spermatocela, varikocela
bil sem na pregledu testisov, urolog je rekel, da ni videti kaj nevarnega, a naj grem vseeno na UZ. Modo me namreč včasih bolj, včasih manj boli in otipam si nekakšno bulo. star sem 20 let. izvid UZ vam bom prepisal: oba testisa sta normalne velikosti, konturi gladki, pravilni…..normalno prekrvljena.. do tu vse OK. potem pa piše: v glavi desnega epididimisa sta vidni drobni cisti premera 3 mm, tri zelo drobne , komaj vidne, premera 2 mm, so vidne tudi v glavi levega epididimisa. Sicer sta desni in levi epididimis morfološko v mejah normalnega. Levo so vidne širše, zvijujgane vene pampiniformnega pleksusa, ob Valsalvinem poizkusu prihaja do razširitve teh ven in intenzivnega pretoka – manjša VARIKOCELA. Zelo manjha količina tekočine ob glavi desnega in levega epididimisa.
ZAKLJUČEK: ZELO VERJETNO MANJŠA VARIKOCELA LEVO. posamezne drobne ciste (spermatocele?) v glavi desnega in levega epididimisa. V ostalem okviru preiskave ni videti drugih UZ vidnih patoloških sprememb. Prosim, raztolmačite mi, kaj bo zdaj z mano? Zelo me skrbi, k urologu izvida še nisem nesel, ker ne dela. hvala, Beno
Spoštovani!
Nič nevarnega in dokler razširjene žile ne bodo res obsežne ali bi imeli s partnerko težave z zanositvijo tudi ni potrebno nobeno ukrepanje.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Izšel je priročnik diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike http://www.drmed.org/novica.php?id=13437. Dobite ga v knjigarnah DZS in MK.