dnevi so me klicali iz vrtca, ker je naenkrat začel ful lajajoče kašljati. Doma se je popoldan kašelj še stopnjeval, zvečer je zelo nemirnozaspal, potem pa se okoli polnoči zbudil, ker je imel težave z dihanjem. Takoj smo ga odpeljali k dežurnemu, kjer je dobil inekcijo. Po inekciji se je stanje v roko pol ure čisto umirilo, kašlja sploh ni bilo več in je doma lepo zaspal. Doma se ga imela še ar dni, potem pa je šel spet v vrtec. V četrtek so me ponovno klicali iz vrtca, da se je kašelj ponovil. Ker me je bilo strah noči, sva šla iz vrtca kark zdravniku, kjer je dobil ponovno inekcijo in je sedaj spet skoraj čiso v redu. MAlo še kašlja, zato mu dajem prospan sirup.
Zanima me kako dolgo ga naj imam doma, kdaj lahko gre v vrtec. Malo me skrbi, ker imam doma 14 dni starega dojenčka, je to nalezljivo?
Če je laringitis v zvezi z okužbo (kar je najpogosteje), je seveda nalezljivo. Če pa gre za lajajoč kašelj in težko dihanje v zvezi z alergijami, potem ni nalezljivo. Svetujem pregled pri alergologu in testiranje na inhalatorne alergene.