spasmex
Draga Karmen,
ko si bos opomogla, bi te prosila, ce malo pogledas v svoje knjige, ali se lahko ob dojenju jemljejo tablete Spasmex (trospium, trospijev klorid). Nekaj me heca zelodec, pa bi rada vedela za vsak slucaj, ce bi me napadli kaksni zelodcni krci. Saj bi vprasala svojega zdravnika, pa je naredil enkrat eno zoprno napako, in sem raje malo bolj previdna…
Hitro in temeljito okrevaj!
Draga Jacqueline,
kakor veš – nisem zdravnica, zato nasveta o določenem zdravilu ne morem podati in kljub vsemu svetujem posvet pri zdravniku ali farmacevtu… Lahko ti podam le morebitne reference o učinkovanju določenega zdravila na dojenje in ali se prenaša preko plazme materinega mleka na dojenčka. V knjigi Brastefeding Answer Book, 2003, to zdravilo ali učinkovina ni uvrščeno na »problematično« listo, a moram še prej preveriti pri naših PL (Proffesional Liasion Leaders) in pri dr. Thomasu Haleu (Medicaton’s in Mothers Milk), preden lahko bolj natančno odgovorim. Ali morda veš, kolikšna je doza v zdravilu in kako pogosto bi ga morala jemati?
V navodilu piše, da 1 tableta vsebuje 5 mg trospijevega klorida. Pomožne snovi: mikrokristalna celuloza, koruzni škorb, laktoza monohidrat, magnezijev stearat, smukec.
Uh, zdajle sem šele zasledila tisto laktozo. Kaj to pomeni za hčerkino alergijo na mleko?
Sicer pa je ponavadi, ko me zagrabijo želodčni krči, dovolj, da vzamem eno tableto, potem pa gre. Sicer nimam kakih hudih težav z želodcem, ampak izgleda, da je tako, da se mi nabira, potem pa naenkrat hudo izbruhne (boli nekako tako kot popadki 🙁 ).
Ne glede na rezultate tvojega poizvednovanja se bom zdaj res vzela v roke in bolje poskrbela zase (tek, sprehodi, sproščanje, “kofetkanje” s prijateljicami…), ker je očitno vsega že preveč. Imam precej dela, kar je sicer fino, ampak stresno, ponoči nam atopični dermatitis ne da spati (me zvečer vedno kar malo zvije, ko razmišljam, kako bo…), pa dieta itd.
Hvala za tvoj trud, pa uživajte v sončku (če ste že dovolj zdravi).
Draga Jacqueline, kar kopiram odgovor naše PL. Potrebuješ prevod?
Spasmex
Trospio (Trospic) chloride is an urinary antispasmadic, anticholinergic with muscarinic effects and therefore its only danger is the inhibition of nursing capability.
It is absorbed orally, T Max absorption is 6 hours, T ½ is from 10-15 hours.
It should not affect the person giving milk.
More known alternatives, in which small dosages should be administered and milk production needs to be watched, are Oxibutinina and Tolterodina.
In summary, low doses are recommended and nursing mother’s weight should be monitored in case milk production diminishes.*
*The unexpressed thought behind this is that this medication can cause weight decrease. If a nursing mother’s weight is significantly lowered, it may affect her milk production levels.