Spet kašelj
Mene pa skrbi…
Decembra sem imel virozo, hud grlobol, smrkanje, potem je nastopil kašelj in pri meni kašelj dolgo traja… Trajal je nekako do začetka januarja, potem sem počasi, kot ponavadi vse manj kašljal in teden dni zdaj nisem več kašljal.
Zdaj pa me je v četrtek spet začel dajati suh kašelj, nekaj me draži in zato kašljam. Gre za dražeč kašelj. Ampak tokrat ni prehlada, viroze, ne smrkam in nič drugega, samo kašljam. To me skrbi ker pravijo, da je suh dražeč kašelj lahko znamenje raka. Če bi bilo od viroze potem ne bi vmes en teden ne kašljal, kajne?
Ves čas me draži ko diham in malo mi tudi zapiska ko močno izdihnem (in takrat me vedno nadraži na kašelj).
Ali je možno, da bi se ponovno kaj okužil po tem ko sem virozo prebolel? Vem, da kaelj lahko traja dolgo samo ne tako da vmes mine. Grlo me ne boli, me pa že več kot mesec dni boli spodnji del vratu spredaj (občasno desno občasno bolj v sredini), za to sem bil tudi pri zdravnici ki je pregledala ščitnico, ki je b.p. po krvi, pa tudi pretipala me je in nič odkrila. Ne vem ali je kašelj in bolečina na vratu karkoli povezan, bolelo me je tudi ko nisem kašljal, me pa zaboli ko kašljam (se pa ta bolečina spreminja iz dneva v dan, včasih izgine).
Zdaj me že skrbi da bi šlo za raka tak kašelj.
Star sem 44 let, nekadilec (nikoli kadil).
Lep pozdrav
Jernej
Spoštovani!
Zelo verjetno gre za novo okužbo z virusi, ki huje dražijo slznico dihal in zato vas sili na kašelj. Kot nekadilec imate zanemarljive možnosti, da bi sploh zboleli za rakom na pljučih. Če se bo kašelj vlekel dlje kot tri mesece, pa vas bodo tako ali tako poslali na slikanje pljuč.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala za hiter odgovor. Je možno torej da greš iz okužbe v okužbo in predvsem, da se okužba naseli na “simptomu kašelj”, ker do zdaj je bila pot vedno: boleče grlo -> smrkanje -> kašljanje. Lahko virusna okužba direktno pride na kašelj?
Pride še kaj takega v poštev, da bi moral nujno spet do zdravnika? Tuberkoloza, pljučnica?
Vsekakor je kašelj čuden, ker me zbuja ponoči. Medtem ko sem imel decembra rjavkast izpljunek, je zdaj popolnoma čist, prozoren, če že kaj izkašljam, kašljam pa bolj kot sem decembra.
Zdaj je kašelj malo manj suh, kot pravim je malo prozornega smrklja zraven, upam, da bo šlo na bolje, to traja že 10 dni. Takega kašlja ne pomnim, vsaj ne brez izrazitih drugih simptomov.
Spoštovani!
Na splošno lahko rečem, da za vsem tem verjetno ni pljučnice. Končni odgovor pa lahko dal le rentgensko slikanje. Če bo stanje nevzdržno, boste zelo slabi, ali zaskrbljeni, pač ne bo druge poti, kot je slikanje.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Lep pozdrav
Mesec kasneje še vedno kašljam. Ta kašelj dražeč, ki me je zbujal, je izginil, pred 10 dnevi sem dobil tudi nek nahod, sem zelo smrkal in kašljal in to rumenkasto. Zdaj se je nahod umiril, kašelj je pa spet v tem zaporednju:
Najhuje je zjutraj, najprej ni nič (tudi ponoči se ne zbujam), ko ustanem začnem najprej pošteno smrkati in sicer je prozorno in belo, gost smrkelj, nato pa še kašljati, na mokro, prav čutim, da imam polno sluzi v prsnem košu in to potem izkašljujem. Je prozorne oz. belkaste barve, nič rjavo, nič rumeno ali zeleno. Čez dan tudi še smrkam kar precej in tudi kašljam, a ne več tako mokro, zjutraj je najslabše.
Počutim se kot kronični kadilec. Viroza to verjetno ni več, kaj je sploh še difencialna diagnoza za trdovraten kašelj in smrkanje s preveč sluzi (prozorne ali bele)? Pljučnica, tuberkoloza, zamašeni sinusi, rak?
Jaz imam sicer še nevrološke težave že leto in pol, vseeno pa naj omenim da me zadnji mesec mravljinči v hrbtu med lopaticama in ob levi lopatici slbše čutim dotik, sicer imam pa parestezije med lopaticama. Glede na to da je to na drugi strani prsnega koša sem pomislil, ali je mogoče da bi imel v hrbtenici tumor, ki bi mi ukleščal živec in pritiskal na pljuča, da se tvori toliko sluzi? Vem, da imam verjetno bogato (hipohondrično) domišljijo, zanima me le vaše mnenje, ali je to verjetno?
Hvala in lep pozdrav
Jernej
Še vedno kašljam. Je bilo skoraj dobro, par dni že nisem, potem se je spet začelo in sicer zjutraj mi je šla sluz iz pljuč in sicer rumenkasta zjutraj, čez dan pa prozorna, zdaj zadnje 3 dni pa ves dan kašljam in to zelo, smrkav pa nisem. Kašljam produktivno in sicer prozorno sluz podobno smrklju, le malo bolj gosto.
Ves čas me draži v prsnem košu in ne preneha. Vmes je bilo definitivno bolje oz. par dni čisto v redu (parkrat zakašljal zjutraj ali pa imel par minut suhega kašlja), zdaj je pa spet tako, da je toliko te prozorne sluzi, da se bojim, da me bo ubila.
Zato sem šel včeraj k splošni zdravnici, moje ni bilo, zato me je poslušala in ugotovila, da se nič sumljivega ne sliši in mi zmerila nekakšen odstotek kisika v krvi in je bil 98%. Je dejala da naj po praznikih pridem k svoji zdravnici da me pošljejo k pulmologu, je bila pa nekoliko presenečena, ker ni nič slišala in imam visok odstotek kisika v krvi.
Mene bo med čakanjem zdaj zelo skrbelo, če je to lahko pljučni rak, ki bi mi dražil in povzročal sluz? Vem, da ne morete reči 0% ali 100%, pa vseeno, se zdi to verjetna diagnoza za nekadilca 44 s prozorno sluzjo pri kroničnem kašlju?
Zdravnica je nekaj omenjala možnost astme ali zatekanja kisline ali pa da grem iz viroze v virozo (samo takole kašljal prozorno sluz še nisem v 44 letih!).
Pozabil sem dodati da se tudi sicer občasno počutim virozno (slabo), denimo v ponedeljek, ko sem izkašljeval in smrkal rumeno sem se precej slabo počutil, danes se pa v redu, samo kašelj je neznosen in s prozorno sluzjo.
Večino dni je bilo tako da sem se v 1-2 urah zjutraj izkašljal in me potem ni dražilo več do večera, zadnja 2 dni me pa ves čas.
Čudno se mi zdi to, da žena pravi, da ponoči malo kašljam, skoraj nič. Sicer se občasno zbudim in me močno draži na kašelj in zakašljam, res pa bi glede na to kako je čez dan zdaj hudo pričakoval, da bo ponoči še slabše, pa ni.
Sem glede na to da imam številne druge težave, katerim niso nikoli našli razloga (bolečine v želodcu – gastroskopija in koloskopija b.p.), mravljinčenje, trzanje in bolečine živcev let in pol, sklepov in tetiv (revma negativna, klinični nevrološki pregled brez posebnosti), sem pomislil tudi na psihosomatski kašelj, samo kot razumem je tisti kašelj suh, ne produktiven.
Na RTG so ugotovili le:
Ni svežih sprememb v pljučih. Intersticij je kot pri KOPB ali kronični astmi.
Jaz pa kašljam zadnje dni da ne morem niti spati, ves čas me draži v sredini pljučnih kril in moram zakašljati 🙁 Naj bi šel k pulmologu zaradi astme, dobil sem nek sprej, ki mi nič ne pomaga (Berodual -N), čisto sem že na koncu z živci. Kao ni nič hudeg, samo jaz se davim od kašlja 🙁
Spoštovani!
Rak in pljučnica sta izključena. Pulmolog bo verjetno slej ko prej opravil testiranje, če gre za zmanšanje pljučnih volumnov in ali gre za astmo ali KOPB ter priporočil ustrezno zdravljenje.
Kašelj je velik problem. Ko takole berem, bi vam napisal codein tablete za kakšen teden, ki so sicer mamilo, a verejtno vam drugo ne bo olajšalo težkega stanja.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala za odgovor. Pljučna kapaciteta in spirometrija sta normalni. Pulmolog meni, da verjetno ne gre za astmo, potrebuje pa videti sliko (ki je nimam) in opraviti teste alergije in nek test za vzbujanje astme.
Sumi, da problem ni v pljučih, pač pa GERD ali drsenje sluzi izza nosu (faringitis in faringalno zatekanje) ter “zlomljen nos” (DSN). Tisti pretin imam “zlomljen” že celo življenje, verjetno zaradi tega ne morem kašljati tako grdo.
Ko pišete o kodeinu, torej je možno, da ima človek veliko stisko s kašljem, pa ni nič hujšega? Ker dejansko tako hudo kašljam in to hropeče (ves čas izkašljujem smrkelj) in sicer tako hropeče, da če bi jaz koga tako slišal bi mislil, da je na smrtni postelji. Prsni koš me od kašlja že tako boli da komaj še diham, kaj šele kašljam. Ponoči mi gre kar na bruhanje od kašlja. Res tako se nisem počutil še nikoli, če pa ne zakašljam se mi v prsnem košu dela nek čuden pritisk neprijeten. Ta kašelj sam opažam da je drugačen kot je kašelj ponavadi pri virozi, morda se sliši enako, samo je drugačen. Čutim, ko kašljam. Če se zadržujem se mi pa v grlu naredi cmok in boleti me začne grlo.
Je pa trenutno res hudo in nič ne daje upanja da bo šlo na boljše, kar nekako tako je že 10 dni skoraj.
Da bi lahko GERD in zatekanje sluzi tako razdražila ubogega človeka? 🙁 Zdaj si dajem fiziološko v nos, grgram slano vodo itd.
Glede na napisano, stanje prav hitro na bolje ne bo šlo, kajne? Kašelj sam sebe nekako vzdržuje, ker takole nisem pa še nikoli kašljal, še kadilcev ne slišim tako kašljati.
Ne morem reči da bolj kašljam kot sem, samo vedno bolj me kašelj sili na bruhanje. Ponoči se zbudim in sunkovito kašljam kot da bom bruhal, hitri, plitvi kašlji so postali 🙁 Ne vem ali to kaj pomeni. In piska mi ko se uležem čez ene 5 minut prden zaspim mi piska nekje nad nosem, pa nimam toliko zamašenega sploh. Tole vedno slabše postaja ali pa se mi le tako zdi. In ves čas imam nizko temperaturo tam 37-37,2.
Imam pa zelo slab občutek, da pulmolog ne bo ničesar odkril in me poslal k otorinolaringologu. Laringoskopije se pa precej bojim in tistih preiskav (imam za seboj že 2 skopiji in obe sta bili več kot samo neprijetni). Pa še če pulmolog nič ne odkrije sem spet na začetku – potem imam lahko tumor na vratu, grlu, glasilkah, žrelu, za nosom… :-(((( Zadnje dni imam celo hripav glas že 🙁