SPB med menstruacijo
Lepo pozdravljeni! Lepo bi vas prosila za informacijo o sledečem. S partnerjem imava redno spolne odnose ob koncu menstruacije, ko je krvavitev že šibka. Pravzaprav ne gre za menstruacijo, ampak za vmesno krvavitev, ki se pojavi ob premoru jemanja kontracepcijskih tabletk. Zanima me, ali je med menstruacijo večja verjetnost, da bi dobila kakšno spolno prenosljivo bolezen (npr. HIV, HBV, HCV, sifilis,…). Ne znam si povsem razložiti, ali krvavitev izvira iz maternice, kamor penis ne seže, ali je krvavitev (ranice???) tudi v vagini v katero penetrira penis? Vem, da verjetno sprašujem neumnosti, ampak kar nekaj časa je že minilo odkar sedela pri biologiji :-). Ne skrbi me, da bi se okužila od partnerja, ker nima SPB, ampak preko kljuk in drugih predmetov, na katerih bi bile sledi okuženih telesnih tekočim. S partnerjem in prijateljema, ki sta kronično okužena s HBV, smo namreč skupaj počitnikovali v apartmaju. Tam sva imela s partnerjem spolne odnose tudi ob menstruaciji, vem pa tudi, da sta imela spolne odnose tudi prijatelja. V kopalnici smo se torej vsi dotikali kljuk, pipe na umivalniku itd. s sledmi telesnih tekočin na rokah. Moj partner je po prijemanju kljuke s prsti zadovoljeval, medtem, ko sem sama še rahlo krvavela zaradi menstruacije. Sedaj me skrbi, da sem se lahko od prijateljev tako neposredno okužila s HBV. V upanju na vašo pomoč vas prav lepo pozdravljam. Inja
Pozdravljeni,
krvavitev med menstruacijo je izključno iz nožnice, tudi če je le prekinitvena krvavitev ob jemanju kontracepcijskih tablet. Ne morete se okužiti s HBV preko dotikanja predmetov. Okužite se le lahko, če bi prijatelja krvavela in bi vi imel ranice ali s spermo.