Najdi forum

SPANJE ČEZ DAN

Prosim za vaše “recepte”, kako ste pripravile vaše otroke, da so čez dan doma spali. Moja štirimesečnica je namreč (sploh popoldan) tako zaspana, da jo je skoraj nemogoče prenašati, zaspi pa nikakor. Vem, da sva kriva sama, saj smo prej imeli približno tak ritem, da sva šli za kakšni dve uri ven dopoldan (okoli pol 10h), pa potem še vsi skupaj eno tako rundo okoli 16h. In seveda je v vozu veselo spala. Zdaj pa se mi zdi za 2x 2 uri malce premraz, sploh pa je ob 17h že tema.
Doma pa nikakor ne zaspi. Včasih je dovolj, da jo napravim v kombinezon in dam v voziček (tako da je že nekajkrat oblečena in v vozu spala v hodniku, kjer je malce bolj mraz), a mislim, da bi bil vseeno že skrajni čas, da se navadi zaspati tudi kje drugje, kot v vozičku. Poskusili smo jo dati v njeno posteljico (zvečer namreč v njej zaspi okoli 20h popolnoma brez problema), v dnevni sobi, na blazini, ki jo ima na tleh za igranje, na hrbtu in trebuhu, v temačnem in popolnoma svetlem prostoru, pustili smo jo že nekaj časa jokati (kar seveda vodi v tako histerijo, da že ostaja brez zraka), jo uspavati v naročju (kar sicer ni rešitev, ampak bi bil vsaj korak naprej). Pa nikakor.

In to pomeni, da je tam od 17h do 20h nemogoča, saj je čisto zaspana (mane si učke, komaj gleda), zaspi pa ne.

Ideje?

Hvala,
Urša

Tudi z vnukinjo smo imeli isti problem.Tako se je lansko leto, ko je bila stara toliko kot tvoja deklica, z njo sedeli na balkonu zaviti v deko, tudi ko je deževalo.
Hči je hodila potem z njo spat, pa smo jo le stežka navadili. Nekako sedaj spi po eno uro,(stara je 16 mes.), če pa so možnosti in je zunaj pa se spanje zavleče do 2 h in pol do treh ur.

Veliko potrplenja ti želim z malo nazaspanko.

lp

Jaz sem ne glede na letni čas (vsi moji otroci so bili stari 4 mesece pozimi) hodila vsaj 2 uri ven tudi popoldne. S trimesečniki smo celo smučali. Res pa je, da so vsi otroci izjemno malo spali čez dan, tako da so bili večinoma budni tudi na sprehodu. Dva izmed treh sta s popoldanskim spancem pri 18 mesecih praktično prenehala.
Ko bo tvoja deklica stara 5 do 6 mesecev, bo tudi motorično bolj aktivna in spretna; zato jo lahko pogosteje polagaš na tla, med igrače ali zanimive predmete. Tako se bo tudi bolj razgibala, verjetno utrudila, morda boste tako lažje našli ustrezni ritem za spanje. Pri nas se je včasih zgodilo, da so dojenčki sredi igre še za 5 minut zadremali kar na tleh.
Lepo te pozdravljam!
Nina

Hvala, j.t. – lepo je vedeti, da nismo edini in da se stvari sšasoma uredijo.

Ja, zdaj bomo šli spet lahko ven, zoprno mi je bilo le tiste nekaj dni, ko je termometer kazal še manj kot -10°C.

Nina – ali ste imeli kaj težav s sprehodi po temi? Pri nas ima nekaj časa čisto ta velike oči, pol pa že nabira. Je možno, da jo je malce strah teme, ali si jaz le domišljam?

Pozdrav,
Urša

Možno, zlasti če te otrok ne vidi in ne sliši. Pametno je imeti kakšen svetlikajoč predmet, ki ga pozna. Pri nas smo se zvečer največ sprehajali po centru Ljubljane, ker pač tu stanujemo, tako da je bilo vedno precej osvetljeno. Spominjam pa se, da smo se morali zvečer v avtu kar precej “pogovarjati”.
Pozdrav!
Nina

en način ‘rguliranja’ spanja podnevi je – Frutek. ko sta se dojenčka zbudila, sem vedno pogledala na uro. pri štirih mesecih je že veljal dvo-urni bioritem, to pomeni, da sta bila budna vsaj dve uri. potem pa sem jima ponudila frutek in sadni sladkor je oba skoraj sigurno uspaval.

New Report

Close