Spet kašelj
Opažam, da imam res ogromno sluzi iz grla, ker pogosto “potegnem vase” in izpljunem. Opažam pa, da če se trudim ne kašljati, me začne na eni točki boleti grlo. In si ogledam grlo. Celo grlo je rahlo pordelo, levi mendelj je nekoliko bolj pordel in rahlo nabreknjen proti desnemu, pod njim, skrito za tisto vertikalno gubo (če odprem usta in sprostim mišice se šele pokaže) pa je nekaj, kar mi še najbolj izgleda na sivo sluz. Vendar ni, ker z vatko ne gre dol. Kot bi imel ta del grla pod mandljem obarvan z nečim sivim oz. kot bi bil nek tujek gor. Imel sem v otroštvu angine in vem kako zgleda, bele pike po grlu in mandljih, to ni to. To je drugačne barve, bolj sive bi rekel, proti pordelemu grlu je svetlejše. In me je zelo zaskrbelo, sicer ne izgleda kot bula in je navpično in gre nekam dol v grlo, ampak je lahko to rak grla, da mi tam raste? ;-((( Res me je strah. Ker tega prej ni bilo oz. ni bilo take barve.
Krvi nič ne izkašljujem niti izsmrkujem. Vem da ne morete vedeti brez da me vidite, ampak vam je opis znan na kaj morda? Ste kdaj videli kaj takega? Da ni vzrok, zakaj se mi dela toliko sluzi v tem (zjutraj tudi malo rumenkaste sluzi, kot bi imel okužbo).
Spoštovani!
Zelo težko rečem kaj več kot doslej. Kar koli od naštetega lahko toliko draži, da kašljate in kašljate. Da bi šlo pri vaši letih za raka požiralnika ali grla je to le malo vejetno.
Trenutno vam razen potrpeljenja težko kaj svetujem.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala. Pulmolog mi je dejal, da imam GERB, vendar nimam nobenih težav, da bi me kaj pekla zgaga… Napisal je GERB, refluksni faringolaringitis in DSN.
Zdaj jem zaviralce protonske črpalke in grgram s slano vodo in si spiram nos.
V 9 dneh je šlo le malo na bolje. Namesto na 20 sekund kašljam na par minut, ponoči me zbudi oster in hiter kašelj in zjutraj je zelo hudo, ker mi gre po parih kašljih že na bruhanje in peče me v prsnem košu. Tudi prsni koš je še vedno enako razbolel, težko vdihnem in izdihnem. Kašljam še vedno sluz, zjutraj ponavadi bolj rumeno, čez dan pa prozorno (kot smrkelj).
Še vedno me skrbi tista sivina ki se vleče med kožnima gubama mandlja navzdol. Pulmolog je rekel da če ne bo bolje da naj me napotijo na ORL.
Pri raku požiralnika ali sapnika bi verjetno bilo v sluzi vsaj kdaj kakšna kapljica krvi, kajne? Ker v sapniku se tako počutim, kot da je poln ran, pri kašljanju me pravzaprav peče na začetku prsnega koša. Morda je to vzrok sluzi. Ali ni da se tumor tudi kot razjede, ki se ne pozdravijo začne? Vem, da lahko to preveri le ORL z laringoskopijo 🙁
Tole zadnje dni je pa res čudno. Včeraj se mi je med grgranjem zaletelo in namesto normalnega odkašljevanja me je stisnilo to, kar sem našel v literaturi kot laringospazem. 10 sekund nisem mogel vdihniti in je samo piskalo 🙁 Mislil sem, da bom umrl, potem je popustilo. Me je pa precej močneje po tem začelo boleti v prsnem košu.
Zadnje dni je sicer tako, da moram na par minut zakašljati, tokrat me ne zdraži kot bi imel rano (kot pred par tedni), ampak med dihanjem začne pokljati, kot bi zrak naletel na oviro in čutim kako se mi nekaj “lomi” okrog prsnega koša. Ko potem zakašljam gre vedno ven prozorna sluz, zgleda čisto kot navaden smrkelj, pride pa nekje iz globine. Ko dobim sluz ven, mi tudi med dihanjem ne piska več. Do čez 7 minut, ko se zadeva ponovi.
Zdaj ne upam skoraj iti spati, ker se bojim, da se ne zadušim.
Niti ne razmišljam o raku grla več kaj dosti, se mi zdi da nekadilec pri 44 je to redkost in verjetno bi kdaj kaj krvi pri vsem tem kašlju tudi prišlo ven, upam, da imam prav.
Se pa resno bojim, da se ne zadušim v sluzi 🙁 Taki simptomi ne morejo biti od laringofaringalnega refluksa, kajne? Zakaj sploh nastaja toliko sluzi? So glasilke poškodovane (občasno dobim hripav glas, a kot pravim, tudi tega s kašljem “pozdravim”, ko izpljunem sluz).
Lahko da je to samo meni tako vse srhljivo, ampak počutim se, kot bi bil v zadnjem stadiju neke hude bolezni. Če se mi bo sluz še tako delala me bo zadušila. Tisti “napad” včeraj me tudi ni potolažil. Mislim da se mi to dogaja tudi ponoči, ker se dolgo ne odkašljam in me začne dušiti sluz.
Na otologa bom moral še malce počakati, ne dolgo, toda bojim se že, da bo zame že prepozno.
Tudi prsni koš me nič manj ne boli, čeprav ne kašljam toliko kot pred 14 dnevi ko sem na 20 sekund (zdaj na par minut). In danes je spet slabše zdi se da od tistega krča naprej me prsni koš bolj boli, kašljam sluz pa tudi malo pogosteje. Na pljučih ni nič razen rahlo zadebeljenih bronhijev je rekel zdravnik, torej mora biti nekaj hudo narobe z grlom oz. glasilkami. Občutek sicer imam da pride sluz od globlje, samo ni rečeno, da je temu tako, saj glasilke so že kar globoko (do zdaj v življenju mi je sluz ponavadi iz nosu prihajala).
Spoštovani!
Imate ranjeno sluznico žrela in grla, zaradi česar nastaja več sluzi, hkrti pa vsak dražjaj zbudi kašelj. Sokraj zagotov je to posledica zatekanja kisline ob GERB-u. Zdravite tega, proti kašlju pa uporabite močnejše pomirjevalo kašlja. Če ne bo šlo durgače, naj vam za nekaj dni zdravnik predpiše kodein, ki bo olajšal tudi hude bolečine.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Za GERB je značilno, da je kašelj tako daveč? Ker zadnja dva dni je sluzi malce manj, ampak kašljam pa … še vedno daveče in dušeče, pri vdihu mi piska sluz itd. Prsni koš me ne boli prav nič manj, zgleda da od teh silovitih kašljev se lahko res pošteno to razboli.
Nisem vedel, da lahko od take “banalnosti” nastane tak problem oz. tak kašelj, kot da sem v neki zadnji fazi jetike.
Saj ne vem ali je to da je malenkost manj sluzi, dobro ali slabo. Suh kašelj pa spet ni dober, vsi želijo produktivni kašelj. Samo da imaš pa 14 dni produktivni kašelj pa spet ni v redu.
Jemljem ultop 2 x dnevno po 1 tableto 20 mg.
Zvečer vzamem eno sinecod tableto. Ko zakašljam me kar prelomi in zvije, tako sunkovit in daveč je kašelj. Verjetno je od tod tudi boleče lopatice in prsni koš. Zdaj me boli tudi grlo (žrelo) ko požiram, lahko od kašlja? Pogosto se tudi odhrkujem, takrat mi gre tudi sluz ven.
Spiram si tudi nos s fiziološko raztopino.
Če prav razumem, je GERB moj stalni problem ne samo odkar kašljam in tudi zdravila bom moral ves čas jemati? Ali je lahko kašlej od prvih dveh viroz sam sproduciral GERB in se je še ta težava navlekla name?
Raka grla in glasilk (ne bom vas seveda držal za besedo) vi tukaj ne vidite kaj zelo?
Spoštovani
Hvala lepa za odgovore. Zadnji dni mi je malo odleglo, kašljam malo zjutraj in čez dan malo, to pomeni 10-20x na dan. Vedno na koncu kašljanja kihnem. V grlu samem je še vedno nekaj narobe. Če kaj preveč zazeham, se mi hrana le en malo “zatakne” oz. zdrsi narobe, ne morem do zraka, kot bi se mi mišica v grlu zaprla dotok zraka. To me malo skrbi, sicer je pa bolje, kakšen dan je tudi slabše, a načelno manj kašljam. Je pa še vedno tak čuden, dušeč kašelj.
Zelo me skrbi kaj bi tudi bilo na mandljih oz. na notranji strani za manjdlji, tam kjer sta kožni gubi žrela. Ko močno odprem usta se tam vidi sivo, na eno strani je kot bi bil siv trak , ki vodi naprej dol v grlo, na drugi strani pa je bolj kot tanka siva ob mandlju in malo tudi po mandlju. Za angino se mi zdi premalo belo, preveč sivo in na napačnem mestu med kožnima gumaba. Zgleda kot svetla sluz samo ne more biti sluz ker imam že mesec dni. Najprej sem imel na eni strani, zdaj pa še na drugi, zato sklepam, da rak ne more biti. Imate kakšno hipotetično idejo, kaj se prezenira s takšnim vzorcem? Bi poslal sliko, pa je nemogoče slikati ker moram močno odpreti usta da se prikaže izza kožnih gub dovolj jasno, da se lepo vidi, takrat pa flash vse pokvari. 🙁 Za vsako idejo bom zelo hvaležen, kaj sploh lahko tako prezentira.
Danes sem sicer spet malo bolj kašljal in se počutim virozno, otrok mi tudi spet kašlja… ne vem kako je lahko letos toliko tega v družini… Sem mislil da je s prehladnimi obolenji konec.
Spoštovani!
Rak v tem predelu se navadno kaže z ostro omejeno rdečino, dvignjeno nad okolico, ali razjedo, obrobljeno z drečino in rdečim, ali sivobelim dnom zaradi fibrinskih oblog. Spremembe praviloma niso boleče na noben dražljaj in trde na otip.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala za pojasnilo. Bom šel do zdravnika. Danes zjutraj sem se pa prestrašil kot nikoli. Zjutraj se mi več sluzi nabere in potem potegujem iz nosa in jo pljuvam skozi usta. In danes je 2x prišel košček krvi ven s sluzjo. Kašljal nisem, tako da ni iz pljuč, sem se pa odhrkaval. Ampak ni prišlo iz nosu ampak iz ust. Ponavadi ko mi kakšna žilica poči pride iz nosu kakšna mala kepica sluzi ne iz ust. Glede na to, da na pljučih ni nič, je kri zanesljivo znamenje raka grla ali glasilk ali mandljev? V 4 mesecih enkrat nisem videl še krvi, to pomeni, da gre na slabše, čeprav manj kašljam? Je lahko tumor na glasilkah razlog, da me občasno, ko vdihnem, malo zaduši in da tako čudno kašljam, hitro in plitvo (ne morem zajeti veliko zraka da me ne zaduši)? Pri pulmologu sem pa normalno pihal z metaholinom 20x, samo pri kašlju se mi to zgodi. Sicer sem gledal, da je rak glasilk ali grla pri 44 letnem nekadilcu bolj kot ne neverjeten dogodek, a statistika je pra…
Hvala za odgovor
Ko kašljam (zjutraj, da se sčistim), pa ne pride ven kri, ampak rumenkasta sluz. Ni mi jasno kaj pomeni, da je rumenkasta in zakaj traja tako dolgo. Saj ne rečem, da ni precej bolje kot pred mesecem in pol, ampak zdaj že kakšnih 10 dni je pa tako, ne gre čisto na bolje. Kaj sicer pomeni rumen, gost izpljunek?
No zdaj sem pa na vse skupaj dobil še nekaj, kar je podobno nahodu, iz nosu mi teče, žrelo me boli, torej težave zg. dihalnih poti (te 4 mesece me muči bolj spodaj), verjetno od sina, ki je bil par dni nazaj nahoden. Očitno težave kot jih imam niso imune na nahod in verjetno je, če se počutim kot bi imel nahod, res še nahod na vse skupaj :-/
Splošni zdravnik je na bolniški, mene pa matra viroza oz. prehlad oz. karkoli. Zato sem se potrudil, na eni sliki mi je le uspelo zajeti kaj me skrbi (že pred virozo se je pojavilo, nekje ko se je tahud kašelj začel, ki zdaj ni tako hud, je pa še vedno daveč, ko že zakašljam, bolj me boli grlo in teče iz nosu):
To je še lepa slika, se nič ne vidi ker je skrito med kožnima gubama mandlja:
http://shrani.si/f/3N/sh/4SWYhd8e/clipboard-image-2.png
Tu se malce vidi sivine pod mandljem
http://shrani.si/f/3J/ys/2RyfPVe7/clipboard-image-1.png
Tu se pa najbolj vidi je pa slaba slika ker sem s prstom jezik potiskal navzdol. Tak siv pas se prikaže izmed gub in gre nižje kot se vidi na sliki, jezik je napoti, ampak da veste kako izgleda približno in kje se nahaja. TUdi na drugi strani je nekaj take mrene (pod drugim mandljem) a manj, ni tako izrazit pas ki gre navzdol.
http://shrani.si/f/M/Va/1oo1MF8q/clipboard-image.png
Morda boste lahko po tem kaj sklepali kaj bi to bilo, je pa neodvisno od te viroze ki jo imam zdaj. Že par tednov to opažam.
Lepa hvala
Samo še nekaj. Morda je bila pa kri, ko sem potegnil v sebe in izpljunil skozi usta iz nosu. Ker včeraj ko sm pa postal nahoden sem pa ven lahko smrknil in je bilo spet krvavo, čez par minut pa ne več, torej je lahko iz nosu. Jaz si odkar mi je pulmolog svetoval, naj si spiram s fiziloško razstopino, sprejam hipotonično tekočino v nos 6x dnevno, ali je to lahko razlog da mi v nosu poči kakšna žilica? Naj to zdaj pri prehladu še počnem?
Žrelo imam sicer zdaj bolj pordelo kot prej, je pa pulmolog rekel, da imam kronično pordelo žrelo od kisline čeprav me takrat ni nič bolelo žrelo in je rekel da bo žrelo normalne barve, bo dolgo trajalo, kot je dolgo nastajalo.