spanje na trebuščku
Do tretjega meseca starosti je naš sinko spal menjaje na boku in hrbtu in se ponoči zelo veliko zbujal. Po preizkušeni metodi dveh prijateljic, sva ga začela polagati na trebušček in UČINKUJE! Ne le da veliko bolje spi, preden zaspi mu uspe tudi iztisniti zrak, ki se je čez dan nabral v trebuščku in črevesju (s prdenjem in podiranjem kupčkov). Zakaj torej vsi odsvetujejo spanje na trebuščku?
Vec raziskav je pokazalo, da je pri otrocih, ki spijo na hrbtu, manj moznosti, da bi prislo do “sindorma nenadne dojenckove smrti” (verjetno ste ze slisali za ta sindrom), ko je otrok na videz zdrav, zjutraj pa ga mati najde mrtvega v zibelki. Pa nocem vas strasiti, saj je tveganje sicer majhno, se pa se zmanjsa, ce otroka polagate na hrbet. Dojencki namrec spijo nemirno in lazje se zgodi, da se kateri izmed njim zadusi, bodisi ker ne more ali ker ne zna dvigniti glavice, da bi zadihal, ce ima glavo v nerodnem polozaju, navzdol ali pa ga ovira odejica. Strokovnjaki torej priporocajo spanje na hrbtu, ker je pri teh dojenckih dokazano manj sindroma nenadne smrti.
Za sindrom nenadne smrti v posteljici se vedno ne ve nihce, kaj bi ga naj povzrocalo.Tudi mi smo oba otroka polagali na trebuscek.Oba so mi ze v porodnisnici polagali na trebuh.Mali je sedaj star dvajset mesecev in ga v porodnisnici drugace niso mogli pomiriti, kot da so ga dali spat na trebuscek.Razlozili pa so mi, da otrok lahko umre zaradi tega, ker ga mamica , ko spi na trebuscku ,pokrije cez glavo in pac pride do preskoka v mozganih.Malo za tolazbo, ce boste otrocka pac polozili spat na trebuscek
Lp Mojca
S tem se strokovnjaki ne bi strinjali, citiram:
SIDS is the diagnosis given for the sudden death of an infant under one year of age that remains unexplained after a complete investigation,
Torej: dojencek do enega leta starosti!
Odlomek je vzet s strani:
http://www.sidsalliance.org/questions/
Napotke najdete tudi na:
Prevedla sem za vse, ki ne znate anglesko:
Kako lahko preprecujemo sindrom nenadne smrti?
1. Izogibanje izpostavljanja otroka tobacnemu dimu. Naj otrok ne bo v istem prostoru ali avtu z osebo, ki kadi. Vecja je izpostavljenost tobacnemu dimu, vecje je tveganje za sindrom nenadne smrti dojencka.
2. Dojite, kadar je le mogoce. Materino mleko zmanjsa pojav okuzb prebavil in dihal. Studije so pokazale, da dojeni otroci ne umirajo tako pogosto za sindromom nenadne smrti kot otroci, hranjeni z mlecnimi nadomestki.
3. Izogibajte se izpostavljanju otroka ljudem z okuzbami dihal. Izogibajte se mnozicam. Pazljivo ocistite vse, kar pride v stik z otrokom. Naj si ljudje umijejo roke, preden drzijo ali se igrajo z otrokom. Nenadna smrt se pogosto pojavi v povezavi z relativno blagimi dihalnimio (blag prehlad) in prebavnimio okuzbami (bruhanje in driska).
4. Dojencke polagajte za spanje na hrbet, ceprav dojencki lahko spijo mirneje na trebuhu. Dojencki, ki spijo na trebuhu, imajo visjo stopnjo pojavnosti sindroma nenadne smrti kot otroci, ki spijo na hrbtu.
5. Dojencki naj spijo na trdni zimnici brez odeje ali le z rjuho ali lahko odejico za pokrivanje. Poleg ne sme biti plisastih zivali ali drugih predmetov. Mehka zimnica in tezko pokrivanje sta povezani z visjim tveganjem za sindrom nenadne smrti.
6. Ne oblacite pretirano dojencka za spanje. Sobo imejte na temperaturi, ki je vam udobna. Pretirano gretje lahko poveca tveganje za sindrom.
7. Razmislite o domacih nadzornih napravah (monitorji apnee in bradikardije), da bi preprecili sindrom nenadne smrti pri dojenckih, ki imajo zanj visoko tveganje.
Tveganje za sindrom je v naslednjih skupinah je visje kot v splosni populaciji za 5-10 krat:
dojencki z manj kot 2 kg porodne teze
dojencki, katerih bratje ali sestre so umrli za sindromom
dojencki, izpostavljeni kokainu, heroinu ali metadonu med nosecnostjo
drugi ali naslednji otrok, rojen najstniski materi
dojencki, ki so imeli zivljenje ogrozujoce stanje
O prednostih in slabostih domacega nadzora se pogovorite z izbranim otroskim zdravnikom, preden se odlocite.
Draga Darja!
Sem mamica dveh otrok,najmlajsi ima sedaj 3 mesece.Tudi jaz sem odkrila da moj sin spi najraje na trebuscku…res,da je zelo mocen in velik,saj je ob porodu tehtal preko 4 kg.Zato ga polagam obcasno na trebuscek,brez problemov….res pa je,da je ogromno opozoril glede tega..nenadna smrt…ampak moje iskusnje so pokazale,da ima le na trebucsku trden dolg spanec,ker se dobro pocuti…Seveda pa sem takrat ko ga polagam na trebuscek se bolj pozorna..med spanjem,vendar vam svetujem,ce vas otrok lahko sam dvigne in obrne glavico z ene na drugo stran med spanjem na trebuhu..ni potrebno biti prevec zaskrbljen..
Srecno.