Spanje/dojenje novorojenčka
12.1.2014 se nam je s CR – fetalni distres rodil naš mali zakladek. Porodna teža 2555g, 50 cm – zahiranček. Od 16.1. smo doma in se trudimo z dojenjem. Pomagali smo si z črpanjem mleka, sedaj pa mi je mleko steklo. Mali spije od 50-110ml. Se je zbudil tudi že sam ampak, ko pa spi več kot tri ure ga zbudiva. Ko je spil 110ml pa je spal 4-5 ur. Ves čas ga ubistvu budiva saj naj nebi spal več kot tri,štiri ure? Če spije nekje 50 ml bi se moral zbuditi po 2h? Oz. kako točno je s tem. Patronažna nas je sicer pohvalila, sam smo se zredili in je mali postal bolj energičen in pije – sedaj smo nekje na 2800g. Na začetku dokler si nismo pomagali s črpanjem, da je mleko steklo sploh ni imel energije sesati in je spal. Sedaj sesa, meni pa mleko teče. Malo smo zbegani s tem in si ves čas pišemo ure podoja in se tehtamo
Nam lahko daste še kakšen nasvet..
Draga Katja,
če vas patronažna medicinska sestra hvali, če je dojenček zadovoljen in če se vaši dojki med podojem spremenita iz polnih kupol v prazni vrečki, potem se vam ni treba ukvarjati s pisarniškim delom in duhamornim zapisovanjem ur, minut ter gramov. Čez dan ga lahko zbujate na 3 ure (ni pa nujno), ponoči pa spite, dokler vas pusti in izklopite alarm na uri ali mobilnem telefonu.
Tako kot vsa živa bitja se tudi dojenček ne hrani matematično pravilno – kar velja tako za količino obroka kot razmik med urami. Če je zaspan, še ni lačen – zato bo ob “prisilnem dojenju” popil premalo. In se kmalu nezadovoljen – in neprespan zbudil. Če ga pustite, da se zlakotni in zbudi, bo pri pitju temeljit, kar se ne bo odražalo le v mililitrih popitega mleka, ampak tudi v sestavi – najbolj kalorično in mastno je mleko ob koncu podoja, v začetku so bolj beljakovine in voda…
Zahirančki so v prvih tednih po rojstvu včasih res zaspančki in jih hrana kaj dosti ne zanima. Po vaših besedah sodeč pa ste to težavo že prerasli – in boste kmalu našli svoj ritem in umirjenost.
Pozdrav,
Hvala za odgovor. Kako pa je s tem, ker je otrok rojen kot zahiranček. Nekje sem zasledila, da se razvijajo počasneje? Zadnji teden pred porodom, so odkrili, da naj bi bil simetrično majhen. Posteljica se je starala, plodovnice pa je imel zelo malo. Porod bi mi prožili, a se je na srečo pričel sam. Končal se je s carskim rezom – fetalni distres. V odpustnici pa mi piše, da je ugotovljena zavrta intrauter.rast ploda in oligohidramnij. Ob odpustu, mi niso rekli ničesar. Teža ob rojstvu 2555g, dolžina 50cm in obseg glave 33cm. Gestacijska starost 39 tednov. Apgar: 9,9,9. Lahek za gestacijsko starost. Je pričakovati kakšne posebnosti pri razvoju? Nekje sem prebrala, da počasneje lovijo svoje vrstnike in so morda manjši?
Danes je star tri tedne. Se dojiva, ko se sam zbudi nekje na 3-4ure in spije vedno več 110-150. Zadnje tehtanje 3020g. Ker nam se stvar stekla danes ukinjamo vsakršno tehtanje pred in po podoju in upam, da bo malček dobil zadosti mleka.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Spoštovana,
“zahiranost” pomeni, da ima novorojenček glede na slovenske “norme” težo pod takoimenovano 10. percentilo – kar pomeni, da je glede na analizo velikega števila novorojenčkov z določenim trajanjem nosečnosti (naše norme upoštevajo 10-letno povprečje) 90% težjih od te meje. “Simetričnost” pa pove, da je poleg teže pod mejo 10. percentile tudi obseg glavice.
Razlogov za zahiranost je veliko – od slabega delovanja posteljice (tu prevladujejo asimetrični zahirančki, pogosto je tudi pomanjkanje plodovnice – oligohidramnij), zlasti ob zvečanem krvnem tlaku nosečnice; lahko gre za nepravilno izračunan termin poroda (tu kaže novorojenček tudi znake manjše zrelosti od pričakovane); lahko gre za “konstitucionalno” manjšo rast – kadar sta tudi oba starša med bolj drobnimi… Zelo redko so med simetričnimi zahirančki tudi novorojenčki, ki so premajhni zaradi kakšne razvojne ali genetske napake.
Pri vas je šlo najverjetneje za placentarni razlog – prehitro staranje posteljice. Zato je bila tudi količina plodovnice premajhna. Zato plod tudi ni zdržal obremenitve poroda – kar označuje “fetalni distres”. Šlo pa je za asimetrični zastoj rasti (zato oznaka “lahek” in ne “majhen” za gestacijsko starost; obseg glavice je bil znotraj 10. – 90 P, torej primeren).
Asimetrični zahirančki praviloma hitro ujamejo svoje vrstnike – po teži do 1. leta starosti ali še prej. Pri razvojnih mejnikih pa ni pričakovati nobenih “zamud”.
Za dojenje lahko samo čestitam – in se povsem strinjam s tistimi, ki so vam svetovali izključno dojenje brez kakšnih tehtanj ali merjenj 🙂
Srečno,