sperma
Pri 18. letih sem zaradi stresa začel doživljati v modih razne čudne občutke, kot nekakšne šoke, statika, neprijetne občutke, včasih zelo močne včasih ne, ki so se intenzivno pojavljali čez dan kar nekaj let. V tem obdobju so se mi pa tudi pojavile bolečine pri prostati in obmodku. Bil sem tudi pri urologu, ki ni ugotovil kaj nevarnega. Dobil sem tablete proti vnetju. Torej sem v istem obdobju tega stresa imel še vnetje, morda tudi kaj lažjega na modih ali obmodku. Opazil pa sem tudi spremembo v semenski tekočini, ki ima v sebi tudi neke majhne mehurčke in včasih vonj po gnojnem izcedku (verjetno zaradi vnetja in še jaz sem pri sebi na to bolj pretirano pozoren) Ob vsem tem se mi je pa pojavila še obsesivno kompulzivna motnja skupaj s polimorfično psihozo. Stanje vsega kar sem opisal se sicer izboljšuje, vendar pa me zanima ali je možno da je v tem času prišlo ali da pride do spremembe genetskega zapisa, ki ga nosijo spermociti in če se pri testiranju semenske tekočine ugotavljajo tudi ta genetski zapis?
Če se ugotavlja tudi genetski zapis, je potem mogoče iz njega razbrati možnost dedovanja bolezni fizičnega in duševnega razvoja?
Lep pozdrav in Hvala!
Ne, v tem času v genetskem zapisu spermijev ni prišlo do nobenih sprememb, saj stresi, vnetja (obmodka?) in druge bolezni, dednega zapisa spermijev ne spreminjajo. Kromosomska analiza spermijev je zelo težavna in se izvaja pretežno v raziskovalne namene. O analizi genov v spermijih je zelo malo podatkov.
Dedni zapis praviloma analiziramo iz tkiv, ki so najbolj dostopna, to pa so navadno krvne celice. Določene dedne bolezni lahko potrdimo z molekularno genetsko določitvijo genov.
Vsi geni, ki vplivajo na pojav duševne bolezni danes še niso poznani, zato tudi verjetnosti za pojav takšne bolezni pri potomcih z gensko analizo, še ni mogoče ugotoviti.
Hvala za odgovor!
Vprašal bi pa še, v tem času ko sem intenzivno že nekaj let občutil v genitalijah stresne občutke in imel vnetje pri prostati, obmodku, sem pa tudi redno treniral in v tem obdobju (pri 22-ih) jedel razne proteine in probal eno manjšo dozo steroidov(1000mg testovis v tabletah v 6.tednih), skupaj s potrebnimi vitamini. Potem sem zaradi teže treninga pri modih občutil močan sunek bolečine kot, da bi bil prug in sem trening opustil. V tem času, vsaj predvidevam, pa sem opazil v spermi tudi mehurčke, ki so še zdaj po nekaj letih. Je to kakšna nepravilna sprememba oz. je možno da je vse to vplivalo na genetsko spremembo ali kakšno drugo spremembo, ki bi vplivala na pojav mehurčkov v spermi ali tako na samo kvaliteto sperme?
Ali jemanje steroidov ob vsem tem lahko vpliva na pojav (2 leti kasneje) bolezni OCD, psihoza? Torej, da vpliva na genetiko samo?
Kaj pa če rok trajanja steroidom preteče in jih zaužiješ, je kakšna dodatna nevarnost pri vsem tem?
Upam, da boste lahko na vse to odgovorili,
Hvala Vam še enkrat !
Steroidi imajo učinke na telo le v času, ko jih uživamo. Ne povzročajo nobenih sprememb dednega zapisa spermijev. Po prenehanju se v nekaj dneh izločijo in čez čas njihovih učinkov ni več mogoče zaslediti. Kratkotrajno jemanje kortikosterodov ne more sprožiti nekaj let kasneje pojav OCD. Svetujem vam, da svoja vprašanja glede semenskega izliva razjasnite pri svojem urologu, analizo spermiograma, za ugotavljanje plodnosti pa lahko opravite tudi pri ginekologu andrologu. In še enkrat kortikosteroidi ne povzročajo genetskih sprememb. Srečno!
Pozdravljeni!
Že kot otrok sem imel rentgensko slikanje noge, ter narkozo, prav tako pa večkratno rentgensko slikanje(rok, nog, zobovja) tudi v puberteti in tudi narkozo. Ima to kakšne posledice na genetiko, razvoj genitalij ali kakovost sperme?
Od 18. leta pa kot sem že omenil zaradi preobčutljivosti na svetlobo, zvok doživljam razne čudne občutke v modih, včasih v predelih genitalij kjer se prične izvor sperme, kot da bi se v genitalijah kaj spreminjalo ali neke vrste stres, ki je že slabih 10 let zelo intenziven, čez dan kar nonstop.
Včasih se je tudi zgodilo pri vklopu monitorja, ko je prišlo do pretvorbe električnega impulza v sliko, je v istem momentu prišlo in povzročilo motnje slike sosednjega monitorja. Če sem bil blizu takega monitorja sem v modih začutil čuden občutek. Je možno, da so dejansko genitalije v mojem primeru kaj bolj občutljive na zunanje vplive, elektro magnetno valovanje, vibracije zvoka…in stem posledično bolj nagnjene k poškodbam?
Ima to lahko kakšno posledico na modih ali vpliv na kakovost sperme?
Bral sem, da pri dolgoletnih kolesarij, ki redno trenirajo stalni sunki v moda povzročajo razne ciste, krčne žile, poapnejne žil, okvaro živcev na modih in s tem neplodnost, morda celo impotenco. Ter, da stres povzroča poapnenje žil zaradi kopičenja maščobe, holesterola – vpliv stresa. Je tudi pri meni zaradi opisanega možna takšna ali drugačna posledica in posledično vpliv na kakovost semenske tekočine?
Lep pozdrav,
Johan.
Pozdravljeni!
V kolikor vas skrbi oz. se sprašujete glede kakovosti sperme, je za pravi odgovor potrebno opraviti spermiogram. V kolikor bi bila tam zaznana odstopanja (slabo gibljiva ali nepravilno oblikovana semenčeca, odsotnost semenčec idr), se priporoča genetske preiskave (kariotipizacija in določanje mikrodelecij na kromosomu Y).
Lep pozdrav
ekipa Medgen