Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Spet kašelj

Spet kašelj

Spoštovani!

Po slikah in opisu sodeč gre za virusno vnetje sluznice – nič kaj meidicnsko posebnega. Ča, čas – in obilo potrpljenja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Tudi ta “sivina” ob manljih je lahko virusna okužba? To sivino imam namreč že mesec dni ko močno odprem žrelo se prikaže ta sivina, bolj na levem mandlju, malo tudi na desnem. Taka sivina torej – vsj po sliki, vem da ni enako pregledu v živo, ne spominja na raka?

Spoštovani!

Ta barva ni nič sumljiva za raka.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Evo, nahoden sem še vedno, žrelo me še boli, od včeraj pa spet bolj kašljam (daveče sem pa ves čas kašljal). Tega kot kaže ne bo konec, jaz pa nimam več moči, da mi takole gre delno na bolje, potem pa še huje ven udari. Nimam ne alergije, ne astme, pljuča so čista, tablete proti GERD-u redno jemljem, če odmislim raka, kjer je verjetnost res bolj neverjetna za 44 letnega nekadilca in nepivca in ne delam v okolju, ki ima kaj škodljivega… nič ne ostane več ;-( Psihično sem pa čisto na koncu, ker je kot dejavoo vse skupaj, danes me je spet ponoči zbudil kašelj in draženje tam spodaj nekje med spodnjim delom vratu (kjer je jamica) in prsnim košem, pri kašlju me peče. To enostavno ni mogoče da toliko traja, ne vem ali me bo to res ubilo, ker jaz se niti ne spomnim več, kdaj nisem kašljal, ker je bilo to decembra 2012, tako daleč je. Vmes se na pol pozdravi, med prazniki je bilo 7 dni ko sem kašljal recimo 15x na dan (ampak takrat tako daveče, sunkovito, ne normalno), in je bilo nekako najbolje, potem pa viroza (če je sploh viroza to, samo iz nosa mi teče, prsni koš me boli, otrok je imel nahod, tašča in tast tudi – smo skupaj), zdaj pa spet kašelj. Saj vem, da tudi nahod na koncu udari na kašelj, ampak enostavno ne morem več toliko in tako hudo kašljati. Sprobal sem vsa zdravila, kar sem lahko, ne bi niti opisoval kaj sem vse počel te mesece. Lahko grem še na ORL da pogledajo glasilke in grlo, samo kot je meni znano če ni rak (kar verjetno to ni), ne bodo nič pametnega videli, enostavno zmanjka razlogov. Če spet bolj kašljam potem GERB verjetno ni, imam prav? Edino potovanje iz viroze v virozo in imam vse v grlu in sapniku ranjeno še od prej, se ne pozdravi v enem tednu pa spet nekaj dobim. To je edina razlaga, ki jo še imam.

Eno so simptomi, drugo so znaki, tretje so izvidi. Samo prvo vem, počutim se, kot da me bo ta bolezen na dihalih pokončala, enostavno v glavi nimam upanja, da bi po toliko časa lahko bilo še kdaj bolje.

In ker kašljam spet bolj, me spet bolj prsni koš boli, bolj me peče sapnik in spet je začaran krog 🙁

Žena meni, da so to viroze, ki me doletijo ena za drugo, jaz se pa bojim, da je nek drug razlog zadaj, viroze so le priključene na osnovno težavo.

Zdaj imam pa novo težavo zadnji teden odkar sem oz. še en dan preden sem dobil ta nahod s smrkanjem, sem zjutraj v smrklju opazil kri in to se mi dogaja zadnje dni skoraj dnevno. Zjutraj je smrkelj iz obeh nosnih krvav (rahlo pač, ni zdaj da mi teče iz nosu), potem kasneje pa ni več krvav. Pravijo, da je vsaka kri iz dihal sumljiva za raka.

Spoštovani!

Ob vsej tej vaši zaskrbljenosti vas v bistvu noben odgovor več ne more odvrniti od najhujših slutenj. Po moje se morate selj ko prej čim oblj resno pogovoriti z vašim zdravnikom, ki vas lahk ov omejenem obsegu tudi pregleda, česa jaz ne morem.

Nekaj krvi iz nosu, ne kaže na nobeno resnejšo bolezen.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Velja. Samo še nekaj vi vprašal, nahod je zdaj mimo, čeprav še smrkam dnevno po kašlju in tudi tako. Vsak dan kašljam, zjutraj rumeno sluz, čez dan se mi pa lušči (slišim) tudi prozorna sluz.

Najbolj me skrbi, ker čisto vsako jutro imam iz desne nosnice malo krvav smrkelj. In praviloma samo zjutraj in to samo enkrat je smrkelj malo krvav, potem ni več. Ker se krvi človek vedno boji, če se pojavi dnevno in verjetno ne prihaja zaradi kašlja iz pljuč ali grla ampak izza nosu (nikoli mi ne krvavi iz nosu, samo smrkelj ima malo kepico krvi – ne strjene!), me samo zanima, na kaj taka kri lahko nakazuje in zakaj se medicinsko gledano pojavi zjutraj? Kaj se zgodi čez noč, da se nabere malo krvi v smrklju, to samo po sebi na kaj nakazuje, ali je možno, da ni nič nevarnega. Rak nosne votline ima tako majhno statistično možnost, da se še meni ne zdi verjeten, bo nekaj drugega vzrok. Vedno je pa iz ene nosnice in čez dan tudi če si spiram in še tako smrkam, je ni več (enkrat je bila popoldne v 14 dneh od kar sem dobil nahod – takrat se je začelo, zjutraj pa vsak dan vsaj majčkeno). Je pa res da sem imel krvav smrkelj iz desne nosnice že pred meseci in leti vsake toliko, samo ne vsak dan 14 dni in res je da takrat nisem bil pozoren na to oz. ni me obremenjevalo, nekaj dni je bilo, potem je nehalo. Tako da ni prvič da vidim krvav smrkelj iz desne nosnice samo traja že 14 dni in kot pravim, razen enkrat se to zgodi zjutraj.

Potem vam dam pa mir dokler ne pridem do zdravnika. Hvala.

Ali lahko slučajno jemanje claritine tablet dalj časa kot jih jem že mesec in pol povzroči tako “krvavitev” iz nosu oz. kri v smrklju?

Kašelj pa zdaj stoji nekako enako 10 dni, zjutraj suh kašelj, potem rumena sluz, čez dan prozorna sluz, draženje na kašelj zaradi sluzi. Ali je to če imam refluks in kašelj zaradi njega dolgotrajno zdravljenje? Zdaj jem protonske zaviralce več kot 4 tedne. Gredo lahko take stvari tako počasi nazaj? Enostavno je kašelj zaradi preveč sluzi ki se nabira in včasih je kar gosta rumeno zelena kepa nekje iz pljuč. A pulmolog je rekel, da so le bronhiji malo zadebeljeni. Res pa je da ponoči ne kašljam več (prej sem se zbudil in sunkovito kašljal), zdaj sunkovito kašljam le še zjutraj (da mi kar sapo jemlje), potem pa produktivno kot da se mi lušči iz pljuč in grla nekaj. Kot zadnji stadij viroze, samo ne more to trajati toliko mesecev, res pa je, da sem vmes dobil nove nahode in viroze. Je to teoretično lahko še vedno ranjena sluznica in LFR refluks, ki se tako počasi zdravi, ker kislina še zateka, le manj? Teoretično seveda.

Spoštovani!

Če na kratko povzamem, nekaj malega al isled krvi v izpljunku ali smrklju praviloma ni nič nevarnega. Sluznica je krhka že tako ali tako, ob vnetjih in napenjanju še bolj.

Zatekanje kisline lahk povzroča loklan ovnetje, več sluzi, kašelj in vsaj del vaših problemov bi se dalo pojansiti s tem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close