Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Spanje in tresenje

Spanje in tresenje

Lep pozdrav!

Imamo osem mesecev staro punčko, ki je pravi sonček. Težave nastopijo pri uspavanju. Do sedaj sva lepo zaspali, malce sem jo umirila v naročju, nato položila v posteljo in je sama zaspala. Dojiva se ne več, se je sama odstavila že pri petem mesecu. Zdaj pa se že kobaca, poskuša se postavljati na noge in je to najlepše početi ravno v njeni ali zakonski postelji. Tudi, če je še tako zaspana, da “komaj živi”, bo v trenutku, ko jo bom položila spati, že skoraj spečo, vesela začela z igro – kobacanjem po postelji. Postelje nikoli nismo uporabljali za “igralnico”, samo za spanje. Poskusila sem tudi tako, da sem jo pustila, da bi se utrudila in nato zaspala, pa ni šlo, saj je trajalo tudi po dve uri, samo čisto podivjana je postala. Brez joka, to z navdušenjem namreč počne. In vem, da je hudo zaspana in utrujena, saj zaspi tisti trenutek, ko jo dvignem v naročje. Zelo pa si želim, da bi se naučila sama zaspati.

Druga težava pa je tresenje. Kot novorojenčku so se ji občasno tresle ustnice, pa ne od mraza, nam je zagotovila pediatrinja. Ni pa razložila zakaj. Porod je bil dokaj težek, končal se je z urgentnim cr, ampak v razvoju nismo imeli nikoli težav. Je pa bila dokaj zahteven dojenček, s kričočim jokom. Sedaj je pa, kot sem že omenila, pravi sonček, razvoj lepo poteka. Ampak tresenje se je vrnilo, zdaj se trese cela, kot bi delovala zmedeno in prestrašeno, to pa se zgodi ponavadi ob zbujanju, sploh če se zbudi v vožičku (na sprehodu). Cela se trese, kot bi bila prestrašena. Ko se dokončno prebudi, pa je že nasmejana in vedno dobre volje. Se pa tudi cela trese, kadar je jezna, kadar se ji vzame kakšen predmet, ki bi ga imela za igračo, pa recimo ni primeren. 🙂 takrat stisne pesti in se strese, zajoka pa ne.

Za vaše mnenje se vam vnaprej zahvaljujem!
Julija

Dobro jutro, Julija,
tile zaspančki so res prave pokore. Na pol mrtvi že od utrujenosti, pa še vedno delajo bedarije. Kaj učinkovitega vam ne znam svetovati, kot to, da jo poležete in jo držite za rokico, ne pustite ji vstati. Razumeti mora, da je konec in je na vrsti samo spanje. Nežno jo zibajte, z zelo enoličnim glasom nekaj mrmrajte. Brez glasu jo tudi takoj položite nazaj, če bi vstala, sedaj mora biti mir. Bodite zraven, dokler ne zaspi.

Morda samo še en mali namigec: moj fantek je najtežje zaspal, ko je bil utrujen. Ko sem zvečer videla, da postaja zelo hiperaktiven in tečen, je bil to znak, da je preutrujen. Vedeli smo, da bo zelo težko zaspal. Morda pol ure prej ves spalni ritual.

Glede tresenja pri zbujanju: ali se vam zdi medtem, ko se trese, čisto pri sebi, ali imate morda občutek, da ni čisto zavestna? (ne znam uporabiti bolj primernega izraza) Napišite mi, prosim. Pa če pri tem opazite še kakšen znak, npr. da iztegne pri tem rokico, ali obrne oči, npr.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor,

pri uspavanju je ravno to problem, da jo je nemogoče zadržati v ležečem položaju. Potreben bi bil kar krepak prijem obeh rok in jo na silo držati tako. Je namreč kar precej močna in se izmuzne. Vendar se mi to zdi podobno “gestapovskem” obnašanju, edino tako nama uspe zaspati, da jo držim v naročju, dokler ne zaspi. Tudi tam bi se najraje izmuznila, vendar jo lažje in lepše “obvladam”. Tako zaspi hitro in brez joka. Danes je bilo enako, čeprav sva šle spati prej, nekje ob pol sedmih namesto ob sedmih. Ne razumem, zakaj je tako zabavno kobacanje ravno v postelji, ko pa ima možnosti kobacanja kadar hoče in (skoraj) kjer hoče, čez cel dan..
Naj pa še to omenim – danes je pokukal ven prvi zobek, mogoče je tukaj povezava, čeprav je to prenesla odlično. Nič kaj razdražljiva, sitna..

Tresenje: tresti se začne, ko se zbudi in je že pri zavesti. Tresenje se pojavi, ko začne opazovati, kje je. Najbolj bi bilo tresenje podobno kot pri nekomu, ki ga je zelo strah ali ga zebe. Vendar hči pokaže strah drugače, z jokom. In tudi ni boječka, ne boji se niti drugih ljudi, niti živali, ali glasnih zvokov. Je zelo radovedna in z vedno z zanimanjem spremlja okolico, menjava okolij ji tudi zelo odgovarja… Vedno “se mora dogajat”.. 🙂 Oči pri tem ne obrača – je pa prve mesece to počela preden je zaspala. Zdaj nič več. Rokice pa obe steguje, ampak zato, ker se obrača, ker želi videti, kje je in kaj vse je okoli nje. Potem jo hitro nagovorim, stisnem, želim pomiriti, tresenje izgine, ona pa veselo opazuje okoli in komunicira z okolico. Prav zasmili se mi, ko to vidim, ker deluje tako nebogljeno, pa tudi ne samo meni, vsem, ki to opazijo…

Pa še tole bi omenila: nehote sem opazila še eno težavo, ob prebiranju vaših odgovorov. Tudi naša princeska ima večino časa skrčene prstke na nogicah. Ne pa vedno.

Dober večer, Julija,
seveda lahko zibate in uspavate le otroka, ki se je umiril. Dokler se kobaca pa res ne morete s silo ničesar. Se strinjam.
Kot sem že napisala, nimam pametnega nasveta.

Če je tresenje po zbujanju takšno, kot ste napisali, potem verjetno ne pomeni nič posebnega. Tako se pač zbuja.

Morda bi vam pa še kdo napisal kakšno svojo izkušnjo.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljena,

tudi moja punčka se ob prebujanju v vozičku začne velikokrat tresti. Vendar samo v vozičku. Verjetno je zmedena in ne ve kje je, zato jo je strah (vsaj tako si jaz to razlagam). Vedno se tudi hoče takoj dvigniti. Če bi bilo kaj resnega bi se tresla tudi v posteljici.

Hvala, tejk@,
ko sem premišljala o tem, sem ugotovila, da se moja najmlajša tudi tako zbuja, velikokrat, še posebej, če se zbudi nenadoma, ne sama, pač pa, če jo zbudimo iz globokega spanja. Po nekaj sekundah (meni se sicer zdijo minute) pa je čisto v redu.

lp
Tanč

New Report

Close